Çalıştığı firmada kreş olmayınca kadın işçi işinden ayrılmak zorunda kaldı
Sakarya’da entegre tavuk eti tesisinde kalite teknikeri olarak çalışan Derya Bal, işyerinde kreş olmadığı için iş yerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Sakarya’nın Söğütlü ilçesindeki entegre tavuk eti tesisinde kalite teknikeri olarak çalışan Derya Bal, 2015'te doğum yaptıktan sonra yasal iznini kullanarak, işine döndü. 150 kadın çalışanı olan firmalarda kreş bulunması gerektiğini bildiren Bal, talebine olumlu yanıt verilmeyince 6 yıldır çalıştığı iş yerinden ayrılmak zorunda kaldı. Bal, açtığı dava sonucu 29 bin TL kıdem tazminatını mahkeme kararıyla aldı.

‘HAKLI FESİH SEBEBİ’
Çalışan kadınların haklarını bilmeleri gerektiğini söyleyen Derya Bal, “150'den fazla kadın personelin çalıştığı bir firmada kalite teknikeri olarak çalışıyordum. Çalıştığım sırada 2015 yılında doğum yaptım. Hamileliğim ve doğum sonrasında şifahen dile getirdiğim kreş talebim reddedildi ve kabul edilmedi. 150'den fazla kadın çalıştıran her iş yerinin kadın çalışanları için 0-6 yaşlarındaki çocuklarının bakımı için kreş talebini yerine getirmesi gerekiyor. Bu talebi yerine getirmezse eğer haklı fesih sebebidir. Ben de bunu çalıştığım iş yerine hatırlattım ve cevap alamadım ve hukuki bir süreç başladı" dedi.

DHA'nın haberine göre mahkeme sonucu tazminatını almaya hak kazandığını belirten Bal, "Hukuki süreç sonucunda ayrımcılık tazminatını reddetmesine rağmen mahkeme kararı kıdem tazminatına hak kazandım. Bunun haklı fesih olduğunu ve bu yüzden işten ayrıldığımız takdirde tüm haklarımızı alabileceğimizi mahkeme kararı ile bize duyurdu. Mahkemeden çıkan bu kararı duyurmak istiyorum ki çalışmak isteyip kendi işinden ayrılmak zorunda bırakılan, 'çocuğuma kim bakacak, bakımını kim üstlenecek, ben bunu kime bırakacağım' diye hiç kimse sıkıntı yaşamasın. Haklarını bilsinler" diye konuştu. 

HAKLARIMIZ VAR: 150’den fazla kadın işçi çalıştıran ve kreş kurmakla yükümlü olan işverenin bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi kadın işçi için haklı fesih nedenidir.
İlgili haberler
Sağlık emekçisi kadınlar ücretsiz kreş hakkı, ücre...

Biz 24 saat hizmet verirken, hastane kreşi neden 24 saat hizmet vermiyor?.. Çalıştığımız hastaneler...

İşverenin kreş yükümlülüğünü yerine getirmemesi ha...

150’den fazla kadın işçi çalıştıran ve kreş kurmakla yükümlü olan işverenin bu yükümlülüğünü yerine...

Tablet zararlı, kreş ateş pahası!

Uzmanlar çocukları tabletten uzak tutmamız konusunda uyarıyor, peki ama nasıl? Kreşler çok pahalı, h...