Yeşil Sol Parti'den Kadıköy'de kadın mitingi: Buradayız, kadınlarla değiştireceğiz!
Yüzlerce kadın, kadın buluşmasında Yoğurtçu Parkı'nda bir araya geldi. Mitingin ardından polis iki kadını darbederek gözaltına aldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), İstanbul Yoğurtçu Parkında kadın mitingi gerçekleştirdi. Polis engelline rağmen Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu Parkı’nda “Buradayız kadınlarla değiştireceğiz” sloganıyla yapılan mitinge yüzlerce kadın katıldı. Mitingin çıkışında iki kadını polis darbederek gözaltına aldı.

Miting, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, TÖP İstanbul İl Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Nilay Kuş, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros’un yanı sıra Barış Anneleri, cezaevindeki hak ihlallerine dikkat çekmek için 1 yıl boyunca Adalet Nöbeti eylemini gerçekleştiren anneler, Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları da katıldı.


‘KADINLAR TEK ADAM REJİMİNİ GÖNDERMEYE HAZIR’

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, özgürlük sloganlarını haykırmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Bugüne kadar bizi teslim alamadılar. Değişim, özgürlük için varız, mutlaka kazanacağız. Kadın özgürlük mücadelemiz kazanacak” dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “İstanbul aynı zamanda kadın kenti, genç kadın kenti. Kadın arkadaşlarımızdan, ilk defa oy kullananlardan bir söz almak istiyoruz. Mutlaka sandığa gidelim, oyumuzu kullanalım. Müşahitlik için de sorumluluk alalım” dedi.  İktidarın seçimlere ilişkin ‘darbe’ açıklamalarına da tepki gösteren Uçar, “Sandıktan başta kadınlar olmak üzere Türkiye'deki bütün halklar için, bütün inançlar için özgürlük, eşitlik, demokrasi çıkacak; bir tek siz çıkamayacaksınız. Siz kaybedeceksiniz, biz kazanacağız. Tek Adam rejiminin kendisi gitmeye hazır değil farkındayız, ama kadınlar onları göndermeye o kadar hazır ki, göndereceğiz ve biz kazanacağız” dedi.

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, “20 yıllık tek adam rejimini sonlandırma seçimi. Onları göndereceğiz. And olsun tek adam rejimini göndereceğiz” dedi.  
Ardından Jin Ma grubu ve sanatçı Feryal Öney sahne aldı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Savaş politikaları ile kadınları hizaya getiremezsiniz” dedi.   

TÖP İstanbul İl Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Nilay Kuş,”Tacize, tecavüze karşı tek adamı 14 Mayıs’ta sandığa gideceğimize söz veriyoruz. Bir hafta sonra AKP-MHP iktidarını tarihin çöplüğüne göndereceğiz” dedi.

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, kadınlara “20 yıldır AKP iktidarından, tek adam yönetimimden bıktık artık yeter diyecek miyiz?  14 Mayıs’ta tek adam yönetimine karşı birliğimizi, eşitlik, demokrasi mücadelemizi, barış talebimizi sandıkta gösterecek miyiz? Tek adama karşı çok kadın mıyız?” diye sorunca kadınlar, “Evet” yanıtını verdiler. 20 yıldır Yoğurtçu Parkı’nın tek adam yönetimine karşılı bir sürü etkinliğe, buluşmaya, kadın dayanışmasını gördüğünü ifade eden Barbaros, “Tek adamı 14 Mayıs’ta tarih çöplüğüne gömeceğiz, tek adam düzenine karşı hep birlikte 14 Mayıs’tan sonra da ittifakımızda daha güçlü hareket edeceğiz. Hep birlikte dayanışma içinde olacağız” dedi. Polis engeline tepki gösteren Barbaros, “3 sloganı atmamızdan çok korktu bu iktidar. Jin Jiyan Azadi sloganını, Biji Biratiya Gelan sloganınını birlikte atmamızdan iktidar hep çok korktu. Gültanlarla, Ayşelerle hep birlikte mücadelemiz için, İstanbul Sözleşmesi için, kadın dayanışması için ‘Kadın dayanışması yaşatır’ sloganından korktu iktidar. Korkmakta haklı. Kadınlar kazanacak birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı.


İKİ KADIN RENKLİ BİLEKLİK BAHANESİYLE DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINDI

Miting sonrası iki kadın darp edilerek gözaltına alındı. Erkek polisler, bir kadının çantasını aradı. Çantasından çıkan yeşil, sarı, kırmızı renkleri olan bir bileklik bahane edilerek kadını 10 yaşındaki çocuğunun yanında darbederek gözaltına aldılar. 80 yaşında olan bir kadını da yerlerde sürükleyerek gözaltına aldılar. 


Fotoğraflar: Eylem Nazlıer/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Gabonlu Dina’nın ölümüne dair gözaltına alınan 6 k...

26 Mart günü cansız bedeni Filyos Çayı'nda bulunan üniversite öğrencisi Gabonlu Jeannah Danys Dinabo...

Cezaevi yönetimi elbise renklerini bölücü buldu, e...

Gazeteci Sabiha Temizkan, annesi Leyla Güven'in elbisesinin renkleri bahane edilerek cezaevine alınm...

Basın özgürlüğü yoksa kadınların sözü görünmezleşi...

Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik baskılar her gün daha da artıyor. Peki bu baskı kadınları nasıl...