Alman Kadın Konseyi (DF) İstanbul Sözleşmesi’nin onuncu yıl dönümününde Avrupa Konseyi’nin Şiddetten Korunma Sözleşmesi’nin Almanya ve Avrupa’daki tüm kadın ve kız çocukları için tutarlı bir şekilde uygulanmasını istiyor. Konsey Başkanı Mona Küppers, “Kadınların ve kızların güvenliği, Avrupa’da bir iç güvenlik sorunudur ve bu nedenle yüksek politik önceliğe sahip olmalıdır” açıklamasını yaptı.
Sözleşme’yle ilgili bugün DF’nin düzenleyeceği toplantıya AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Devlet Müsteşarı Michael Roth, devlet sekreteri Juliane Seifert (BMFSFJ) ve Alman ve Avrupa sivil toplumundan değişik konuklar katılacak. Toplantı saat 16.00’dan itibaren Almanca ve İngilizce olarak bu adresten izlenebilir.
SÖZLEŞME AB ÜYE ÜLKELERİNDE DE SALDIRI ALTINDA
Kadın hakları açısından bu çok önemli Sözleşme 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzalandı. Bugüne kadar 45 devlet sözleşmeyi imzaladı. 34 devlet ise onayladı. İlk imzacı olan Türkiye’nin çekilem kararıyla, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadeledeki bu başarı geri gitmeye başladı. Anlaşma, AB üye ülkelerinde de siyasi saldırı altında. AB genelinde onay ise hâlâ beklemede.
DF, Türkiye’nin sözleşmeden ayrılmasının yaptırımsız bırakılmamasını savunuyor. AB içindeki ülkeler ise sözleşmeyi tartışma konusu bile yapamamalı. AB’nin kendisi sözleşmeyi onaylamalıdır. Alman Kadın Konseyi Başkanı, “Toplum olarak insan hakları konusunda net sonuçlar çıkarmazsak, değerlerimize karşı harekete geçen insanların eline geçeriz” vurgusunu yaptı.
ALMANYA’DA SÖZLEŞME’NİN UYGULANMASINDA HÂLÂ EKSİK
Almanya şiddetle mücadelede ilerleme kaydetmiş olsa da şiddete karşı koruma ve önleme iddiası ile sözleşmenin uygulanması arasında hâlâ büyük boşluklar var. Bu, DF’nin de dahil olduğu İstanbul Sözleşmesi sivil toplum ittifakı tarafından yakın zamanda yayınlanan alternatif raporda etkileyici bir şekilde ortaya konmuş durumda. DF önümüzdeki aylarda yapılacak Federal Meclis seçimleriyle ilgili olarak toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemek ve mücadele etmek için, tüm sorumlu bakanlıkların ve her düzeydeki hükümetin dahil olduğu ve herkes tarafından bağlayıcı bir şekilde uygulanması gereken genel bir siyasi strateji çağrısında bulunuyor. “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele ve kadının bireysel durumuna adaleti sağlayan kapsamlı bir destek sisteminin finansmanı tüm devletin görevidir.” açıklamasını yapan DF, federal hükümeti önleyici tedbirlerin ve destek sisteminin finansmanına kalıcı olarak katılma çağrısı yapıyor.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında: Kadınların mücadel...
Yarın İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının 10. yılı. İlk imzacı olmakla övünen Erdoğan, 20 Mar...
DİSK’ten İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Yaşam hak...
Türkiye’nin ilk imzacı ülke olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 10. yıl dönümünde DİSK Gen...
Sessizliğimizle onların karanlığını cesaretlendirm...
‘İstanbul Sözleşmesini’nin feshedilme kararı kötülüğün sıradanlaştığı döngünün başlangıcıdır. Unutma...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.