Ankara'da kadınlar sordu, kadın milletvekili adayları yanıtladı
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Ankara'da milletvekili adayı olan kadın milletvekilleriyle "Kadınlar soruyor, adaylar yanıtlıyor" etkinliği gerçekleştirdi

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Ankara'da "Kadınlar soruyor, adaylar yanıtlıyor" etkinliği düzenledi. Mülkiyeliler Birliği'nde gerçekleşen etkinliğe CHP, Yeşil Sol Parti, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Toplumsal Özgürlük Platformu, İYİ Parti ve TKP'den adaylar katıldı.

29 Ekim Kadınlar Derneği Yöneticisi Şaziye Erdoğan, İYİ Parti'nin adayına "İYİ Parti'nin seçilebilir yerden kadın aday oranının düşük olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu; Laitfe Demirci Kahya, "Kadınların anadilinde konuşabilmesi için Mecliste mücadele verecekler mi?" sorusunu; Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği'nden Asiye Belovacıklı, "Kadının adı bakanlıktan kaldırıldı. Kadın ve eştiliği dereği kurulmasını istiyoruz. İkincisi seçim nedeniyle rafa kalktı ama anayasaya kılık kıyafetin girmesi gibi laikliik için tehlikeli olan bir öneri verildi. Bu konularda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Adıyaman'da depremi yaşadığını ve Ankara'ya göç ettiğini belirten Armen Korkmaz, "Göç eden depremzedelere özgü politikalar üretecek misiniz?" dedi. Adaylara yöneltilen bir başka soru da "Gelir dağılımı halk aleyhine açılıyor. Ekonomik, toplumsal ve dini sebeplerle kız çocukları üniversite eğitimi alabilme şansını kaybediyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" oldu.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI ADAYLARI: EVDE, İŞYERİNDE, HER ALANDA EŞİTLİK

Milletvekili adaylarının sorulara yanıtları özetle şöyle:

Yeşil Sol Parti  Ankara 1. Bölge Adayı ve EMEP Genel Başkan  Yardımcısı Selma Gürkan: "Bu ülkede yaşadığımız yoksulluğun, kadınların yoksulluğu artırıcı etkisi olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda iktidarın politikalarının da bir sonucu. 4+4+4 eğitim düzenlemesiyle birlikte kız çocukları örgün eğitimnin dışına itimiş durumda. Dolayısyla emekçi sınıfları için yoksullukla mücadele ne kadar gerekliyse kadınlar için de o kadar gerekli. Kadınlar her alanda eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılığın ortadan kalkması için eğtim ve sağlık sisteminin yeniden örgütlenmesi gerekiyor. İstihdam alanı da öyle. Ücret eşitsizliği, işyerinde kadın olmaktan kaynaklı sorunlar, sendikalı çalışma ve disiplin kurullarının da kadınların temsiliyle örgütlenmesi gerekiyor. Laiklik herkes için olduğu gibi kadınlar için de vazgeçemeyeceğimiz bir mücadele alanı. İnanmama hakkını da içeren gerçek bir inanç özgürlüğünü demokratik bir Türkiye mücadelesinin parçası olarak görüyrouz. Her türlü dini yapılanma siyasetten, bürokrasiden, kamu hizmetlerinden ve ticaretten de uzaklaştırılmalı. Tarikatların başta çocuklar ve kadınlar üzerinden ellerini çekmesi için mücadele ediyoruz."

TİP Ankara 2. Bölge Adayı Yelda Koçak: "AKP iktidarı kadınları eve hapsetti. Kadını aile politikaları dışına çıkarmamız gerekiyor. Eşitlik olmadan olmaz. Anayasada kılık kıyafet konusu tehdit ve bu konuda en hızlı ve net yanıt veren partiydik. Laikliğe aykırı, kadınlara başörtülü-başörtüsüz ayrımı yaptıracak düzenlemelere karşı çıkacağız. Kadınların istihdamı önündeki engellerin kaldırılması için seçimden önce kreş kampanyası başlatmıştık. Kadın istihdamını konuşacaksak aile içindeki yaşlı engelli çocuk bakımının kamulaştrılması ve devlet eliyle kadınların hayata katılımın önündeki engellerin kaldırılması için politikalar üretmemiz gerekiyor."

CHP: SORUN YASALARIN UYGULANMAMASI

CHP Ankara 1. Bölge Adayı Gazme Taşcıer: "Kadın hakları mücadelesinin en önemli sorununu zihniyet problemi. Ben parlamentodaki 5 yıllık dönemimde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesiydim. Aslında o kadar güzel kanunlarımız var ki ama ihitacımız olan bu çalışmaları hayata geçirecek bir iradenin söz sahibi olması. Biz 14 Mayıs'ta bu iradenin başa gelmesini sağlayacak tarihi bir seçim sürecinden geçiyoruz."

İYİ PARTİ ADAYINDAN PARTİSİNE ELEŞTİRİ

İyi Parti Ankara 3. Bölge Adayı Kadriye Ünler: "Ankara 2. Bölge 8. sıra adayıyım. Seçilemeyecek sıra dediniz ama bulunduğum sırayla gurur duyuyorum. Yüzde 25 cinsiyet kotamız var ve 50 kurucu kadından biriyim. Kadın politikalarında toplumsal şiddetle mücadeleden sorumluyum. Meclis'te kadın temsiliyeti yüzde 17.3 ve mücadelem bunun için. Parti içinde de emin olun çok zor bir mücadele veriyorum."

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Yeşil Sol Parti'den Kadıköy'de kadın mitingi: Bura...

Yüzlerce kadın, kadın buluşmasında Yoğurtçu Parkı'nda bir araya geldi. Mitingin ardından polis iki k...

Daha fazla yorulmamak için sesimizi Meclise de taş...

Sevda Karaca özelinde tüm emekten, özgürlüklerden, barıştan, kardeşlikten, renklerden, dillerden yan...

AKP’nin 21 yılında emek sömürüsü, hak gaspları ve...

AKP'li yıllarda neler yaşadık gelin birlikte hatırlayalım...