8 Mart’a giderken Sultangazili kadınlar kahvaltıda buluştu
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken semtlerde kadınlar yan yana geliyor. İstanbul Sultangazi'de kadınlar pazar sabahı kahvaltıda yan yana geldi.

8 Mart'a giderken Sultangazili kadınlar pazar sabahı kahvaltıda buluştu. Etkinliğe Ekmek ve Gül editörü Elif Turgut ile Sosyolog Birgül Avdan da katıldı. Etkinlikte kadınlar iktidarın aile yılı politikalarını, kadınların bugün neler yaşadıklarını, aile yılı ilanının kadınlar için gerçekte ne anlama geldiği tartışıldı.


‘EMEKLİLİK YILI DEDİLER EMEKLİLERİ BİTİRDİLER, AİLE YILI'NDA DA SIRA KADINLARI BİTİRMEKTE Mİ?’

Dokuma işçisi olan Suna Unay, aile yılını değerlendirirken kadınların iş yaşamındaki yükleri kaldırılmadan şimdi ev yaşamında yeni yüklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Günde 13 saat çalıştığını ve bu kadar yükün arasında kadınlar için kolaylaştırıcı hiçbir politikanın olmadığından söz etti.
İktidarın geçen yılı emekliler yılı olarak ilan etmesinin toplumdaki karşılığının yoksulluk olduğundan dem vuran kadınlar, bu yılın da yine kendilerine sefalet ve yoksulluk yılı olarak reva görüldüğünü belirtti. Bu yılki politikalardan kendileri için bir ışık göremediklerini söylediler.

‘EVDE O KADAR ÇOK OTURUYORUZ Kİ KADINLARLA BULUŞMAK ÇOK İYİ GELDİ’

Kadınların böyle bir etkinlikte yan yana gelmesini nasıl değerlendirdiklerini sorduğumuzda ise Asuman Sağıroğlu “Çok güzeldi, evde o kadar çok oturuyoruz ki yan yana gelmeyi özlemişiz. Kadınlarla buluşmak çok iyi geldi” dedi. Cemile Oflaz ise “Kadınların yan yana geldiğinde neler başarabileceğini tekrar hatırladık, bu çok güç veren bir şey” dedi.

‘EKMEK İSTİYORUZ GÜL DE’

Ekmek ve Gül dergisinin kadınların birlikteliğini güçlendirecek araçlardan biri olduğunu söyleyen Ekmek ve Gül Editörü Elif Turgut, “Farklı yaşlardan, farklı iş kollarından kadınların birbirlerine yazdıkları mektuplarla ve doğrudan kadınların gündemleriyle dergimizi biçimlendirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle Sultangazili kadınların direnişte olan işçi kadınların mücadelesini bilmesi, diğer yerlerdeki kadınların Sultangazili kadınların yaşadığı sorunları bilmesi ve birbirlerinin sorunlarının ortaklığını görebilmesi açısından Ekmek ve Gül dergisinin önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HÜKÜMET KADINLARA AİLE MASKESİ ALTINDA BİR SAVAŞ AÇTI’

Etkinliğe katılan Sosyolog Birgül Avdan ise kadınların yaşadıkları tüm sorunların sistem ile nasıl bir ilişkisi olduğunu açıklayarak kadınların tüm bu sorunlar karşısında nasıl bir pozisyon alması gerektiğini açıkladı. Aynı zamanda interaktif oyunlarla etkinlikte renkli dakikalar yaşattı: “Kadınlar bugün her yaptığına karışan bu politikalara dur demek zorunda, iktidarın saldırdığı her kadının yanında durmak zorunda.” Hükümetin kadınlara aile maskesi adı altında bir savaş açtığını belirten Avdan, hükümetin kadınların bedenleri ile ilgili tüm kararlara karıştığını belirterek “Bugün kaç çocuk doğurduğumuzun çetelesini tutanlar, yarın doğurmayanlara hesap sormak isteyecektir” dedi.  

Etkinlikte müzik dinletisi ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün tarihini anlatan belgesel gösterimi de yapıldı. Etkinliğin ardından bağlama eşliğinde kadınlar halaylar çekerek keyifli dakikalar geçirdi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül