23 Nisan raporu: Son 10 yılda 250 bin çocuk istismara uğradı, 556 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
CHP’li milletvekileri Candan Yüceer ve Gamze Akkuş İlgezdi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara yönelik hak ihlallerine dikkat çekti.

CHP Milletvekilleri Candan Yüceer ve Gamze Akkuş İlgezdi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuk hakları ihlallerine dikkat çekti. Son yıllarda yapılan çeşitli istatistiklere göre, son 10 yılda 250 bin çocuk istismara uğradı, 556 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer çocukların yüzde 85’inin yeterli beslenemezken, hanelerin yüzde 38,7’sinde neredeyse her gün öğün atladığını, ailelerin yüzde 74’ünün bebek maması ve bezi almakta zorlandığını, yüzde 21’inin ise hiç alamadığını aktardı. 2013-2021 yılları arasında en az 58’i göçmen olmak üzere 556 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini belirten Yüceer, 2022 yılında ise hayatını kaybeden 62 çocuktan 21’inin yaşı 14’ün altında olduğunu vurguladı.

UYUŞTURUCU MADDE KULLANIM YAŞI 13’E KADAR DÜŞTÜ

Çocuklara yönelik sağlık hizmetlerindeki eksikliklere bakıldığında, 2010’da 10 olan çocuk hastanesi sayısı bugün itibarıyla 4’e düşmüş durumda olduğu ifade eden Yüceer, çocuk hastanelerinin yatak kapasiteleri 1500 civarındayken devlet ve üniversite hastanelerindeki çocuk polikliniklerinde uzman doktor eksikliği ve randevu alma sıkıntısının devam ettiğini söyledi. Yüceer, Ayrıca Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) polikliniğinde 2021’de yapılan bir araştırmaya göre çocuklarda madde kullanım yaşının 13’e kadar düştüğüne dikkat çekti.

‘İSTİSMAR DAVALARI 3 KAT ARTTI’

Türkiye’de son 10 yılda 250 bin çocuğun istismara uğradığına dikkat çeken Yüceer, “TÜİK’in 2016 verilerine göre çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, bu süre zarfında yaklaşık 3 kat arttı. TÜİK 2019 verileri dikkate alındığında güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2’si cinsel suç mağduru” dedi.

TÜRKİYE EĞİTİM İÇİN EN AZ HARCAMA YAPAN İKİNCİ ÜLKE

Çocukların eğitim hakkına erişiminde de ciddi sorunlar yaşandığını anlatan Yüceer, Türk Eğitim Derneği’nin raporuna göre Türkiye öğrenci başına yapılan eğitim kurumları harcamasında ilkokuldan yükseköğretime kadar olan kademeler için OECD ülkeleri arasında en az harcama yapan ikinci ülke olduğu söyledi. Yüceer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Öğrenci başına yapılan harcama Türkiye’de 5 bin 723 dolar iken, OECD ortalamasında 11 bin 680’dir. Türkiye’de toplam eğitim harcamaları içinde kamunun payı OECD ortalamasına kıyasla daha düşükken özel harcamaların payı ise oldukça yüksek. Türkiye’de ilköğretim ve ortaöğretim kademeleri için yapılan toplam harcamaların yüzde 14,1’i hane halkı tarafından yapılmaktadır ve bu oran OECD ortalamasının (7,9) neredeyse iki katıdır. Türkiye 3-5 yaş aralığında erken çocukluk eğitimine katılım oranının en düşük olduğu OECD ülkesidir. Ayrıca Türkiye OECD ülkeleri arasında ilköğretim kademesinde zorunlu öğretim süresi en az olan 4. ülkedir.”

20 YILDA 1 MİLYONA YAKIN KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 20 yılda 1 milyona yakın kız çocuğunun evlendirildiğine dikkat çekti. İlgezdi, “Aile onayı ile evlendirilen, yaşı büyültülerek evlendirilen kız çocuklarımızın da 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlu olsun mu?” diye sordu. TÜİK’in verilerine göre 16 ve 17 yaşında olup aile onayı ile evlendirilen kız çocukları sayısının 731 bin 16, erkek çocuklarının sayısı ise 34 bin 795 olduğunu söyleyen İlgezdi, “Yani aile onayı ile evlendirilen kız çocuklarının sayısı, erkek çocuklarının sayısının tam 21 katı. Üstelik bu resmi rakamlara, yaşı büyültülerek evlendirilen kız çocuklarımız ise dâhil edilmiyor. Devlet bu rakamı özellikle gizliyor. TÜİK her ne kadar çocuk evlenme rakamları düştü dese de, tozpembe bir tablo çizmeye çalışsa da rakamlar ortada. TÜİK’in eksik rakam ve verileri dahi gerçekleri saklamaya yetmedi” dedi. 20 yılda 1 milyona yakın kız çocuğunun evlendirildiğinin altını çizen İlgezdi, “TÜİK verilerini bardağın dolu tarafından görüp yorumlayan iktidara soruyorum. Aile onayı ile evlendirilen, yaşı büyültülerek evlendirilen kız çocuklarımızın da 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlu olsun mu?” diye sordu.

Soldaki fotoğraf: Sendika.org arşivi/csgorselarsiv.org, Sağdaki fotoğraf: DHA

İlgili haberler
23 Nisan'a çocuklar yine acı bir tabloyla giriyor

Türkiye'de 2 milyon çocuk işçi var ve çocukların büyük bir kısmı kayıt dışı olarak çalışıyor. Çırak...

Ağırlaşan geçim sorunları ve yoksulluğun çocuklara...

Geçim giderek zorlaşırken çocuklar da beslenemiyor, gelişemiyor, eğitim alamıyor... Yoksulluk çocukl...

Beşikten mezara rehineliğin adı: Çocuk yoksulluğu

Ancak kundaktan mezara bizi yoksulluğa ve yardıma rehin eden düzenden hesap sormak, bize dayatılan y...