Bornovalı kadınlar: Eşit, özgür, şiddetsiz insanca bir yaşamı birlikte kazanacağız
BORKAD’ın 8 Mart etkinliğinde bir araya gelen kadınlar, yoksulluğa, haklara yönelik saldırılara, şiddete karşı birleşik mücadele çağrısı yaparken, emperyalist savaşa karşı barış talebini yükseltti.

Bornova’da kadınlar “Eşit, özgür, şiddetsiz insanca bir yaşamı birlikte kazanacağız” şiarıyla Bornova Kadın Dayanışma Derneğinin (BORKAD) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği 8 Mart etkinliğinde buluştu.

Bornova Belediyesi işçilerinden oluşan Melodika Müzik Grubu’nun şarkıları ve şiirlerin eşlik ettiği etkinlikte kadınlar kurulan Ekmek ve Gül Serbest kürsüsünde ev içi bakım yükü ve yoksulluk, güvencesizlik ve artan şiddete karşı yan yana gelmenin, mücadele etmenin önemine, saldırıların ancak bir araya gelindiğinde püskürtüldüğüne dikkat çekti. Kadınlar, iki emperyalist blok tarafından Ukrayna’da sürdürülen emperyalist savaşa karşı “barış taleplerini” dile getirdi.

Dernek Başkanı Zeynep Reyşen açılış konuşmasında ekonomik kriz, yoksulluk, artan enflasyon yükselen gıda fiyatlarına dikkat çekerek, “Kadınlar bu krizden iki misli daha etkileniyor, işsizlik oranı erkeklerden daha fazla. Kadınlar olarak şiddetin her türlüsüyle karşı karşıya geliyoruz. Evde, iş yerinde, sokakta, okulda mekan zaman fark etmeden kadınlar, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Savaş kadınlar açısından da çok daha yıkıcı sonuçlar doğuruyor. Daha çok kadın mültecileşiyor ve yerinden oluyor. Göç yollarında daha çok kadın şiddete, tacize uğruyor. Kadın boşanmaya zor karar verirken düşük miktardaki nafakayı dahi alamazken bu hakları da ellerinden alınmak istenmesi kabul edilir gibi değil. Biz kadınlar yaşamımıza, haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.


‘TALEPLERİMİZLE 8 MART MEYDANLARINDAYIZ’

Ek zam ve eşit işe eşit ücret talepleriyle gerçekleşen direnişlere, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz eylemlerine, şiddette karşı mücadele ve kadın dayanışmasına dikkat çeken Reyşen, birleşik mücadelenin önemine vurgu yaptı. Reyşen 8 Mart Salı günü saat 12.00’de Bornova Meydan, saat 18.00’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılacak 8 Mart yürüyüşüne katılım çağrısı yaparak “Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı ancak birlikte kazanabiliriz” dedi.

Etkinlikte okunan şiirler de beğeniyle karşılandı; 6 yaşındaki Ela, Nazım Hikmet’in Kız Çocuğu şiirini, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganıyla bitirirken, Nazan Balcı Adnan Yücel’in Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek ve Gülsüm Cengiz’in Dokumacı Kızın Türküsü ve Gülhan Kaya ise kendi yazdığı şiiri okudu. Son olarak Melodika Müzik Grubu’nun ezgileriyle etkinlik sona erdi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü ülkenin dört bir yanında, yaşadığımız her alanda hep birlikte ör...

Genişleyen öfkeyi dayanak almak, örgütlenmesine da...

Boşuna değil son günlerin tüm direnişlerinde iki sloganın öne çıkması… 'Birleşe birleşe kazanacağız'...

BORKAD’dan 8 Mart öncesi ortak sofra, ortak sorunl...

8 Mart öncesi Bornova Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla kahvaltıda bir araya gelen kadınlar savaşa...