Depremde enkazdan kurtulan çocukların ailelerine ulaştırılmasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Aileler hastanelerde çocuklarını ararken, hastanede tedavi gören çocukların ailesine ulaşmasında zorluklar artıyor. SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu prosedürün işletilmediğini, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Başkanı Ramazan Yüksel de bakanlığın çocukları hızla gözetim altına alması gerektiğin söyledi.
Deprem bölgelerindeki buluntu çocuklara dair Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, böyle bir durumun söz konusu olmadığı açıklamasında bulunsa da birçok kayıp çocuk fotoğrafları sosyal medyaya düşmeye devam ediyor. Edinilen bilgilere göre Ankara’ya enkaz bölgesinden transfer edilen depremzedelerin çocuklarını aradıklarını, en az 20 kayıp çocuğun olduğu ve çoğunun yaşça çok küçük olduğu aktarıldı.
Konuya ilişkin konuştuğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu, enkazdan çıkarılan çocuklara ilişkin ciddi bir koordinasyon sıkıntısının olduğunu ifade etti. Buluntu çocuklar için işletilmesi gereken prosedürlerin olduğunu söyleyen Eroğlu, “Özellikle olağandışı, afet durumunda nasıl bir koruma yapılacağı plan açısından çok önemli. Fakat prosedürlerin yeterli işletilmediği çok açık çünkü çocuğun nereye götürüldüğü; çocuğa ne olduğu, nerede olduğuna dair kesin bir bilgi yok. Örneğin Ankara’da bir çocuğumuzu arıyoruz. Etlik Şehir Hastanesinde mi yoksa Bilkent Şehir Hastanesinde mi bulamadık. Böyle yürümez” dedi.
‘ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ GÖZETİLMELİ’
Sağlıklı bilgiye ulaşmak için acilen her hastanede kriz masalarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, “Bakanlar, bürokratlar ne iş yapıyor? İşleri afet bölgesini koordine etmek değil midir? Çocuk enkaz altında bireysel çabalarla çıkmış olabilir, hastaneye hiç uğramamış olabilir. Kaydının olmaması tehlikelidir. Çocuklarla ilgili kurumlarla birlikte hareket edilmesi gerekir. Organ mafyası ve çocuk kaçakçılığı başta olmak üzere birçok riski, beraberinde getirir böyle bir kaos ortamında. Dolayısıyla çocukların bu süreçlerdeki güvenliğinin azami düzeyde gözetilmesi gerekiyor. Farkındalığın arttırılması gerekir. Bir kayıp çocuk bulunduğunda neler yapılmalı bu bilgiler verilmelidir” dedi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Genel Başkanı Ramazan Yüksel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının deprem sürecine ilişkin usule uygun ve riskleri azaltan bir yönerge hazırlandığını ifade etti. Deprem sonrası, çocukların enkazdan çıkarılırken daha çok UMKE, arama ekipleri ve sağlık ekiplerinin sürece dahil olduğu bilgisini veren Yüksel, “Oradan sosyal hizmet uzmanlarına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili sosyal destek ekiplerine bilgi verilerek transferinin sağlandığı bir durum var. Eğer illerinde çocuğun yaşına uygun sosyal hizmetlerin kendi kuruluşları yoksa, Ankara’ya getiriyorlar çoğunlukla. Önce tedavisi yapılıyor. Tabii travma yaşamaları sebebiyle aslında bir psikiyatristin de görmesi gerekiyor. Bu anlamda deprem bölgesindeki çocukların geçici olarak transferinin yapılamasının pratik faydaları da oluyor çünkü ekip görüyor. Ardından da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yetkilileri hastanelere giderek buradaki çocukları kendi denetimlerinde misafir ediyorlar. Süreç böyle ilerliyor” diye konuştu.
‘BAKANLIK HEM YETKİLİ HEM DE SORUMLU’
Çocuk koruma konusunun hassas bir konu olduğunu söyleyen Yüksel, “Bunun yetkilileri var. Kamu adına Bakanlık hem yetkili hem de sorumlu. Bakanlığın kriz masasındaki yöneticileri bu süreci koordine etmeli. Deprem bölgesinde görüştüğümüz meslektaşlarımız arama kurtarmanın devam ettiğini ama organize problemi yaşandığını ifade etti. Özellikle psikodestek açısından koşullar uygun değil. Bir kriz hali olduğu için gecikmeli olarak başlayabileceğini aktardılar. Bu süreçlere destek olmaya çalışıyor meslektaşlarımız. Koordinasyonun sağlanmaya çalışıldığını söylüyorlar özellikle Bakanlığın çok sayıda psikodestek açısından psikolog, sosyal hizmet uzmanı personelinin bölgeye gönderdiğini. Arama kurtarma çalışmaları ağır ilerlediği için, meslektaşlarımızın beklediklerini biliyoruz” dedi.
BAKANLIKTAN REFAKATSİZ ÇOCUKLAR HAKKINDA AÇIKLAMA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların teslimiyle ilgili çalışmalar yaptığına yönelik iddialara dair açıklama yaptı.
Açıklamada “Daha önceki duyurularımız da da belirttiğimiz üzere, deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocukların bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur” denildi.
AFET ÇOCUK SİVİL KOORDİNASYON EKİBİ: GÖREVLİ OLUP OLMADIĞINI TEYİT EDİN
Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi de yazılı bir açıklama yayınlayarak "Refakatsiz çocukların güvenliği, olası kaybolmaların önlenmesi ve halihazırda travmatize olmuş çocukların ve yakınlarının kaygı düzeylerinin daha da artmaması için; doğru kayıt-takip süreci ve çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli" dedi. Ekip Şu bilgilendirmeleri yaptı:
Refakatsiz çocukların güvenliği, olası kaybolmaların önlenmesi ve halihazırda travmatize olmuş çocukların ve yakınlarının kaygı düzeylerinin daha da artmaması için;
* Doğru kayıt-takip süreci ve
* Çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli!
Bir çocuğun enkazdan çıkarılmasını ve/veya hastaneye götürülmesini sağlayan bir görevliyseniz veya çocuğa sağlık hizmeti sunan bir uzmansanız lütfen aşağıdaki adımları dikkate alın:
* Çocuğun birinci veya ikinci dereceden yakınının orada olup olmadığını kontrol edin.
* Çocuğu tanıyanlardan veya (kendisini sözle ifade edebiliyorsa) çocuğun kendisinden isim/soyisim, yaş, ebeveyn ismi gibi bilgileri alın ve kaydedin.
* Çocuğun enkazdan çıkarıldığı veya bulunduğu tarih, saat, bölge, mahalle, apartman bilgisini tespit edin ve kaydedin.
* Çocuk hastaneye götürülürken veya farklı bir yere sevk edilirken tarih, saat, hastane adı, sorumlu kişi gibi bilgileri kaydedin ve ulaşabiliyorsanız mutlaka yakınlarına bilgi verin.
!! Yakınlarına ulaşamadığınız bir çocuğu kesinlikle o anda ilk gördüğünüz, görevli olup olmadığını teyit etmediğiniz kişilere teslim etmeyin.
!! Görevlinin olmadığı durumlarda çocuğa başka bir yetişkinin refakat etmesi gerekiyorsa bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini kaydederek, yer, tarih, saat ve çocuğa dair bilgilerle birlikte hızla resmi kurumlara (kolluk kuvvetleri, sosyal hizmet il müdürlükleri, Alo 183, barolar vb.) bildirim yapın ve kayıtlara geçmesini sağlayın.
Afet bölgesinde, sahada çocuklarla “ilk” temas halinde olan veya olacak yetişkinler için Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi tarafından hazırlanan “Afet Bölgesinde Çocuklarla İletişim” bilgi dosyası için de TIKLAYIN.
Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
Maraş’ta depremden kurtulan bir yurttaş: TRT1’in y...
Maraş’ta depremden kurtulan 1 kadın TRT 1 yayınında konuşmak istediğini ancak yayını kestiklerini sö...
Depremzede sesini duyurma, iktidar sansür peşinde:...
Doç. Dr. Ceren Sözeri, halkın nafile de olsa ciddi bir sansür çabasıyla karşı karşıya olduğuna dikka...
Malatya depremin ikinci gecesi: Çadır yok, ekmek y...
‘Görevli kurumlar gece boyunca uğramadı enkaz alanına. En temel ihtiyaçlardan mahrum kar altında ted...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.