SON DAKİKA:
KOCAELİ EKMEK VE GÜL KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ: YARALARIMIZI BİRLİKTE SARACAĞIZ
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınların toparlakları yardımlar bugün yola çıktı. Kadınlar Ekmek ve Gül aracılığıyla deprem bölgesine dayanışma mesajlarını da iletti.
MARAŞ’TA DEPREMDEN KURTULAN BİR YURTTAŞ: TRT1’İN YAYININDA KONUŞMAK İSTEDİM YARIDA KESTİLER
Maraş’ta depremden kurtulan 1 kadın TRT 1 yayınında konuşmak istediğini ancak yayını kestiklerini söyledi. Kızılay’a da tepki gösteren kadın, ‘Bu Kızılay nerede, ne yapıyor” diye sordu.
HATAY’DA GEÇ KALAN YARDIM İSYAN ETTİRDİ!
Hatay’da incelemeler yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile görüşen bir depremzede yurttaş ‘Devlet nerede?’ diye haykırdı.
DİYARBAKIR’DA ENKAZ BAŞINDAN YÜKSELEN SES: ÇOK GEÇ KALDILAR!
Depremlerin yıkıma yol açtığı Diyarbakır'da yurttaşlar arama kurtarma çalışmalarının yetersizliğine tepki gösterdi.
14:00| TEKSTİL İŞÇİLERİ DEPREMZEDELERİN YANINDA
Bursa İznik’te bir tekstil fabrikasında işçiler depremzedeler için sabaha kadar çalıştı. 1500 mont ve binlerce battaniye üretimi için canla başla çalışan işçiler “Depremzedelerin yanındayız” dedi.
13:02| İSKENDERUN’DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Hatay'ın İskenderun, Arsuz, Belen, Antakya, Defne, Samandağ, Reyhanlı ve Kırıkhan'da yüzlerce bina enkaza dönüştü. Ekipman eksikliği, malzeme yokluğu, profesyonel personel eksikliği nedeniyle enkazlarda binlerce kişi kurtarılmayı bekliyor. Yurttaşlar ya kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda ya da boş alanlarda ateşin etrafında geceyi geçiriyor. Ekmeğe, suya, yakıta, elektriğe erişimin olmadığı kentte yardım çağrıları sürüyor. Yakınlarını kaybeden depremzedeler kendi imkanlarıyla yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyorlar. Resmi açıklamalara göre Hatay’da 1647 kişi hayatını kaybetti. 6 bin 200 kişi ise yaralı. Vatandaşlar yakınların enkaz altında kurtarılmasını bekliyor: “Enkaz altından komşum mesaj attı. Çocuk sesi geliyor diye. Belki benim çocuklarımın sesiydi. O gün, ilk gün kimse gelmedi.”
09:46| MARAŞ'TA BİR KADIN GÖCÜK ALTINDA ÇOCUKLARININ ÇIKARILMASINI BEKLİYOR
Maraş'ta Nadiye isimli bir vatandaş çocuklarının göçük altından çıkarılmasını bekliyor: “Çocuklarım vardı burada, dokuz kuzum hepsi bir oldu burada!”09:10| MARAŞ'TA BİR KADIN 52 SAAT SONRA KURTARILDI
Kahramanmaraş' ta Azerbaycan Bulvarı'nda bulunan Arıkan Otel enkazından 58 yaşında bir kadın 52 saat sonra sağ çıkarıldı.11:35| CAN KAYBI 7 BİN 108'E YÜKSELDİ
AFAD, saat 10.35 itibarıyla Maraş merkezli depremlerde can kaybının 7 bin 108'e, yaralı sayısının 40 bin 910'a yükseldiğini duyurdu.09:29| MÜLTECİLERİN KAYITLI OLDUKLARI İLLERDEN ÇIKIŞLARINA İZİN VERİLDİ
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, izin belgesi olmaksızın mültecilerin kayıtlı oldukları illerden çıkışlarına izin verildi.
81 ilin valiliklerine gönderilen genelgede, "İstanbul hariç olmak üzere gittikleri illerde il göç idaresi müdürlüklerince kendilerine 90 gün süreli yol izin belgesi düzenlenmesi, depremden etkilenen illerde ikametli yabancılardan yol izin belgesi olmaksızın kolluk birimlerince ikamet ili dışında yakalananların yakalandıkları ildeki il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilmeleri ve bu durumdaki yabancılara da il müdürlüklerince 90 gün süreli yol izin belgesi düzenlenmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim" ifadelerine yer verildi.
DÜN NELER YAŞANDI?
Deprem bölgelerindeki enkazların bazılarına ilk depremin ardından 48 saat geçmesine rağmen arama kurtarma ekipleri ve ekipman gönderilmedi. Ciddi kayıpların ve yıkımların yaşandığı çoğu kentte halk beslenme, ısınma, barınma şartlarından mahrum kaldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın deprem yaşanan 10 ilde OHAL ilan edileceğini açıkladı. Emek Partisi "Halkın ihtiyacı OHAL değil acil yardım ve dayanışmanın örgütlenmesidir" dedi.
Hatay, Maraş ve Adıyaman'a görevliler dışında araç girişi 7 Şubat saat 11.00'den itibaren 48 saatliğine durduruldu. Gazeteciler bazı enkaz bölgelerinde engellendi.
Deprem bölgelerine sivil kurumlar alınmadı. Yardımlar engellendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AFAD harici koordinasyona müsaade edilmeyeceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sahada olmayan ekip yok. Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi" derken gece geç saatlere kadar hala bazı enkaz bölgelerinde AFAD’ın olmadığı, acil desteğe ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Adıyaman'da yakınlarını kaybeden yurttaşlar, yardım gelmediği için valiye tepki gösterdi. Valiliğe toplanan yurttaşlar, 'Yardımlar nerede?' diyerek valiyi protesto etti.
Deprem bölgelerine 2 binden fazla TTK madencisi arama kurtarma ekibi olarak desteğe gitti.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Bölge illerinde depremin 2.günü| Maraş'taki iki de...
Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler birçok ilde hissedildi, yıkıma ve can kay...
Malatya depremin ikinci gecesi: Çadır yok, ekmek y...
‘Görevli kurumlar gece boyunca uğramadı enkaz alanına. En temel ihtiyaçlardan mahrum kar altında ted...
Antep'te depremin ardından yurttaşlar geceyi zor k...
‘Bu soğukta battaniye yardımı bile yapılmadı. Evden getirdik…’
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.