Aile Bakanlığının 2023 Planı: Şiddetle Mücadele Veri Bankası
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda 2023 yılına ilişkin “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı” hazırladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğiyle 2023 yılına ilişkin “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı” hazırlandı. 2023 Kadına yönelik şiddetle mücadele faaliyet planı geçen yılki ile aynı şekilde yine faillerin desteklenmesi ve farkındalık çalışmaları etrafında şekilleniyor. Geçen yıldan farklı olarak Şiddetle Mücadele Veri Bankası kurulması kararı yer alıyor.

DHA’nın haberine göre ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı bir çalışma grubu kurulacak ve veri bankasında yer alacak araştırmalar belirlenecek. Daha sonrasında bu veri bankası kamuoyunun erişimine açılacak. Ancak bu çalışma grubunda hangi kurumların yer alacağı belirsiz. 2022 yılı boyunca İçişleri Bakanlığının açıkladığı kadın cinayeti verileri ile kadın örgütlerinin açıkladığı kadın cinayeti verileri birbirleriyle çelişti; İçişleri Bakanlığı kadın cinayetlerinin azaldığını söylerken kadın örgütlerinin verileri aksini gösteriyordu.

2023 Faaliyet Planında geçen yıllardaki gibi farkındalık yaratılması, eğitim, seminerler yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde tüm eğitim kademelerinde, şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yaygınlaştırılacak. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine bireysel farklılıklara saygı, iletişim becerileri, olumlu davranış kazandırma gibi konularda farkındalık çalışmalarının yanı sıra ortaöğretim öğrencilerine yönelik siber şiddet, bilinçli internet kullanımı, akran zorbalığı konularında eğitimler yaygınlaştırılacak. Ayrıca iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik medya atölyesi de gerçekleştirilecek. Memur, işçi ve işveren sendikaları üyelerine kadına yönelik şiddetle mücadele eğitim seminerleri düzenlenecek.

KADES YAYGINLAŞTIRILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm kadın öğretmenler ile ortaöğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilere, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı kız öğrenci yurtlarında kalan kız öğrencilere, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurs ve etkinliklere katılım sağlayan kadınlara, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı üniversitelerdeki kadın öğretim görevlileri ile öğrenim gören öğrencilere, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kadın sağlık çalışanlarına Kadın Destek (KADES) uygulamasının tanıtılması ve 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 6 milyon kadının akıllı telefonlarına yüklenmesi sağlanacak.

KADES gerçekten işe yarıyor mu?
FAİL ODAKLI PLAN

Şiddet uygulayanlara yönelik de çalışmalar sürdürülecek. 'Şiddet Uygulayanlara Yönelik Çok Yönlü Sosyal Hizmet Modeli Oluşturulması' projesi hayata geçirilecek. Proje kapsamında şiddet uygulayanlara yönelik farklı ülkelerdeki iyi uygulama örneklerine ilişkin rapor hazırlanacak. Şiddet uygulayanlar için nitelikli müdahale programları oluşturulacak. Şiddet uygulayanlara yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma gibi konuları içeren 'Aile İçi Şiddetle Mücadele Farkındalık Seminerleri' 81 ilde etkin uygulanacak. Denetimli serbestlik altında bulunan yükümlülerin öfke kontrolü içerikli programlara katılımları sağlanacak.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Kadına El Kal-Ka-Maz kampanyasının ardındakiler

İçişleri Bakanlığınca erkeklere verilen Kadına El Kal-Ka-Maz eğitimleri, 35 kez şikayette bulunmasın...

Kadına şiddet teknik bir mesele değil, çözüm de KA...

KADES tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı kadına yönelik şiddetin yüzde 39 azaldığını söyl...

Kadınlar zamlara öfkeli: Çocuğumu ben değil, başka...

İzmir Bornova'da Atatürk Mahallesinden kadınlar zamlara isyan etti: Bu nasıl adalet? Başkaları çocuk...