İzmir'de 8 Mart'ta kadınlar sokakta: 'Bu enkazı kaldıracak, yeni bir hayatı mücadelemizle kuracağız'
İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Depremin ve siyasi iktidarın yarattığı enkazı birleşik mücadelemizle biz kaldıracağız” dedi.

İzmir Kadın Platformu'nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çağrısıyla Alsancak Eski Leman Kültür önünde toplanan kadınlar, “Bu enkazı kaldıracak, yeni bir hayatı mücadelemizle kuracağız” yazılı pankart arkasında, “Katillerden hesabi kadınlar soracak”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor” sloganları eşliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. Kadınların taşıdıkları dövizlerde eşit işe eşit ücret, kreş talepleri öne çıktı.


Tek adam rejimini birleşerek göndereceklerini vurgulan kadınların coşkusu sokağa yansıdı. Özellikle deprem zamanında hükümetin yapmadıklarını eleştiren kadınlar, dayanışmanın gücüyle deprem bölgesindeki kadınların yanlarında olmaya devam edeceklerini belirttiler.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “Defterimize yazdık” söylemine tepki gösteren kadınlar, “O defteri yırtar, başınıza çalarız” sloganını attılar ve “Sokak ortasında kadınları katledenlere, mahkemelerde efendi göründü diye indirim vermenizi, ‘Şort giydi tahrik etti’ diyenleri korumanızı, ‘Küçüğün rızası vardı’ demenizi, ‘Gülistan Doku’ nerede diyenlere kulağınızı tıkamanızı, emeği için mücadele eden kadınların üstüne polis göndermenizi, ‘Kadın erkek eşit değildir ki zaten’ demenizi, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmenizi, ‘Sürtük’ demenizi, kahkahalarımızdan rahatsız olmalarınızı, nefret mitinglerinde LGBTİ’leri hedef haline getirmenizi yazdık!” dediler.


‘ÖRGÜTLENEREK HESAP SORACAĞIZ’

İKP adına basın açıklamasını Nuray Öztürk, Selin Kurşun ve Özgün Başer okudular. Depremdeki ihlallere dikkat çekilen açıklamada, Çok sevdikleri sermayenin, sözde yardım yapan sermayenin, arama kurtarma ve yardım için hiç düşünmeden bölgeye koşan işçilere, işten atma tehdidi ve yıllık izin dayatması var. Ne AKP ne yaslandığı, yaslanmadığı sermaye güçleri değil halk seferber oldu. Yaralarımızı dayanışmamızla biz sardık, onların yaptıklarını unutmayacak, örgütlenerek hesabını soracağız” denildi.

‘KADERCİ DÜZENİNİZİ YIKACAĞIZ’

İşsiz, kayıt dışı istihdam gibi sorunları kadınlar daha çok yaşadığı dile getirilen açıklamada, “Yani kadınlar, belli politik tercihler doğrultusunda bilinçli ve planlı biçimde istihdamdan dışlanmaktadır. Biliyoruz ki yeni yaşamı kurmak bizim elimizdedir.  Bu iktidarın yok ettiklerine rağmen yeni bir yaşamı başarmak bizim dayanışmamızla, örgütlülüğümüzle mümkündür. Kadınları işsiz ve güvencesiz bırakmayı kendine iş edinenlere sesleniyoruz 8 Mart tarihsel sorumluluğu gereği yeni başlangıçlara gebedir. Bu da sizin sonunuzun başlangıcı olacak! Bugün bu alanı, sokakları dolduranlar yaptıklarınızın hesabını soracak. Yıllardır ülkeyi kadın cinayeti cehennemine çevirenler bilsin ki, kaderci düzeninizi yıkacağız kadının emeğin yaşamın düzenini eşitlik ve özgürlük temelinde kuracağız” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

Açıklama sonrası kadınlar deprem bölgesinde göndermek için yanlarında getirdikleri ped, hijyen malzemesi ve oyuncakları topladı.

BORKAD: KARANLIĞI ÖRGÜTLÜ BİRLİĞİMİZLE AŞARIZ

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Bornova Kadın Dayanışma Derneği’nin (BORKAD) çağrısıyla Bornovalı kadınlar Küçükpark Meydanı’nda bir araya gelerek taleplerini ve öfkelerini dile getirdi. Hükümetin kadın düşmanı politikalarını eleştiren BORKAD'lı kadınlar, "Evlerimizi başımıza yıkan, hayatımıza kast eden, emeğimize göz diken, bedenimizi mal gibi gören, bizi şiddete, ölüme, ailenin kölesi, sermayenin kulu olmaya iten, çocuklarımızı istismara sürükleyen bu düzeni işçi sınıfının ve emekçi kadınların örgütlü mücadelesi ile değiştireceğiz. İşçi ve emekçi kadınların mücadele tarihinden biriktirdiklerimizle değiştireceğiz. Haklarımız ve hayatlarımıza çöken bu karanlık düzeni, kadınların örgütlü dayanışması ve birliği ile aşabiliriz. Hak ettiğimiz insanca yaşamı inşa etmek için el ele verelim" dedi.

ALİAĞA: RANTA, YIKIMA KARŞI HAYATI YENİDEN KURACAĞIZ


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, Petrol-İş Sendikası önünde toplanarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Ranta, yıkıma, ihmale karşı kadın dayanışmasıyla hayatı yeniden kuracağız" pankartı ile yürüyen kadınlar, Aliağa Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

NARLIDERE'DE DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLER İÇİN MUM YAKILDI


Narlıdere Demokrasi Platformu, Narlıdere Poliklinik önünde toplanarak Demokrasi Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Meydanda okunan basın açıklamasından sonra kadınlar 11 ilin etkilendiği depremde yaşamını yitirenler için mum yaktı.

DİKİLİLİ KADINLAR: HESAP SORACAĞIZ 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Dikili’de kadınlar Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Depremzede kadınlarla dayanışmak için Kız Kardeşlik Köprüsü'nü kuracaklarını söyleyen kadınlar, meydana kurdukları stantta ped, hijyenik malzeme ve oyuncak toplandı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Kadınlar, “Yaşanılan bu afet basit bir gerçeği net olarak gösterdi ki Türkiye’deki temel sorun kaynak sorunu değildir. Kaynakların doğru bir şekilde kullanılmayışıdır, örgütlenememektir. Biz öğrendik, artık zorda kalan iktidarın hangi yöntemlere başvurduğunu. Yapılan her haksızlığın karşısında olacağız, hesabını soracağız” dedi.

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart 2023 | Bölge illerinde kadınlar 8 Mart için...

Van, Dersim, Mardin, Elazığ ve Kars'ta kadınlar sokaktaydı. Kadınlar "Mücadelemizin karşısında kimse...

8 Mart 2023 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...

8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...