Adana Kadın Platformu Özgecan Aslan’ın ölüm yıl dönümünde açıklama yaptı
Özgecan Aslan’ın ölüm yıl dönümü vesilesiyle açıklaması yapan Adana Kadın Platformu, katledilen tüm kadınları unutturmayacaklarını belirterek kadınları dayanışmaya çağırdı.

Adana Kadın Platformu 11 Şubat 2015 günü, okuduğu üniversiteden evine dönerken bindiği dolmuşun şoförü tarafından katledilmesinin 6’ıncı yılında Özgecan Aslan’ı anarken cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınların yaşamlarıyla ödediğine dikkat çekerek artan kadın şiddetinin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

‘CEZASIZLIK POLİTİKALARININ, İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN UYGULANMAMASININ BEDELİNİ KADINLAR YAŞAMLARIYLA ÖDÜYOR’

Özgecan Aslan’dan sonra da Türkiye’de kadın cinayetleri önlenmek bir yana Özgecan Aslan’dan sonra bin 262 kadının daha katledildiğinin dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kadın cinayetlerini önleme sorumluluğu olan kolluk güçleri, adli makamlar, bakanlıklar ve TBMM görevini yapmıyor. Erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulamak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Kadın cinayetlerini önlemek için gerekli önlemleri almayan, kadınları korumak için hiçbir adım atmayan yönetenler, kadınlarla dalga geçercesine açıklamalar yapıyorlar. Biz kadınlar için hayatta kalabilmek dahi bir lüks haline gelmişken, Cumhurbaşkanı bize ‘bayanların bile’ uzaya çıkabileceği müjdesini veriyor. Bizler Özgecan Aslan’ı ve katledilen tüm kadınları unutmamaya- unutturmamaya kararlıyız. Her kadın cinayeti sonrasında ekranlara çıkıp katilleri lanetleyenlerim iki yüzlü politikalarını, samimi olmayan açıklamalarını kabul etmiyoruz. Hakkımız olan yaşamı istiyoruz ve hayatlarımızı savunmak için mücadelemize devam edeceğiz”

‘ADANA KADIN PLATFORMU ŞİDDET, İSTİSMAR, TACİZ DAVALARINI TAKİP EDİYOR’

Şiddetin bir başka biçimi olan taciz ve istismar vakalarında da büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Adana Kadın Platformu açıklamasında, “Dün 2018 yılında öldürülen 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in öldürülmeden önce istismara maruz bırakıldığının ortaya çıktığı haberlere yansıdı. Oysa küçük Leyla’nın ölümünün ardından hazırlanan bilirkişi raporunda istismara rastlanmadığı söylenmişti. Bu olay da bize, yargı sürecinde sanıkların korunabildiğini, bazı gerçeklerin gizlenmek istendiğini göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

Adana Kadın Platformunun Adana’da yaşanan şiddet, istismar, taciz gibi olaylarda devam eden yargı süreçlerinin takipçisi olmaya çalıştığının ifade edildiği açıklamada “Bundan 4 yıl önce yargıya taşınan ve failin ceza aldığı bir çocuk istismarı dosyası istinaf mahkemesi tarafından tanık beyanlarının yeterli olmadığı gibi gerekçelerle Temmuz ayında bozulmuş ve yeniden yerel mahkeme önüne gelmişti.

Güzelyalı Mahallesinde 20 yıldır aynı binada apartman görevlisi olarak çalışan ailenin 15 yaşındaki kızına 4 yıl boyunca tacizde bulunan apartman yöneticisi C.S.’nin yargılandığı davada tacizci çok kısa bir süre tutuklu kalmış, uzun süre de mağdur ile aynı apartmanda ev hapsinde tutulmuştu. Bu süreçte mağdurun babası apartmandaki işinden çıkarılmış, mağdur ve ailesi hem evlerinden hem de işlerinden edilmişti. Sanık C.S. hakkında Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinde “çocuğun cinsel istismarı ve tehdit” suçlarından dava açılmış ve sanığın 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmişti. Ancak istinaf mahkemesi kararı dosyada kimi çelişkiler ve eksiklikler olduğu gerekçeleri ile bozmuştu.

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davanın bozmadan sonra ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşma bazı tanıkların dinlenmesi için 6 Mayıs tarihine ertelendi. Bizler özellikle istismar vakalarında mağdurun tekrar tekrar travmatize edilmesini doğru bulmuyor, geciken adaletin başka mağduriyetlere de neden olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” denildi.

Kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete, tacize ve tecavüze karşı kadınların en büyük silahının kadın dayanışması olduğunun altının çizildiği açıklamada şunlara dikkat çekildi, “Erkek şiddetine karşı, erkek devlet mekanizmasını, erkek yargıyı geriletmenin, kadınlar lehine kazanımlar almanın yegâne yolunun da bu olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar olarak bizler, bu çocuk istismarı davasında adaletin sağlanması, istismarcının hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Bu dosyanın kapatılıp zanlının cezasız bırakılmasına, istismar mağduru çocuğun sesinin kısılmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Adana Kadın Platformu Fikriye Özbek'e adalet istem...

Adana Kadın Platformu 'Fikriye'ye özgürlük' demek için tüm kadınları 22 Ocak Cuma günü saat 9.30'da...

Apartman yöneticisinin tacizine uğrayan A.Y: Artık...

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar Apartman yöneticisinin t...

Tacizciye, taciz ettiği çocukla aynı apartmanda ‘e...

Adana’da apartman görevlisinin 15 yaşındaki kızını taciz eden yönetici önce tutuklandı, sonra ev hap...