Buket, Zeynep ve öldürülen bütün kadınlar için adalet istiyoruz
Ukrayna’da tıp fakültesinde okurken Hüsnü Can Çökmez tarafından öldürülen Buket ve Zeynep için Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu ve Samandağ Kadın Platformu eylem yaptı.

Ukrayna’da Harkov Ulusal Karazin Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi kaldıkları apartman dairesinde 31 Aralık gecesi Hüsnü Can Çökmez tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Cenazeleri Türkiye’ye gönderilen Buket Yıldız, Hatay Samandağ’da toprağa verildi. Buket’in tabutunu kadınlar taşımıştı.
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu ve Samandağ Kadın Platformu bugün Samandağ Abdullah Cömert alanında eylem yaptı. yoğun bir katılımla gerçekleşen eylemde kadınlar “Buket ve Zeynep’in katili en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” dedi.

Kadınların yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

Bir erkeğin vahşeti ile iki kadın cinayeti daha… Buket ve Zeynep... Bitmiyor... Azalmıyor… Artarak devam ediyor... Çok şey söylenebilir ama bize göre, çarpık değerler silsilesi veiki yüzlü ahlakın bu cinayetlerde payı var. Dahası toplumsal baskının ve her türde şiddetin arttığı politik ortamda kadına yönelik şiddetin azalmasını ya da bitmesini beklemenin de saflık olduğunu biliyoruz.. Çünkü mevcut politikalarla kadınlarınhayatları değersizleştiriliyor. Üretmesin, okumasın, dışarı çıkmasın, kahkaha atmasın, kendilerinin istediği gibi giyinsin istiyorlar, hakları olmadığı halde.

Ataerkil sistem kadın cinayetlerinde her seferinde farklı farklı bahaneler türetiyor. Kimi kadın transfobi nedeniyle, kimi kadın ahlaksız olarak yaftalandığı için, kimi kadınsa bir erkeğin yakınlaşmasını reddettiği için öldürülüyor. Biz bu ölümlerin münferit olmadığını, ataerkil sistemin ve ahlakının sonucu olduğunu biliyor ve artık bir son bulmasını istiyoruz.
Biz kadın örgütleri olarak, bu kadar vahşileşmiş erkek şiddetinin ve erkek vahşetinin sonucu olan kadın cinayetlerinin politik olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. İsyandayız ve itiraz ediyoruz!

Bu nedenle; kadınları şiddetten korurken cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapmayacağını İstanbul Sözleşmesi’nin 4. maddesi ile taahhüt eden devletin bu kararı uygulamasını, Anayasa ve diğer ilgili yasalarda tüm kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınmasını yetkililerden talep ediyoruz. Hakimlere de çağrı yapıyoruz. “Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın”!

Buket, Zeynep ve bütün kadın cinayetleri, vicdanların çok uzağında kalmasın. Basında yer alan sıradan bir haber olmasın ve basın, Buket Yıldız kadın cinayetinde olduğu gibi gerçeği yansıtmayan, magazinsel bir boyuta indirgeyen ve kadına şiddeti adeta meşru kılan bir dil kullanmasın. Katiller, birtakım adli tiyatrolar ve mizansenler ile hafifletici sebeplerle mazur görülmesin ve en ağır ceza verilsin. Bizler Hatay’daki bütün kadın kurumları Buket ve Zeynep’in katili en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!

Buket, Zeynep ve öldürülen bütün kız kardeşlerimiz…Yıldızlar yoldaşınız olsun...

HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ PLATFORMU
SAMANDAĞ KADIN PLATFORMU


İlgili haberler
Kadın cinayetinde yine bildik 'namus' savunması

Adana’nın Yüreğir ilçesinde iki kadın katledildi. Senem ve Zeliha, şiddete karşı birbirine tutunan i...

Bir kadın cinayetinin ardı

Hatice, koruma kararı dilekçesi çantasındayken kocasının bıçakla üzerine yürümesiyle camdan atılmış...

Çocuk istismarı ve kadın cinayetinde bugünün iyi h...

Yargı bugün yine şaşırtmadı! Önce kocası tarafından sokak ortasında katledilen Birgül Çoban’ın katil...