8 Mart’ın ardından: Kadın eğitimciler şikayet etmek değil harekete geçmek istiyor
Bu 8 Mart’ta işyerlerinde yaptığımız çalışmayla kadınların daha katılımcı, sözlerini söylemeye daha istekli olduğunu ve çoğalan sorunlar karşısında harekete geçmeye hazır olduklarını gördük.

Bizler Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube kadınları olarak işyerlerinde 8 Mart’ı gündem yapmak, kadın arkadaşlarımızın sorunlarını, isteklerini, duygu ve düşüncelerini paylaşmak, kadın emekçilere ulaşmak, sözlerini duyabilmek ve duyurabilmek için “Kadın İsterse Değiştirir” şiarıyla kavanozlar hazırladık. Bu kavanozları bölgemizdeki birçok işyerine ulaştırdık. Kadın emekçilerin söyleyecek sözlerinin, değiştirmek istediklerinin ne kadar çok olduğunu görme imkanına sahip olduk. Kadınlar sorunlarını, önerilerini, duygu ve düşüncelerini yazdıkları kağıtları kavanoza attılar ve 8 Mart günü bu yazıları çıkararak sendika işyeri panosunda sergiledik.


SAVAŞ, YOKULLUK, EŞİTSİZLİK, GELECEK KAYGISI…

Savaşın, yoksulluğun, eşitsizliğin, gelecek kaygısının, mobbingin, nafakanın, baskıların, hak gasplarının, geçinememenin yükü yoğunluklu olarak kadın emekçilerin gündemleri arasındaydı. İşyeri gezilerimiz gösterdi ki kadınlar 8 Mart’ta sorunlarına sahip çıkıyor, çıkmak istiyor. Ülkedeki baskı ortamından ne kadar rahatsız olduklarını, hatta her zamankinden daha çok mutsuz olduklarını ifade ediyorlar.


KADINLAR ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLMA NOKTASINDA DAHA KARARLI

Bu 8 Mart’ta bir diğer gözlemimiz ise okullarda farklı sendikalardan gelen çiçek ve küçük hediyelerin boşa çıktığı oldu. Kadın emekçiler bunlara çok daha az ilgi gösterdi. Çünkü artık kadınlar gerçekten sorunlarını dile getirmek, çözmek, hatta çözümün bir parçası olmak noktasında daha kararlıydılar. Üyemizin olmadığı bir okulda bile kavanozlarımıza notlar bırakıldığını gördük. İşyerlerinde geçen senelerde de farklı çalışmalar yapmıştık. Bu sene daha çok katılımla birlikte, kadın emekçilerin sözlerini söylemeye daha istekli, sorunlarının her geçen gün daha da çoğaldığını ifade ederken çözüm arayışı içinde; şikayet edip bir kenarda duran değil bir harekete geçmeye hazır olduklarını gördük. Yapılan çalışmaların karşılığını görmek, çıkan sonuçlar, arkadaşlarımızın çalışmaya gösterdikleri ilgi bu işyeri çalışmasının ne kadar önemli olduğunu ve kazananın biz olduğunu gösterdi.

Alanlarda sesimizi daha güçlü çıkarmanın ve büyümenin yolunun da işyerinde kadın emekçilerle kuracağımız birlikteliklerden geçtiğini bir kez daha görmüş olduk.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yoksul bir mahallede 8 Mart buluşmasının gösterdiğ...

İstanbul’un yoksul bir mahallesinde 8 Mart’ı vesile edip kadınlarla buluşan bir eğitim emekçisi bu b...

Esenyalı’da 8 Mart şöleni: Eşit ve özgür bir yaşam...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlarla şölende b...

Tekstil işçisi kadınlar 8 Mart etkinliğinde konuşt...

Eyüp Ekmek ve Gül Grubu ile 8 Mart'ı atölyelerinde kutlayan tekstil işçisi kadınlar yaşadıkları sıkı...