Hepimizin davası: Ezgi Alya Yiğit için adalet
Antep’te, ehliyetsiz olarak araba kullanan Osman Sarı’nın çarparak ölümüne sebep olduğu Ezgi Alya Yiğit’in için adalet talebi hâlâ sürüyor.

Ezgi Alya Yiğit 17 yaşında, çevresinde neşesiyle bilinen, derslerinde çok başarılı hem de dünyalar güzeli genç bir kız. Pırıl pırıl bir genç insan. Antep’te lise son sınıfa gidiyor ve uzay mühendisliği okuma hedefiyle üniversite sınavına hazırlanıyor, bu yüzden de çok sıkı çalışıyordu. Ezgi Alya hakkında bildiğimiz diğer bir şey de yine Antep’te bir apartmanın 4. katından düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden 17 yaşındaki Duygu Delen’in ölümünden sonra yaşanan protestolara katıldığı. Ablası Elif Ezgi’nin geçtiğimiz yıl girdiği deneme sınavlarından birinde birinci olduğunu, bunu kutlamak için arkadaşları ve öğretmeniyle birlikte iftar yemeğinde buluştuğunu söylüyor. Yemekten çıkınca arkadaşı Şimal Toprak ile birlikte evlerine gitmek için scooterlarına bindiler. şehrin en işlek caddelerinden biri olan İbrahimli Mahallesi’nde kafelerin mağazaların arsasında karşıya geçmek isterken ehliyeti olmayan 100 kilometrenin üzerinde hızla giderken bir sürücü tarafından yaşamdan koparıldı.

Sürücü koltuğunda Ezgi Alya ile aynı yaştaki Osman Sarı vardı. Osman, Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın oğlu, eski Osmaniye AKP milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanı’nın yeğeni. Ve bu sayede 17 yaşında ve ehliyetsiz olmasına rağmen lüks aracıyla trafiğe çıkabiliyor ve hız yapabiliyordu.

SADECE 1 AY CEZA

17 yaşındaki Osman’ın ehliyetsiz olarak sürdüğü aracın çarpması sonucu hayattan kopardığı Ezgi Alya için daha o gün adalet mücadelesi başladı. Osman olayın sonrasında tutuklandı ama tutuklama kararına yapılan itiraz üzerine 13 Mayıs 2022 tarihinde tahliyesine karar verildi. Yani Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın oğlu, eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanı’nın yeğeni Osman, Ezgi Alya’yı öldürmesi ve Şimal’i ağır yaralamasına karşılık sadece 1 ay cezaevinde kaldı.

Ama daha da kötüsü, Antep’in en işlek caddelerinden birinde yaşanan kazaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın meydana geldiği caddede kamera kaydı bulunamadığı belirtildi. Ezgi Alya’nın diğer ablası Kübra’nın aktardığına göre, olaya ilişkin keşif yapılırken hakim de hemen olay yerinin yakınındaki MOBESE’yi görünce şaşkınlığını gizleyememiş, ancak MOBESE görüntüsü yalnızca 40 gün tutulduğu için olay gününe ait görüntülere ulaşılması da mümkün olmamış. Halbuki savcılık tarafından Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmış, kamera görüntüleri istenmiş ancak verilen cevapta tüm araştırmalara rağmen kamera görüntüsü bulunamadığı bildirilmiş.

Koskoca caddede ise bilirkişi raporu esas alınmak üzere dinlenen tanık sayısı yalnızca iki. Ezgi Alya’nın ailesinin avukatının dinlettiği tanıkların ifadelerinin hiç göz önüne alınmadan yazılan bir rapordan söz ediyoruz. Bilirkişi raporuna göre scooter süren ve hayatını kaybeden Ezgi Alya ve yaralanan Şimal ağır kusurlu, ehliyetsiz 17 yaşında araba kullanan ve 100 km’nin üzerinde hızı olan sanık Osman tali kusurlu gösteriliyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

SORUYORUZ
Bu göz göre göre işlenen cinayet ve sonrasında arka arkaya yaşananlar ailenin de adalet arayışını büyütmesini gerektirdi. Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul bu cinayetle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Soru önergesinde şunlar soruldu:
■ Ezgi Alya Yiğit’in hayatını kaybetmesine yol açan olay yerindeki kamera görüntüleri neden gereği gibi araştırılıp teknik incelemeler yapılmadı?
■ Olay yeri Gaziantep’in en gözde mekânlarının bulunduğu, kafe, restoranlar ile çeşitli mağazaların ve bir iç sokakta polis merkezinin bulunduğu bir yer olmasına rağmen emniyet tarafından olay anına dair görüntü bulunamadığının savcılığa bildirilmiş olması manidar değil midir?
■ Soruşturma dosyasında olay anına dair düzenlenen tutanakta ve bilirkişi raporunda onlarca tanık olabilecek iken görevli kolluk tarafından neden sadece iki tanık yer almaktadır? Yiğit ailesinin avukatının huzura getirmek istediği yeni tanıklar dinlenilecek midir?
■ Osman Sarı ifadesinde 50-60 km hız ile gittiğini ifade etmiştir. Fakat iddiaya göre aracın fren kilidinin patladığı ve hava yastıklarının açıldığı söylenmektedir. Yavaş giden bir araçta bunlar olabilir mi?
■ Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücü Osman Sarı 13 Nisan 2022 tarihinde serbest bırakılmasının nedeni nedir? Osman Sarı’nın avukatı sadece 3. Sulh Ceza Hakimliğine tutukluluğa ilişkin itirazda bulunmuş fakat 6. Sulh Ceza Hakimliğinin tutukluluk halinin devamı kararı olmasına rağmen tek itirazla iki tutukluluk kararının kaldırılarak şu anda serbest bırakılmasının hukuki izahatı nedir?
■ Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne sebep olan 17 yaşında ehliyetsiz ve şuursuz bir şekilde araç kullanan bu kişinin serbest bırakılmasındaki ayrıcalığı ve özelliği nedir? Ayrıcalığı Nizip Ticaret Borsası başkanın oğlu, eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanın yeğeni olması mıdır?
■ Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne ilişkin yaşanan bu olay bakanlığınız tarafından etraflıca araştırılarak, ciddi bir bilirkişi raporu hazırlanarak, etkin bir soruşturma yürütülerek, süreç hukuk çerçevesinde değerlendirilip adalet yerini bulacak mıdır?
DAVA DEVAM EDİYOR

Arkasında pek çok şaibe, pek çok soru işareti bırakan ve bu soru işaretlerinin de ister istemez Osman’ın ailesinin iktidarla olan ilişkilerine bağlandığı, acaba gücü ve parası olana bu ülkede her şey serbest mi diye sorduğumuz bir süreç yaşandı.

Ezgi Alya’yı öldüren Osman’ın yargılandığı dava hâlâ devam ediyor, sıradaki duruşma 3 Temmuz’da. Osman bir taraftan şehir içinde aşırı hızlı gittiği için genç bir kızı öldürmekten yargılanıyorken öğrendik ki hâlâ Tiktok hesabından aşırı hız yaptığı videolarını paylaşıyor. Gencecik pırıl pırıl bir insanı yaşamdan koparan Osman’a da onun nüfuzlu ailesine de o nüfuza kapılıp Ezgi Alya dosyasını kuş kadar cezalarla tozlu raflara kaldırmak isteyenlere de bizim bir sözümüz var. Ezgi Alya hepimizin kız kardeşi, isterdik ki Ezgi’nin ailesi böylesi büyük bir acı yaşamışken hemen ardından bir de adalet mücadelesi vermek zorunda kalmasınlar. Ama maalesef böyle olmadı, Ezgi’nin ailesi bu adalet arayışında binlerce imza toplamak zorunda kaldılar.

HEPİMİZİN DAVASI

Ezgi Alya Yiğit davası artık hepimizin davasıdır. Adaletin zengine başka yoksula başka işleyemeyeceğini, parayla ve güçle kimsenin suçunun üstünü örtemeyeceğini, şayet buna niyetlenen varsa da karşısında bizi bulacağını gösterelim. Bunu hem Ezgi Alya için yapalım hem Duygu Delen için hem Rabia Naz Vatan için yapalım hem de hikayesini bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm kız kardeşlerimiz için yapalım. Ezgi Alya Yiğit için adalet demek için 3 Temmuz’da Gaziantep Adliyesinde buluşalım.

HATIRLAYALIM

Bu hikaye bir bütün olarak bize çok tanıdık gelen bir hikaye. Akıllara Rabia Naz cinayetini, Yeldana Kaharman cinayetini getiriyor. Bu ülkede zengin ve nüfuzlu olduğu için yargıya dahi müdahale edebilen, işine geldiği gibi bilirkişi raporları yazdırabilen, şehrin en işlek caddelerindeki kameraları yok ederek o anı adeta yaşanmamış kılabilen ayrıcalıklı bir azınlık olduğu gerçeğini yüzümüze çarpıyor. Hatırlayalım…

■ Rabia Naz, Giresun Eynesil’de 12 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Rabia Naz’ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu iddia edilmişti. Buna karşın Şaban Vatan, kızına araba çarptığını ancak AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını öne sürmüştü.

Rabia Naz’ın ölümünün araştırıldığı dosyaya ise 16 Temmuz 2020’de takipsizlik kararı verilmişti.

■ Elazığ’da yayın yapan Kanal 23 televizyonunda program sunuculuğu görevi üstlenen Kazakistan uyruklu üniversite öğrencisi Yeldana Kaharman (21), ev arkadaşı tarafından mutfakta hareketsiz bulunmuştu. Genç kızın arkadaşı hemen durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirmişti. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Kaharman’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Genç sunucunun cenazesi otopsi için Fırat Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırılmıştı.

Yeldana Kaharman’ın eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar ile röportaj yapmak için evine gittikten bir gün sonra ölü bulunması nedeniyle bazı iddialar gündeme gelmişti. Kaharman’ın, cinsel saldırıya uğradığı ve intihar ettiği iddiası birçok medya kuruluşunda gündeme getirilmişti.

Fotoğraf: Evrensel

MOBESE’LER VARKEN NEREDE GÖRÜNTÜLER?
Emek Partisi Antep İl binasında Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı Sevda Karaca, Ezgi Alya Yiğit’in ablası Kübra Yiğit ile buluşmuştu. Osman Sarı’nın, Gaziantep Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın oğlu, AKP eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın ise yeğeni olduğunu da hatırlatan Yiğit, “Biz adalet neyse somut olarak tecelli etmesini istiyoruz. 1 yılı aştı artık. Madem tutuksuz yargılanacak kadar kanaate varıldı peki nerede görüntüler? MOBESE’ler varken nerede görüntüler? Dava süreci de devam ediyor” dedi. Dava sürecinin ilk dönemlerinde de karşı tarafın kendileriyle uzlaşmaya çalıştığını, kendilerinin ise bunu reddettiklerini aktaran Yiğit ayrıca tüm partilerden de bu süreçte destek istediklerini ancak hiçbir dönüşün yapılmadığı söyledi. Kardeşi Ezgi için imza kampanyası yürüttüklerini de hatırlatan Yiğit, “Belki hayattan bir beklentimiz kalmadı, hiçbir şey bizim için eskisi gibi olmayacak ama bunun cezasız kalması da daha çok kanımıza dokunuyor” dedi.

Manşet fotoğrafı: DHA

İlgili haberler
Ezgi Alya Yiğit’in ablasıyla buluşan Sevda Karaca:...

Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca, scooter kullanırken ehliyetsiz sürücünün...

Sevda Karaca'dan kadınlara mektup: Bu seçim kadınl...

Yayın kurulu üyemiz, Yeşil Sol Parti Gaziantep milletvekili adayı Sevda Karaca kadınlara mektupla se...

Duygu Delen’in arkadaşları: ‘Duygu şiddet görüyord...

Babası iş insanı olan eski erkek arkadaşının evinden şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitiren Duygu...