Bornova Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım öncesi kahvaltıda kadınlarla bir araya geldi
Bornova Kadın Dayanışma Derneği düzenlediği kahvaltıda 25 Kasım öncesi kadınlarla buluştu. Etkinlikte 25 Kasım programı planlandı, alanlara çağrı yapıldı.

İzmir’de Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), 25 Kasım’a giderken Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi’nde kahvaltı etkinliği düzenledi.

Etkinlik başlangıcında konuşma yapan BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen, “Tarih 1960’ın kasımını gösterirken Dominik Cumhuriyeti’nde bir katliam yaşandı. Trujillo Diktatörlüğü’ne karşı özgürlük mücadelesi veren üç kız kardeş Patria, Maria ve Minevra Mirabel diktatörlerin yandaşları tarafından tecavüze uğrayıp katledildiler. 1981 yılında Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele günü ilan etti. Özgürlüğe kanat çırpan kelebeklerin rüzgarı bugün hâlâ kadın özgürlük mücadelemiz içerisindedir” dedi.

Kazanılmış haklarını ellerinden alarak şiddet gören ve katledilen kadınların yaşadıklarına sessiz kalan etkin ve caydırıcı yargılamaların önüne geçen bir rejim ile mücadeleye devam ettiklerini söyleyen Reyşen, “6284 sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasası başta olmak üzere nafaka düzenlemesi gibi birçok kazanılmış hak gerici ittifakların da hedefi halinde. Kendi gerici ittifakını sürdürebilmek için başta kadınlar olmak üzere ülkedeki bütün emekçilerin çalışma koşullarına, ceplerine göz dikerek “Kalan ekmek parasını nasıl alırım da kendi lüks hayatımı sürdürebilirimin derdinde” dedi.

Bütün bu saldırılar altında olarak 25 Kasımı karşıladıklarını söyleyen Reyşen,”Kapısını çaldığımız, elimizi her uzattığımız kadının ağzından bir kerede dökülen kaygılar giderek artıyor. Çocuğunun temel ihtiyaçlarını alamayan hatta bunların bir lüks olduğunu dile getiren kadınlar şu an tek dertlerinin çocuklarının karınlarını doyurmak ve onları sağlıklı büyütmek olduğunu ifade ediyorlar. Yine ülkedeki siyasi ve ekonomik belirsizlik göç dalgasını beraberinde getiriyor. Hemen hemen her gün yurt dışına çıkan başta gençler ve genç aileler kentlerinden, ülkelerinden giderek kendi geleceklerini garantiye almaya çalışıyorlar” dedi.

‘DERİNLEŞEN YOKSULLUKLA EV İÇİ ŞİDDET ARTIYOR’

Ülkedeki işsizlikten fazlasıyla nasibini alan kadınların sunulan her iş olanağını değerlendirmek zorunda kaldığını belirten Reyşen, “Güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretle, sendikasız, sigortasız çalışma koşullarına maruz bırakılıyor. Derinleşen yoksullukla birlikte ev içi şiddetin de arttığını hemen hemen her gün görebiliyoruz.” dedi.

25 Kasım’a giderken mücadeleyi büyüteceklerini dile getiren Reyşen, “ ‘Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek’ kampanyasını sürdüren kadınlar olarak bu sesimize ‘Nafaka Hakkımıza Dokunma’ sesini de ekleyeceğiz. Anayasayı uygulamayan bir iktidarın anayasa yapamayacağını daha yüksek sesle söyleyeceğiz. AKP’nin aile arabuluculuğu dahil olmak üzere Medeni Kanun’da yapmayı planladığı her türlü değişikliğin karşısında olacağız. Savaşa karşı barışı, ırkçılığa-şovenizme karşı halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya, bölgede barış, ülkede demokrasi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz kazanacağız, kadınlar kazanacak. Yaşasın kadın dayanışmamız.” dedi.

Konuşma sonrası serbest kürsü kuruldu ve etkinliğe katılan pek çok kadın söz hakkı aldı. Devamında Mirabel kardeşleri ve 25 Kasım mücadelesinin önemini anlatan bir slayt gösterisi yapıldı. Etkinlik sonunda 25 Kasım’da alanlarda olmaya çağrı yapıldı.

Fotoğraf: Nuray Öztürk/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
BORKAD’dan 8 Mart etkinliği

Bornova Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart’a giderken kız kardeşlik köprüsü ile depremzede kadınlara day...

ÖVDER İzmir Şubesi, BORKAD, BEKEV ortak açıklama y...

Her okula 1 öğün sağlıklı ücretsiz yemek talebiyle ortak imza kampanyası başlatan ÖVDER İzmir Şubesi...

BORKAD üyesi kadınlar: Haklarımızdan, hayatlarımız...

İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen BORKAD üyesi kad...