4 yıldır süren Las Tesis davasında kadınlara beraat
2019'da Alsancak'ta yüzlerce kadının katıldığı Las Tesis eyleminden bir gün sonra, eyleme katılan 24 kadın evlerinden gözaltına alınmıştı. 4 yıl süren davanın sonunda kadınlar beraat etti.

İzmir'in Alsancak ilçesinde, 15 Aralık 2019'da gerçekleştirilen Las Tesis eylemine katılan 24 kadın hakkında, Türk Ceza Kanunu 301'inci maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. İzmir Adliyesi 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık avukatları ile sanıkların bir kısmı hazır bulunurken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Karabağlar Kent Konseyi ile Kadın Meclisi Şiddetle Mücadele Grubu duruşmayı izledi.

İKTİDAR GÖSTERİ HAKKINI KULLANIRSAN YARGILANIRSIN MESAJINI VERİYOR

Gazete Duvar'ın haberine göre, duruşmada avukatlar önceki savunmalarını tekrar ederken, savcı esas hakkındaki mütaalasını verdi. Savcı, “delil yetersizliği” nedeniyle kadınların beraatini talep etti. Avukatlar ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle değil, “suçun oluşmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verilmesini istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti de “suçun unsurlarının oluşmadığı” gerekçesiyle 24 kadının beraatine hükmetti.

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Her geçen gün artarken şiddetin sorumluları ve failleri yargılanmazken kadına yönelik şiddete karşı mücadele çağrısı yapan kadınların yargılandığını belirten avukatlar, “Suç unsuru olmadığı emniyet de biliyordu, savcı da, yargılamadaki tüm görev alan kişiler de biliyordu. Ama burada bir sindirme korkutma, toplumun geneline bu eylemlere katılırsanız düşünce ve ‘ifade özgürlüğü hakkınızı kullanırsanız, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkınızı kullanırsanız siz de böyle soruşturmalara maruz kalırsınız yargılanacaksınız’ demek isteniyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Alsancak'ta 15 Aralık 2019 günü yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleştirilen Las Tesis eyleminden bir gün sonra, eyleme katılan 24 kadın hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve kadınlar evlerinden gözaltına alınmıştı. İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet edildiği ve “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve yönetme" suçunun işlendiği iddia edildi.

Las Tesis dansında geçen “tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hakimler, devlet ve başkan” sözleri de suç unsuru olarak nitelendirilmişti. Ayrıca performansın ardından atılan “Yaşasın kadın dayanışması", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük", "Kadınlara değil katillere barikat" sloganları da 'suç' kapsamına alınmıştı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İzmir’de Las Tesis davası karar için ertelendi

Kadınlara yönelik saldırıları Las Tesis dansı ile protesto eden 24 kadın hakkında açılan davanın dur...

İzmir’deki ‘Las Tesis’ davası 31 Ekim’e ertelendi

İzmir’de ‘Las Tesis’ eylemine katılan 24 kadının yargılandığı dava 31 Ekim’e ertelendi.

Kadınların yargılandığı ‘Las Tesis’ davası başlıyo...

2019’un Aralık ayında Kadıköy’de düzenlenen Las Tesis eyleminin sonrasında gözaltına alınan kadınlar...