‘Etek giyerken kimse bakar mı diye düşünüyorum’
Şiddet her yaştan her kesimden kadının sorunu. Üniversitede de tablo aynı genç kadınlar da en yakınlarının, erkek arkadaşlarının şiddetine maruz kalıyor.

Kadınlar yaşamlarının her alanında, sokakta, evde, okulda, işyerinde şiddete maruz kalıyor, kadınlar en çok da en yakınındaki erkeklerin şiddetine uğruyor ve bu şiddet sarmalı her geçen gün büyüyor. Kocaeli Üniversitesinden (KOÜ) öğrencilerle kadına yönelik şiddeti konuştuk. Üniversitede de tablo aynı genç kadınlar da en yakınlarının, erkek arkadaşlarının şiddetine maruz kalıyor.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde okuyan Ayşegül, kadınların bilinçlendikçe kendisini daha kolay savunabileceğini düşünüyor. Kadına yönelik şiddetin toplum adına üzücü olduğunu söyleyerek şöyle anlatıyor şiddet konusundaki düşüncelerini: “Her şeye rağmen şiddet devam ediyor. En son duyduğum günlük kiralık bir evde 17 yaşındaki bir genç kadının öldürülmesiydi. Ancak burada daha çok neden kiralık bir evde olduğu konuşuldu. Bu, yaşadığımız toplum adına üzücü bir durum. Kadın ne kadar bilinçli olursa şiddet karşısında o kadar kendini savunabilir.”

‘PSİKOLOJİK ŞİDDET GÖZARDI EDİLMEMELİ’
Çalışma Ekonomisi bölümü öğrencisi Yasemin ise şöyle anlatıyor kendi yaşadıklarını: “Fiziksel değil ama psikolojik şiddete maruz kaldım. Aslında görünmese de fiziksel şiddet kadar psikolojik şiddet de göz ardı edilmemeli. Kadınlar duygusal olduğu için duygularına yenik düşüyor. Bu da kadınları fiziksel şiddet kadar etkiliyor. Erkek çocuklarının küçük yaşta sünnet düğünlerinde cinsel organlarının yüceltilmesini sakıncalı buluyorum. Kadınların regl olması utanılacak bir şey gibi görünüyor ama erkeklerin utanacak hiçbir şeyi yokmuş gibi algı yaratılıyor. Kendi çocuğumu bu şekilde büyütmeyeceğim.”

Çalışma Ekonomisi öğrencisi Elif, kadınların şiddeti, baskıyı, tacizi kanıksadığını düşünüyor: “Öncelikle kadınlar kendilerine güvenmeli, güçlerinin farkına varmalı. Çünkü bu baskıyı, şiddeti ben dâhil kanıksamış durumdayız. Dışarıda etek giyerken bile kimse bakar mı diye düşünüyorum. Kadınların tepki göstermesi ve her türlü kuruma başvurması gerekiyor.”

Çoğu kadının yaşadığı şiddetle tek başına mücadele etmek zorunda kaldığını anlatıyor Halkla İlişkiler bölümü öğrencisi İlkay, kadınların yardımlaşmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyor ve bir örnek anlatıyor: “Şu an gündemde olan bir kadın var, çocukları elinden alınmış. Çoğu ünlü insan onunla iletişime geçmeye çalışıyor, yardımcı olmak için. Ancak her kadına bu kadar yardım edilmiyor. Bu kadar şanslı olamıyor herkes.”

‘BEN DE ŞİDDETE MARUZ KALDIM’
Konuştuğumuz genç kadınlardan biri kendi yaşadıklarını anlatıyor: “Ben de flört şiddetine maruz kaldım, eski sevgilim oje sürmeme bile karışıyordu. Bilinçlendikçe bu sorundan kurtulabildim.”

Esra, Özbekistan’dan gelmiş. Kadına yönelik şiddetin önüne geçilebilmesinin zor olduğunu düşünüyor. Tecavüz davaları için “Bence idam cezası verilebilir” diyor. Tek çözüm bu mu diye soru yönelttiğimizde ise önerisi “Kadınlar olarak dayanışma yapabiliriz” oluyor.

Ceren Gazetecilik öğrencisi, şiddetin eğitimle çok da alakalı olmadığını düşünüyor: “Okumuş veya okumamış olmak bir şey değiştirmiyor. Her kesimden kadın şiddet görüyor. Okumuş erkekler de çok fazla şiddet uyguluyor. Bir kadına bağırılması bile şiddettir. Ben de şiddete maruz kaldım, topluma bakınca aslında insanların çoğu şiddete maruz kalıyor. Her türlü şiddetin karşısındayım.”

Şiddete başvuran erkeğe yeterli cezalar verilmediğini söyleyen Deniz de “Şiddet uygulayan, öldüren erkekler indirim alıyor, yeterli ceza verilmiyor. Bu duruma karşı da mücadele etmeliyiz, birlikte, yan yana olmalıyız” diyor.

GENÇ KADINLARIN YENİ YIL DİLEKLERİ: ŞİDDETSİZ BİR YIL
Çalışma Ekonomisi bölümünde okuyan İrem, okulda zaman zaman hocalar tarafından psikolojik şiddete maruz bırakıldıklarını söylüyor. Yeni yıldan kadınlar için ne istediğini sorduğumuzda ise yanıtı şu oluyor: “366 kadın öldürüldü bu yıl. Yeni yılda 66 değil, 6 değil hiçbir kadın ölmesin istiyorum. Kadın ailede geri kalan olmasın, kız çocukları okullarına gidebilsin.”

İngilizce Öğretmenliği okuyan Gizem, kadınların yeni yılda daha güçlü olmalarını ve kendilerini savunmalarını diliyor. Şiddete maruz kalmadığını ama bir gün kendinin de başına gelebileceğini söyleyen Gizem, “Şiddete hiç maruz kalmadım ama kalsam herhalde çıldırırdım. Bizim de başımıza gelebilir. Yeni yılda kadınların daha güçlü olmalarını, kendilerini daha iyi savunmalarını dilerim” diyor.

İlgili haberler
Flört şiddeti nedir?

Kadınlar için korkutucu bir deneyim! Korkmayın... Ama flört şiddetinin şiddete açılan kapılarından b...

İki saatlik okul yolu, hem cebi yakıyor hem ruhu

Üniversiteli kadınlar dertlerini yazıyor. Okurken aynı zamanda çalışmak zorunda olduklarını anlatıyo...

GÜNÜN RAKAMI: Üniversitede flört şiddeti çok yaygı...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde yapılan bir tez çalışması flört şiddetiyle ilgili çarpıcı sonuçla...