Agrobay işçisi kadınlar BİRTEK-SEN ile dayanışmak için bir arada
Agrobay işçisi kadınlar 1.5 milyon lira ceza kesilen BİRTEK-SEN ile dayanışmak için 12.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklamasına katılacak.

Sendikalaştıkları için işten atılan Agrobay işçisi kadınlar hakları için Ankara'ya yürüdü. Çalışma Bakanlığı ve siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi. Tarım-Sen'in sosyal medya hesabında açıklama yapan Agrobay işçisi kadınlar, destek için yanlarında olan herkese teşekkür etti.

Bugün de işçilere sendika değiştirme baskısı yaptığı iddia edilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 1.5 milyon lira para cezası verilen BİRTEK-SEN ile dayanışmak için saat 12.30'da Çalışma Bakanlığı önünde olacaklarını ifade eden kadınlar, bütün kamuoyunun açıklamayı takip etmesini dilediklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Urfa, Malatya ve İstanbul’da faaliyet gösteren eski adıyla Özak Tekstil yeni adıyla Kübrateks’in Urfa’daki fabrikasında çalışan işçiler, yaşadıkları sorunların çözülmesini talep ederken üyesi oldukları Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başladı. Özak Tekstil işçileri, BİRTEK-SEN üyesi bir işçinin işten atılması üzerine, arkadaşlarının geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle 80 günlük bir direniş örgütlemişti.

İşçiler bu süreçte polisin, jandarmanın müdahalesiyle karşılaştı, validen müftüye dek birçok devlet görevlisi direnişi kırmaya işçilerin eylemlerini bitirmeye çalıştı. İşçiler direniş boyunca yaptıkları açıklamalarda, televizyon ve gazetelere verdikleri demeçlerde sendika seçme özgürlüklerine saygı gösterilmesi talebini dile getirmişti.

Buna rağmen Özak Tekstil’de incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı, Özak Tekstil patronunun sendika seçme konusunda baskı yapmadığını, iş yerinde Öz İplik-İş’in yetkili sendika olduğunu BİRTEK-SEN’in Öz İplik-İş üyesi işçileri, çeşitli siyasi gruplar ve eyleme katılan işçilerin baskısıyla BİRTEK-SEN’e üye yapmaya ve eyleme katılmaya zorladığını söyledi. Bakanlık teftiş raporları neticesinde 224+42 işçinin bu yolla Öz İplik-İş’ten ayrılmaya zorlandığı gerekçesiyle BİRTEK-SEN’i işçi başına 5 bin 421 TL olmak üzere toplamda 1 milyon 441 bin 986 TL’lik idari para cezasına çarptırdı.

İlgili haberler
Özak işçisi kadınlar yaşamlarını ve direniş süreci...

Direnişlerini İstanbul'a taşıyan Özak Tekstil işçisi kadınları ziyaret ettik. Kadınlar, direniş süre...

Agrobay işçileri Ankara'da | Sendika haktır, engel...

Agrobay Seracılık işçileri başlattıkları yürüyüşün sekizinci gününde Ankara'ya ulaştı.

Özak Tekstil işçisi yazdı: ‘Kadınlar olarak imkans...

Her gün yüzlerce işçinin zorla gece 3’e kadar çalışması, sosyal hayatının yok oluşu, ailesinin yüzün...