Ankaralı kadınlar: İsyanımız yasımızı aşıyor, kadın dayanışması yaşatıyor
Ankara Kadın Platformu ve 8 Mart Ankara Feminist Gece Yürüyüşü’nün çağrısıyla kadınlar Sakarya Meydanı'nda bir araya geldi. Yüksel Caddesi'ne yürümek isteyen kadınlar, polis tarafından engellendi.

Ankara Kadın Platformu ve 8 Mart Ankara Feminist Gece Yürüyüşü’nün çağrısıyla kadınlar Sakarya Meydanı’nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada “Dayanışmayı büyütmek için, acımızı paylaşabilmek için Ankara Kadın Platformunun düzenlediği 8 Mart eylemini ve Feministlerin örgütlediği 17. Feminist Gece Yürüyüşü’nü birleştirdik, ortaklaştık, isyanımızı büyüttük, sesimizi çoğalttık. Depremi katliama ve büyük bir yıkıma dönüştürenlerden hesap soracağız” denildi.

Kadınlar, buluşma noktası olan Sakarya Meydanı’nda bir araya gelirken sık sık “Hükümet istifa”, “Çadırda, sokakta, her yerde, kadınlar birlikte”, AKP’den hesabı kadınlar soracak”, Afet değil cinayet, devlet hesap verecek”, “Rantçı devlet, yıkacağız elbet” sloganları atıldı.

Meydanda toplanan kadınların Yüksel Caddesi’ne yürümesi polis tarafından engellendi. Meydanın iki sokağı bariyerlerle kapatılırken kadınlar sık sık “Barikatı aç” sloganı attı. Kadınların ısrarıyla yürüyüşe rotasyon değişikliğiyle başlandı.

Yürüyüşün ardından tekrar Sakarya Meydanı’na gelen kadınlar burada basın açıklamasını okudu. Yapılan açıklamada, “Yıkımlarla, kayıplarla ve büyük bir acıyla geldik 8 Mart’a; dayanışmaya ve yan yana olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var bugün. Bu yıl, daha güçlü olmak için, dayanışmayı büyütmek için, acımızı paylaşabilmek için Ankara Kadın Platformu’nun düzenlediği 8 Mart eylemini ve Feministlerin örgütlediği 17. Feminist Gece Yürüyüşü’nü birleştirdik, ortaklaştık, isyanımızı büyüttük, sesimizi çoğalttık. Bu yıl heyecanımızla, coşkumuzla değil ama öfkemizle, isyanımızla, yüreğimizde taşıdığımız yasımızla ve her şeye rağmen kaybolmayan umudumuzla tekrar sokaklardayız” denildi.

‘BU BASKI REJİMİNE BOYUN EĞMİYORUZ’

Sadece yıkıma uğramış kentlerde değil, Türkiye’nin her yerinde erkek şiddetinin artarak devam ettiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Derinleşen ekonomik krizin etkilerini de kadınlar yükleniyor. İşsizlik, güvencesizlik, kayıt dışı istihdam ve yoksulluk artıyor. Patriarkayı arkasına alan AKP iktidarı, kadınları ve LGBTİ+ları yok saymaktan öteye geçerek yok etmeyi meşrulaştırmaya çalışıyor. İktidar, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmakla bizi susturabileceğini, yargıyı ele geçirmekle bizi yıldırabileceğini sanıyor ancak yanılıyor. Haklarımızın konuşulmasının dahi yasaklanmaya çalışıldığı bu baskı rejimine boyun eğmiyoruz. Sesimizi daha gür çıkarıyor, dayanışmamızı daha çok büyütüyoruz. Patriarkal ve tekçi din yorumlarını tüm topluma dayatan Diyanet’in Aile Bakanlığı iş birliğiyle sosyal politikalar alanında yetkilendirilmesi kabul etmiyoruz. Buradan haykırıyoruz, bize uygulanan her türlü şiddete ve zorbalığa karşı yine dayanışmayı büyütüyoruz. Feminist isyanımızla birlikte tüm gücümüzle o patriarkayı yıkacağımızı yine ve yeniden haykırıyoruz. Erkek devletin, erkek adaletin ve erkek düzenin tüm araçlarını birbirimizden güç alarak, birbirimizi savunarak, gözeterek ve yaşatarak un ufak edeceğiz”


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart 2023 | Bölge illerinde kadınlar 8 Mart için...

Van, Dersim, Mardin, Elazığ ve Kars'ta kadınlar sokaktaydı. Kadınlar "Mücadelemizin karşısında kimse...

8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı...

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir araday...

8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...