Ankara Kadın Platformu, 6 Şubat depreminin üçüncü yıl dönümünde yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yüksel Caddesinden başlayıp Sakarya Caddesinde son bulan yürüyüşe katılan kadınlar burada basın açıklamasını gerçekleştirdi. Platform adına basın açıklamasını Sibel Korkmaz Sarı okudu.
Açıklamada Sarı, “Bizler Ankara’dan, kalbi hâlâ depremden etkilenen illerle atan kadınlar olarak buradayız. Acımız ilk günkü kadar taze; öfkemiz ise bu üç yılda süren ihmaller, cezasızlık politikaları, eşitsizlikler ve bilinçli tercihlerle daha da büyümüş durumda” dedi.
Üç yıl geçmesine rağmen yüz binlerce insanın hâlâ konteynerlerde, çadırlarda güvencesiz, sağlıksız ve yoksulluk içinde yaşamaya mahkûm edildiğinin altını çizen Sarı, koşulların kadınlar için çok daha ağır olduğunu söyledi.
Konteyner kentler; mahremiyetin yok edildiği, hijyenin sağlanamadığı, şiddetin ve tacizin arttığı alanlara dönüştüğünü anlatan Sarı, kadınlar bir yandan çocukların, yaşlıların ve hastaların bakımını üstlendiklerini; bir yandan da temiz suya, pede, ilaca, cinsel sağlık hizmetlerine erişemeden yaşam mücadelesi verdiklerine dikkat çekti.
Depremle birlikte kadınların kayıt dışı, güvencesiz, düşük ücretli işlere mahkum edildiğine, kadınların yoksullukla baş başa bıraktığına değinen Sarı, “Yeniden inşa süreçlerinde kadınlar yok sayılmakta; karar mekanizmalarından sistematik biçimde dışlanmaktadır. İktidar, yıkımın üzerini devasa brandalarla örtmeye çalışsa da gerçekler gizlenemiyor. O brandaların arkasında hâlâ bulunamayan cenazeler, akıbeti belirsiz çocuklar, üç yıldır temiz suya erişemeyen insanlar var” şeklinde konuştu.
Deprem sürecindeki ve sonrasındaki kadın dayanışmasının önemine dikkat çeken Sarı, dayanışmayı, umudu ve mücadeleyi büyütmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Açıklama, kadınların talepleri dile getirilerek sonlandı:
• Deprem bölgesindeki kadınlar için ücretsiz, güvenli ve nitelikli barınma derhal sağlansın.
• Şiddet önleme ve izleme birimleri güçlendirilsin; etkin, erişilebilir ve sürekli hale getirilsin.
• Depremden etkilenen tüm illerde acil ve güvenli kadın sığınakları inşa edilsin.
• Konteyner kentlerde ve geçici barınma alanlarında kadınlar için güvenli alanlar oluşturulsun, başvuru ve destek mekanizmaları derhal işletilsin.
• Kadınların sağlık, cinsel sağlık, sosyal destek ve hukuki haklara erişimi derhal güvence altına alınsın.
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
Depremde regl tabusu: Ped isterken utanıyor
İhtiyaçlar açısından çok şey sayılırken kadınların söylemekte en çok zorlandıkları ped ihtiyacı. Kadınlara özel olarak sorduğumuzda ‘Çok iyi olur’ diyorlar ama ya çok kısık sesle ya da fısıldayarak.
Depremin enkazını kadınlar sırtladı
Suna eşinden ayrılmış ve 6 Şubat depremini acı kayıplarla yaşayan bir emekçi kadın. Suna’nın 35 yıllık baskı ve şiddetle geçen evliliğini, deprem sonrası yaşadığı zorlukları konuştuk.
Deprem çadırlarında dahi kadınların birincil görevi: Temizlik, çamaşır, bulaşık…
Depremle, yarattığı enkazla mücadele ve halkın dayanışması bir taraftan devam ederken diğer taraftan toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklı kadının ev içi emeği afete rağmen varlığını devam ettirdi.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN

























