Bağcılar Ekmek ve Gül okurları 8 Mart şenliğinde buluştu
Kadınların dertleri çok ama konuşacak sözleri de çok. Bağcılar’da 8 Mart şenliğinde buluşan kadınlar halaylarla, türkülerle eğlendi, kadın kürsüsünde sözlerini söyledi, ‘Bir arada olmalıyız’ dedi.

Bağcılar’da Ekmek ve Gül okuru kadınlar 8 Mart şenliğinde bir araya geldi. Malatya Akçadağ Güneşli Köyü Derneğinde yapılan etkinlikte kadınlar şiirler okudu, kadınlar kürsüsünde sözlerini söyledi, halaylarla coştu.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Arife Onat kadınların bugün 8 Mart şenliğinde bir arada olmasının çok önemli olduğunu, kadınların birbirinden güç aldığını söyledi. 8 Mart’ın mücadele tarihinin de bugünün mücadelesinin de kadınların eşitlik, özgürlük, iyi bir yaşam ve iyi çalışma koşulları olduğuna vurgu yapan Onat, “Bu mücadele kadınları birleştiriyor. 8 Mart kadınları bir araya getiriyor. 8 Mart’ın ışığıyla her gün aynı taleplerle mücadelemize devam etmeliyiz. Sonuç elede etmek, bu mücadeleyi kazanmak da kadınların bir aradalığından geçiyor” dedi. Onat’ın konuşması sonrası 8 Mart tarihçesi okundu.

8 MART KADINLARI BİRLEŞTİRDİ
Ekmek ve Gül dergisi adına etkinlikte konuşan Elif Ekin Saltık bugün kadınların OHAL, savaş, şiddet kıskacında olduğunu söyledi. “Şiddete de savaşa da OHAL’e karşı mücadele edecek kadınlarındır. Öteki demeden, tüm kesimlerden kadınlarla bir araya gelmek, birlikte, birleşik bir mücadele vermek haklarımız açısından önemli. Kadınların bir araya geldiğinde nasıl güçlü bir ses çıkardıkları AKP’li milletvekillerinin Meclise sundukları istismar önergesinin geri çekilmesinde gördük. Sokağa çıkan kadınlar oldu. Bugün de sokakta yine kadınlar var, sokakta olmayan kadınlarsa 8 Mart şenlikleriyle, etkinlikleriyle bir aradaydı. 8 Mart kadınları birleştirdi. Eşitsizliğe, sömürüye, baskıya, mobbinge, şiddete, çocuk istismarına, tacize, tecavüze karşı kadınlar bir arada durmak ve birlikte mücadele etmekten başka yolu yok” dedi.

‘SUSMAZ, HAKKIMIZ ARARSAK SONUÇ ALIRIZ’
Kadınlar kürsüsü bölümünde de birçok kadın konuştu. İşçi kadınlar işyerinde de, sokakta da evde de haksızlıklara karşı susmamak konuşmak gerektiği vurgusu yaptı. Bir işçi kadın çalıştığı fabrikada yaşanan ücret eşitsizliğine karşı kadınların nasıl seslerini çıkardıklarını ve zam aldıklarını anlattı. “Bir tekstil fabrikasından çalışıyordum. Ücretlere zam yapıldığı zaman kadınlarla erkekler aynı işi yapmasına rağmen erkek işçilerin kadınlardan 200 lira fazla zam aldığını öğrendik ve bu duruma tepki gösterdik. Bütün işçi kadınlar toplanarak müdürün odasına gittik, patronla konuşmak istediğimizi söyledik. Patronla görüşemedik ama müdürle görüşmemiz sonrası 50 lira zam aldık.”

Başka bir işçi kadın da kadınların kendilerine zaman ayrıması gerektiğini, kadınların yaşamının ev, iş, çocuklar arasına bölündüğünü ifade etti. İşçi, “Kadınların hayatı evden, işten, çocuktan ibaret değil. Kadınlar bunu görmeli ve haftada birkaç saat de olsa kendilerine ayırdıkları bir zamanları olmalı. O zaman diliminde ne yapmak istiyorsa onu yapmalı” diye konuştu.

Şenlik halaylar ve türküler eşiliğinde son buldu.

İlgili haberler
Bağcılar’da kadınlar film etkinliğinde buluştu

Bağcılar’da yaşayan Ekmek ve Gül dergisi okuru kadınlar ‘Haydi hep beraber bir film izleyelim’ der v...

GÜNÜN GÜZELİ: Zeytinköylü kadınlar ilk kez şiir ok...

Antalya Zeytinköy’de yaşayan kadınlar 8 Mart’ı okuma yazma öğrenerek ve ilk kez şiir okuyarak karşıl...

8 Mart kadınları birleştiriyor

Ankara Yenimahalle’de 8 Mart çalışması yürüten Hatice Boyraz Özel, ilçelerinde kutlayacakları 8 Mart...