Batıkentliler çocuk istismarını tartıştı
Ankara Batıkent’te çocuk istismarına ilişkin panele yoğun ilgi vardı. Panelde çocuk istismarı ile ilgili yasal düzenlemelerden, eğitimdeki eksikliklere kadar sorunlar tartışıldı.

Ankara Batıkent Ergazi Mahallesi Nusret Fişek Parkı'nda "Artan Taciz,İstismar, Şiddet ve Tecavüz Olayları" başlıklı panel düzenlendi. Panele Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği MYK Üyesi Zeynep Mutlu, avukat İlke Işık ve Psikolog Aylin Akçay konuşmacı olarak katıldı. Yüzlerce insanın katılımıyla gerçekleşen etkinliğe Batıkent halkının yoğun ilgisi gözlerden kaçmadı.

Avukat İlke Işık konuşmasında, "Kapının önüne oynamaya çıkan çocukların bir daha eve dönemediği bir ülkede yaşıyoruz. Bugün istismarla ilgili herhangi bir olayda hemen yasal düzenlemelerden bahseden meclis ve iktidar hadım, idam gibi cezalandırma tartışmaları yürütüyor. Bir yasanın devamı niteliğinde çocuklarla ilgili yasaları düzenlemeye çalışıyorlar. Çocuğa tecavüz edenlerin bile affedilmesinin tartışıldığı bir dünyadayız" dedi.

Çıkarılmak istenen yasalarla tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmek istendiğini hatırlatan Işık, bu yasanın kadınların beraber hareket etmesiyle engellendiğini söyledi. Konuşmasında uluslararası hukuka da değinen Işık "Uluslararası hukuka göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Şu an var olan yasalara göre 15 sınırı var iken bu 12'ye düşürülmeye çalışılıyor ve üstelik bu çocuğu koruma yasası olarak önümüze sürülüyor" dedi. Işık, çıkartmaya çalıştıkları yasanın hiç birinin caydırıcı olmadığı gibi, tam tersine zorla çocuk evliliklerinin önü açacağına dikkat çekti.


REHBER ÖĞRETMENLER ÖNEMLİ ANCAK SİSTEM ONLARA ANGARYA İŞ YÜKLÜYOR
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği MYK üyesi Zeynep Mutu sosyolojik açıdan ailelerin çocuklarına nasıl bir eğitim vermesi gerektiğinden bahsettiği konuşmasında öncelikle çocukların cinsel eğitimi ailede almasının, çocuğun vücudunu tanımasının, bir çocuğun ‘hayır’ demesinin önemine dikkat çekti. Mutlu şunları söyledi: "Bu konuların sadece hukuksal ve ahlaki boyutları yok. Devlet çocuğun başına herhangi bir olay gelmeden önce korumakla yükümlüdür”. Mutlu, eğitim sisteminin eksiklikleriyle ilgili okullarda rehber öğretmenlerin çocuğu izlemesinin çok önemli olduğunu ancak maalesef şu anda milli eğitimdeki uygulamanın rehber öğretmenlere angarya işler yükleyerek bu hakkı tanımadığını sözlerine ekledi. Mutlu, "Güven kavramını tartışmamız gerekiyor, güven konusunda çocuklarımızı eğitmeliyiz. Bunun için yetişkinlere daha çok iş düşüyor” dedi.

ÇOCUĞU KORUMAK DEVLETİN SORUMLULUĞU
Son olarak sözü alan Psikolog Aylin Akçay da çocuğun korunmasında sorumluluğu olan devlet ve devletin kurumlarına dikkat çekti. Akçay, "Bir çocuk anne karnına düştükten sonra 18 yaşına kadar çocuktur. Öncelikle devlet de bunu böyle tanımlamalıdır. Çocuk anne karnında oluşmaya başladıktan itibaren devlet, çocuğu ebeveynlerinden bile korumakla mükelleftir” dedi. Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne de değinen Akçay sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuğun bütün haklarını, yaşam hakkını, gelişim hakkını, korunma hakkını devlet sağlamalıdır. Bu sözleşmeye göre sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada böyledir. Türkiye bu sözleşmeye imza atmış bir ülkedir. Tüm bunlar için çok geniş detaylı bir çocuk koruma sistemine ihtiyaç vardır”.

Konu bu kadar hassas ve önemli olunca katılımcılardan oldukça yoğun bir şekilde konuşmacılara sorular yöneltildi. Panel bu tür etkinliklerin sayısının arttırılması ve daha sık gerçekleşmesi temennisiyle son buldu.

İlgili haberler
Bir çocuk istismarı davasının anatomisi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonundan Canan Güllü’nün bir vaka deneyimi üzerinden anlattıklarıyla...

Okuldaki seminer iki kardeşin istismarını gün yüzü...

Okuldaki cinsel istismar semineri sayesinde iki kardeşin istismara uğradığı ortaya çıktı. Amcasının...

Çocuk istismarı davası 4 yıl mı sürecek?

İzmir’de bir baba 7 yaşındaki kızının üvey abisi tarafından istismara maruz kaldığını anlattı. Davan...