BEKEV’den okul yemeğinin Sağlık Bakanlığı Strateji belgesinde olmamasına tepki
BEKEV: 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler sorumluluklarını derhal yerine getirmeli.'

Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV), okullarda ücretsiz yemek uygulamasının Sağlık Bakanlığı’nın Stratejik Planında yer verilmemesine tepki gösterdi. Ekmek ve Gül’ün çağrısını yaptığı “okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilsin” kampanyasını sürdüren BEKEV üyesi kadınlar dernek binalarında bir araya gelerek taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söylediler.

BEKEV Başkanı Neşe Gürgör yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının eylem planında da okul yemeği olmadığına dikkat çekerken “Ekmek ve Gül’ün Türkiye genelinde sürdürdüğü 2022 yılından beri okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasına İzmir’den BEKEV olarak biz de katıldık ve yüzbinlerce imza topladık. 2022-2023 yılı eğitim öğretimin 2. döneminde, okul öncesi eğitimde sadece bir dönem yemek verildi. Veliler çocukların okul masraflarını zor karşılıyor ve yanına beslenme veremiyor. Çocukların beslenmesine ayrılması gereken bütçe ÇEDES uygulaması ile Diyanet Başkanlığına aktarılıyor. Teşvik adı altında özel okullara harcanıyor” dedi. Türkiye ile yakın ekonomik kategoride olan Brezilya, Şili, Hindistan gibi ülkelerde ücretsiz okul yemeği uygulamasının milyonlarca öğrenci için uygulandığını hatırlatan Gürgör, “Biz BEKEV’li kadınlar olarak sesleniyoruz; bir öğün sağlıklı ücretsiz yemek eğitimin bütün aşamalarında ayrımsız her çocuğa kamusal hizmet olarak verilmeli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler sorumluluklarını derhal yerine getirmeli. Bizler uygulama hayata geçirilene kadar bu mücadelemizi büyüterek sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Fabrika mutfakları Sovyet kadınlarını yorucu yemek...

‘Fabrika mutfakları’ projesi aslında kadınların hem evde yemek yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmak...

Sadece beslenme hakkı değil, çocukların esenliği i...

'Bence karar vericilerin yapması gerekenler çok net, raporlar da ortada. Bizim yapmamız gereken ise...

Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara b...

Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllard...