Diş Hekimleri Odasından 8 Mart açıklaması
Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül: ‘Şiddetin ve ayrımcılığın her türüyle mücadelede etkili politikaların oluşturulması için gerekeni yapacağız!’

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, 8 Mart’a ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Sağlık alanında kadın çalışan oranının daha yüksek olduğu belirtilen açıklamada, “Mesleğin tüm alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı anlayışı hayata geçirmeyi ve buna ilişkin faaliyetler yürütmeyi taahhüt eden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Belgesini hazırladık, Nisan ayında yapılacak Oda Genel Kurulunda oylayacağız. Bu çalışmaların yaygınlaşması ve meslek örgütlerinde kadın temsilinin artması, şiddetin ve ayrımcılığın her türüyle mücadelede bütüncül ve etkili politikaların oluşturulması için sorumluluğumuzun gereğini yapmaya devam edeceğiz” ifadesi yer aldı.

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül'ün yaptığı yazılı açıklamada, kadın çalışan oranının sağlık alanında daha yüksek olduğu belirtilerek, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir sağlık meslek örgütü olarak, kadına yönelik şiddetin temelinde de bu eşitsizliğinin yattığını biliyoruz. Kadın cinayetlerinin böylesine yükselişte olduğu, kadına yönelik şiddetin tırmandığı bir dönemde ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı kararı ile imza çekilmesinin hemen ardından, 2021 yılının Nisan ayında Ankara Dişhekimleri Odası olarak söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararının ve kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili maddelerinin iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştık. Davayı gören Danıştay 10. Dairesi 28.09.2021 tarihinde yürütmenin durdurulması talebimizi reddetti. Bunun üzerine 17.11.2021'de bu karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz ettik. Geçen ay itirazımız reddedildi ama biz vazgeçmiyoruz” denildi.

Hem diş hekimlerinin arasında hem de kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla, şikâyet ve yardım mekanizmalarını doğru ve hızlı şekilde işletmek için Ankara Barosuyla bir işbirliği talebinde bulunulduğu ifade edilen açıklamada, “Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ile yaptığımız hazırlık çalışması sonucunda, meslek örgütleri arasında bu alanda bir ilk olan protokolü hayata geçirdik ve Odamız bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine başladık. 3 Modül halinde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerin ilk modülünde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İlgili Kavramlar, Cinsiyete Dayalı Şiddet, İş Yerinde Şiddet’, 2. modülde ‘Şiddet Mağdurlarında Travmanın İzleri, Dişhekimliği Açısından Şiddetin Fiziksel Bulguları ve Travma Sonrası Hasta Yaklaşımı’, 3. modülde ise ‘Şiddet Karşısında Dişhekimlerinin Hak ve Yükümlülükleri, Bildirim Sorumluluğu, Sağlık Çalışanlarının Şiddete Uğraması Halinde Yapması Gerekenler ve 6284 Sayılı Kanun’ başlıkları ele alındı” denildi.

Kliniklerde bulundurmak üzere bilgilendirme amaçlı broşürler hazırlandığı belirtilen açıklamada, “Kadın olarak haklarımız, şiddete uğrama halinde ya da şiddete uğrama tehdidi halinde başvurabileceğimiz acil destek hatları ve merkezlere ait bilgilerin yer aldığı afiş ve broşürlerin kliniklere, hastanelere, görünür noktalara asılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Mesleğin tüm alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı anlayışı hayata geçirmeyi ve buna ilişkin faaliyetler yürütmeyi taahhüt eden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Belgesini hazırladık, Nisan ayında yapılacak Oda Genel Kurulunda oylayacağız. Bu çalışmaların yaygınlaşması ve meslek örgütlerinde kadın temsilinin artması, şiddetin ve ayrımcılığın her türüyle mücadelede bütüncül ve etkili politikaların oluşturulması için sorumluluğumuzun gereğini yapmaya devam edeceğiz” ifadesi yer aldı.

Görsel: Diş Hekimeri Odası

İlgili haberler
Gemlik Kadın Platformu: Krizin yükünü ödememek içi...

Bursa’nın Gemlik ilçesinde Gemlik Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın Taş Köprü’den İskele...

EMEP’ten 8 Mart açıklaması: Eşit, şiddetsiz, barış...

Emek Partisi (EMEP) 8 Mart dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Eşit, şiddetsiz, özgür, barış içinde bir...

8 Mart Büyük Kadın Buluşması| Değiştirecek gücümüz...

İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasında bir araya gelen k...