Bursa’da kadınlar Derya Pas için adliye önünde adalet istedi
Bursa'da Güner Aydın tarafından katledilen Derya Pas davasının ikinci duruşması öncesi açıklama yapan Bursa Kadın Platformu, adalet talep etti.

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde hakkında uzaklaştırma kararı olan Güner Aydın tarafından katledilen Derya Pas davasının 2’nci duruşması görüldü. Duruşma öncesi Bursa Kadın Platformu adliye önünde açıklama yaptı.

Adliye önünde yapılan açıklamada, “Derya Pas, 8 Ağustos 2023 tarihinde yani tam bir yıl önce uzaklaştırma kararı aldırdığı erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Bursalı kadınlar olarak Derya’nın davasını takip etmek için buradayız. Öldürülen tüm kadınlara karşı sorumluluğumuz var ve onlar için adalet aramaya, adalet istemeye devam ediyoruz. Derya ve öldürülen diğer kadınlar için adalet istiyoruz. 2024 yılının ilk altı ayında erkekler tarafından 205 kadın öldürüldü, bunun 117’si şüpheli kadın ölümü olarak kayıtlara geçti. Bursa’da ise 9 kadın cinayeti gerçekleşti. Şüpheli kadın ölümlerinden 14’ü ateşli silahla vurularak, 15’i yüksekten düşme sonucu gerçekleşti. Bunun yanında şüpheli ölümlerde kadınların 75 kadının bedeni evinde bulunurken, 13’ünün bedeni su kenarında, 10’unun bedeni ise ıssız bir yerde bulundu. Erkekler kadınları öldürürken farklı yöntem kullanma konusunda sınır tanımıyorlar” denildi.

BİR GÜNDE 7 KADIN KATLEDİLDİ

“Bu ülkenin en önemli meselesi enflasyon gibi görünse de aslında temel sorunumuz kadın cinayetleridir” vurgusu yapılan açıklamada, “Çünkü artık erkekler bir günde 7 kadını katlederek ciddi bir rekora doğru koşuyor. Buna rağmen devlet hâlâ ciddi anlamda bir tedbir almadığı gibi 6284’ü işlevsiz hale getirmeye çalışıyor. Derya’nın arkadaşları ve ailesi olarak buradayız ve mahkemelerini yakından takip edeceğiz. Erkek egemen sistemin temeli olan erkek adalet sistemde Derya’nın katilinin cezasızlığına veya indirimden yararlanmasına göz yummayacağız. Yaşam hakkımızı ihlal eden tüm kurum ve kişilere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz. Kadınların şiddetten uzak özgür ve bağımsız bir hayat sürdüreceği bir dünya için yaşasın kadın dayanışması, yaşasın kadın mücadelesi” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül