Bornova'da işçi kadınlar 8 Mart taleplerini sokaklara taşıdı
Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube üyesi Bornova Belediyesi işçileri ile Kemalpaşa Belediyesi işçileri, “Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün” şiarıyla 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi.

Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan işçi kadınlar, insanca yaşam ve sendikal hakları için direnen Farplas, Migraos Depo, Alpin çorap, sağlık emekçisi kadınlara selam yollayarak yürüyüşe başladı.


Yol boyunca “Krizin yükü patronlara”, “Her gün 8 Mart her yer mücadele”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları atan kadınlar, Büyükpark'ta etkinliğe halaylarla devam etti.

Eyleme DİSK Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş 2 ve 8 No’lu Şube yöneticisi kadınlar, Ekmek ve Gül'den kadınlar, Emek Partili kadınlar ve BORKAD da katılarak destek verdi.

Açıklama öncesi Bornova Belediyesi işçilerinden oluşan Melodika Müzik Grubu sahne alırken, kadın işçiler de şiirler okudu.


‘KADINLAR HAKLARI VE EMEKLERİ İÇİN MÜCADELE EDİYOR’

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, Türkiye’de kadınların yok sayılan hakları ve emekleri için mücadele ettiğini dile getirerek, AKP iktidarının kadınların taleplerini yok saymaya devam ettikçe her gün evlerde ya da kamusal alanlarda kadınların türlü şiddete uğradığını ve yaşam haklarının yok sayıldığını söyledi.

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasından nafaka hakkına kadar iktidarın kadınların kazanılmış haklarına göz diktiğini ifade eden Genç, “Nafaka kadınların meselesidir; çünkü kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliği, gelir dağılımındaki eşitsizlik, yetersiz istihdam ve bitmek bilmeyen ekonomik krizler dolayısıyla yoksuldur. İşsizlik oranlarının artışı tartışılırken, iktidar ‘kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek’ gibi akıl dışı bir açıklama yaptığında, aslında sadece kötü ekonomi yönetimini değil kadınların geleceklerine dair planlarını da anlıyoruz” dedi.


‘KAPİTALİZMİN SÖMÜRÜSÜNÜ KABUL ETMİYORUZ’

“165 yıldır yok sayılmaya, baskılara, ayrımcılığa ve emeklerinin sömürülmesine karşı her 8 Mart’ta olduğu gibi bugün de susmuyor, vazgeçmiyor ve mücadelenin bitmediğini hatırlatıyorlar. Kapitalizmin sömürüsünü kabul etmiyor, şiddetine boyun eğmiyorlar. Emekçi kadınların direnişini güzelleştiren haklılığını perçinleyen, var oluşunu ve taleplerini tekrar tekrar vurgulayan 8 Mart’ı coşkuyla kutluyor, bu haklı mücadeleyi bir kez daha selamlıyoruz” diyen Genç, taleplerini şu şekilde sıraladı;

• Kadınların kaynaklara erişiminin desteklensin,

• Erkeklerle eşit iş bulma ve eşit ücret koşullarına sahip olsun,

• Kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılsın,

• Güvenli işyerleri,

• Sendika ve örgütlenme hakkı,

• Kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak bakım hizmetlerinin kamusal hale getirilsin,

• Cinsiyetçi iş bölümü son bulsun.

Fotoğraf: Nuray Öztürk/Evrensel

İlgili haberler
Bornovalı kadınlar: Eşit, özgür, şiddetsiz insanca...

BORKAD’ın 8 Mart etkinliğinde bir araya gelen kadınlar, yoksulluğa, haklara yönelik saldırılara, şid...

Genel-İş Kadın İşçi Buluşması: Ayrımcılığa, ağır ç...

Genel-İş Kadın İşçi Buluşması’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Sömürüye, şiddete ve her türlü ayrımcı...

İzmir Genel-İş 2-3-9 No'lu Şubeler Kadın Komisyonu...

İzmir Genel-İş 2-3-9 No'lu Şubeler Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kaıdnlar Günü için hazırladığ...