Avukatın eteğini kısa bulan hakim Yoylu’ya 7 yıla kadar hapis istemi
Kadın avukatın eteğine kısa diyerek fotoğrafını çekmeye çalışan hakim Mehmet Yoylu hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde bir duruşmada savunma yapan Avukat T.Ç.’nin eteğine kısa diyerek ‘etiğe’ aykırı bulan Hakim Mehmet Yoylu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Görevi kötüye kullanma” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”ten 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Yoylu savunmasında bir yargı mensubu olarak mevzuata dikkat ettiğini, olay günü müşteki avukatı ‘iyi niyetli’ uyarmak istediğini, yaptığı işlemleri tutanağa geçirdiğini, işlemlere karşı yasa yollarının açık olduğunu söyledi.

Yoylu’nun birinci sınıf hâkim olması nedeniyle, Yargıtay Görevli Ceza Dairesi’nde son soruşturma yapılmak üzere şüpheli hakkında soruşturmanın açılması, atılı suçlardan yargılamasının yapılarak cezalandırılmasına karar verilmesi talep edildi.

GÖREVE İADE EDİLMİŞTİ
Hakim Savcılar Kurumu, olaydan sonraki şikayetler dolayısıyla Hakim Mehmet Yoylu’ya soruşturma açmıştı ve HSK Yoylu’nun açığa alındığını açıklamıştı. Ancak 5 ay görevden uzaklaştırılan Yoylu 24 Ekim’de göreve iade edildi. Yoylu ‘soruşturmanın selameti’ açısından eski görev yerinde değil Gebze’de görevlendirilmişti.

HSK kararında, “Soruşturmaya konu eylemlerin göreve devama engel teşkil etmediği anlaşıldığından tedbiren görevden uzaklaştırma kararının kaldırılmasına” denilmişti.

NE OLMUŞTU?
İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde görülen bir duruşmada Hakim Mehmet Yoylu, duruşmada bulunan avukatın etek boyunu kısa buldu ve fotoğrafını çekip Baroya göndermek istedi. Davacı vekilinin kıyafetinin ‘etiğe’ aykırı olduğunu savunan hakimin talebiyle, duruşma tutanağına, “Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü” yazıldı.
Dinleyici sıralarında bulunan avukatlara, avukatın etek boyu hakkında avukatlık hukuku mevzuatına uygun olup olmadığı soruldu. Görüş bildiren avukatlar “Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukuka ve örfüne uygundur” dedi. Davalı vekili de “Bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir” dedi.
Hakim, avukatların beyanlarına rağmen kadın avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve “bir yanlış anlamaya vesile olmaması” için kendisinin ‘kısa’ değerlendirmesiyle huzurda bulunan avukatların ‘kısa’ değerlendirmesinin aynı olmayacağını söyleyerek, Baro Başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun (fotoğrafının) cep telefonu ile çekilmesini istedi! Kadın avukat ise “Ben etek boyumun çekilmesini istemiyorum” dedi.
Yaşanan olaya Avukat Hakları Merkezi ve Baro Yönetim Kurulu müdahil oldu. Olay sonrası, duruşma salonu önünde protestolar gerçekleşirken sosyal medyadan da tepki yağdı. Mehmet Yoylu’nun 2011 yılında, Balıkesir Adliyesinde bir avukatı darbettiği ortaya çıktı.
Hakim Savcılar Kurumu şikayetler sonrası Hakim Mehmet Yoylu’ya soruşturma açmıştı, HSK'nın son açıklamasına göre hakim açığa alındı. Ancak sonrasında Hakim Yoylu tekrar göreve iade edildi.
İlgili haberler
Sinirlenince dışkı yedirmeyi ‘hak’ gören ‘erkek ad...

Adalet, eşitlik ve özgürlük yoksa, bir tek kadın bile bu haklardan yoksun kalırsa, hayat hiçbirimiz...

‘Etek giyerken kimse bakar mı diye düşünüyorum’

Şiddet her yaştan her kesimden kadının sorunu. Üniversitede de tablo aynı genç kadınlar da en yakınl...

Avukatın etek boyunu kısa bulan hakim HSK tarafınd...

Hakim Mehmet Yoylu, duruşmada bulunan avukatın eteğine kısa diyerek ‘etiğe’ aykırı buldu. Fotoğrafın...