Bursa’da fabrikalarda durum; önlem var ama kaygımız dinmiyor
Bursa’da çeşitli fabrikalardaki kadın işçiler salgının ardından durumu anlatıyor; bazı önlemler alınıyor ya da izne gönderiliyoruz. Virüsten korkuyoruz ama en çok da belirsizlik bizi endişelendiriyor.

Koronavirüs salgınına rağmen pek çok fabrikada üretim devam ediyor hem de işçilerin sağlık ve hijyen koşullarına gereken özen gösterilmeden. Bursa’nın çeşitli bölgelerinde çalışmaya devam eden işçi kadınlarla işyerindeki durumu konuştuk.

İŞÇİ AZALDI, ÜRETİM ARTTI
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde dokuma fabrikasında çalışan bir işçi kadın: Sadece kronik hastalığı olanları eve gönderdiler, senelik izni olanların izinlerini kullandırıyorlar, olmayanları da ücretsiz izne çıkarıyorlar. Bu durumda üretimdeki çalışan sayısı azalınca bizim de iş yükümüz arttı, üretim için beklenen sayı ise yükseltiliyor. İşyeri içinde çok bir önlem alındığı da yok; kimsenin işçiyi düşündüğü yok. Her koşulda patronlar kendini kurtarıyor olan yine biz işçilere oluyor. Virüs bile adaletli, ama bu ülkeyi yönetenler adaletli davranmıyor; patronu, zengini koruyorlar. Çalışanlar da kendince dikkat etmeye çalışıyor.

EVDE OLDUĞUMUZA SEVİNİYORUZ, İŞİMİZ İÇİN TEDİRGİN OLUYORUZ
Gemlik Serbest Bölgede bulunan, araba kablo üzerine üretim yapan fabrikada çalışan bir kadın işçi: İlk günler müdürler de dahil herkes şaşkındı ve ne olacağını, ne yapacaklarını tam bilemediler. Önce fabrika içini dezenfekte ettiler. Sonrasında biz çalışmaya başladık, büro kısmındakiler maske kullanıyorlardı ama biz kendi önlemimizi kendimiz almaya çalışıyorduk, nasıl olacaksa… Sonuçta iç içe çalışıyoruz. Sonra bir karar geldi ve 20 güne yakın izne çıkartıldık. Şu an ne olacağına dair kimsenin bir şey bildiği yok. Bu izinler nasıl uygulanacak; senelik izinden mi düşülecek yoksa gitmediğimiz süre ücretlerimizden mi kesilecek bu konuda net bir bilgimiz yok. Bu da bizi tedirgin ediyor. Bir taraftan evde olmak daha güvenli diye seviniyoruz ama bir taraftan da kredi borcu, kira giderler insanın canını sıkıyor. Sonuç ne olacak diye hep birlikte bekliyoruz.

Komşumun gelini de Gemlik Serbest Bölgede bulunan bir fabrikada çalışıyordu, bu hafta işten çıkartmışlar; “Dünyada gelişen durumdan dolayı üretimde daraltmaya gidiyoruz” demişler. Bunları duyunca biz de aynı sonu yaşamaktan kaygılanıyoruz açıkçası. Umarız bir an önce, az zararla bu durumu atlatırız.

BAZI ÖNLEMLER ALINDI AMA KAYGIMIZ DEVAM EDİYOR
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv yan sanayisinde çalışan bir kadın işçi: İşyerlerimizde basit bazı önlemler alındığı ve çalışmaya devam ediyoruz. Kronik hastalığı olanlar eve gönderildi, çalışma ortamı ve lavabolar dezenfekte edildi, yemekte her gün meyve çıkıyor, kaplarda salata servis ediliyor, işçi servisleri dezenfekte ediliyor. Bunun gibi önlemler alındığı ama haberleri ve tartışma programlarını izleyince yine de tedirgin oluyoruz. Bunların yeterli olup olmadığından emin değiliz, kaygılıyız.

Gürsu’da gıda fabrikasında çalışan kadın işçiler: Biz meyve suyu üretimi yapıyoruz. Bazı tekstil veya metal fabrikalarında çalışan işçilerin izinde olduğunu öğreniyoruz ama biz gıda üzerine olmasına rağmen çalışmaya devam ediyoruz. Servisten inip iş başı yapmak için fabrikaya girerken her gün kapıda ateşimizi ölçüyorlar, çalıştığımız ortamı dezenfekte ediyorlar, kronik hastalığı olanları eve gönderdiler, lavaboları temiz tutuyorlar. Buna benzer önlemler alınıyor, bazı önlemleri de kendimiz alıyoruz; yemekhanede herkes mesafeli oturuyor. İşten eve, evden işe… Aynı ortamda olduğumuzdan birbirimize alıştık ama fabrika dışından biriyle görüşürsek virüs bulaşacak gibi hissediyoruz, insanın psikolojisi bozuluyor. Umarız bu durum bir an önce çözülür.

İlgili haberler
Koronanın faturasını da biz emekçiler ödemek istem...

2 hafta ücretsiz izni mi seçersin, tazminat haklarının yok sayılıp işsizlik maaşını almayı mı, yoksa...

Yaşadıklarımızdan sorumlu korona mı, devlet-patron...

Gratis çalışanı yazdı: Güvenli bir ortam yaratılmazsa toplu ölümler yaşayacağımızın sesleri çınlıyor...

GÜNÜN DİKKATİ: Koronovirüs sürecinde Ekmek ve Gül’...

Ekmek ve Gül olarak ‘Koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep’ ile virüs kadar tehl...