19 yaşındaki kadına tecavüz eden biri uzman çavuş iki kişi serbest!
Mardin’de 19 yaşındaki kadın, uzman çavuş Ö. A. ve M.T’nin sistematik tecavüzüne maruz kaldığını iddia ederek şikayetçi oldu. Failler tutuksuz yargılanıyor.

İddiaya göre Mardin’de görevli uzman çavuş Ö. A., bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı 19 yaşındaki kadına 2018 yılının aralık ayında tecavüz etti. Ö. A. tecavüzü kimseye anlatmaması yönünde tehditlerde bulunurken tecavüz 2019 yılının haziran ayına kadar sürdü.

Kadın bir süre sonra yaşadıklarını M.T. isimli arkadaşıyla paylaşarak, yardım istedi. Konuşmak için buluştuğunda ise M.T.’nin tecavüzüne maruz kaldı ve kimseye anlatmaması için tehdit edildi.

MARDİN BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİNE BAŞVURDU

Mezopotamya Ajansının (MA) haberine göre yaşadıkları karşısında uzun süre travma yaşayan kadın, bir arkadaşının önerisiyle şubat ayında Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezine başvurarak, destek istedi. Kadının anlatımları üzerine Kadın Hakları Merkezi, her iki erkek hakkında suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan failler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İKİ AYRI DAVA AÇILDI

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, uzman çavuş Ö.A. hakkında “Tehdit, cebir ve hile yoluyla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel saldırı” suçlarından iddianame hazırladı, uzman çavuş açığa alındı. Takipsizlik kararı verilen diğer sanık hakkında ise avukatların itirazı ardından ayrıca iddianame hazırlanarak, iki ayrı dava açıldı.

Uzman çavuş hakkında hazırlanan iddianamede, genç kadının beyanlarının yanı sıra sanığın tecavüz ve tehditlerine dair ses kayıtları ve mesajları da yer aldı. Kadına gönderdiği ses kayıtlarında tecavüz ve tehdide dair konuşmaları yer alan uzman çavuş ifadesinde ses kaydının kendisine ait olduğunu kabul ederek kadının rızası olduğunu iddia ederek savunma yaptı. 

Diğer sanık M. T. ise benzer şekilde “rıza” savunması yaparken, her iki ismin tutuklanması yönündeki talepler mahkemece reddedildi.

KADIN HAKLARI MERKEZİNİN MÜDAHİLLİK TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Sanık uzman çavuş Ö.A. hakkında açılan davanın ilk duruşması, Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde, diğer sanık M.T.’nin yargılandığı davanın duruşması ise Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde farklı tarihlerde görüldü. Her iki davada da Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezinin müdahillik talepleri mahkemelerce reddedilerek, duruşmalar farklı tarihlere ertelendi ve sanıkların tutuklanma talepleri kabul edilmedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmalarda tanıkların dinlenmesine karar verdi.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Bölge’de şiddet, istismar, tecavüz, kadın intiharl...

İhraç edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Gülizar İpek Bölge’de şid...

Musa Orhan’ı koruyan devlet kadınlara ne söylüyor?

‘Bugün Kürt illerinde kadına ve çocuklara yönelik baskı, şiddet ve istismarın bölgede uygulanan fiil...

Tecavüz faili Musa Orhan’a ödül gibi ceza

Tecavüz faili Musa Orhan’ın yargılandığı davada ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 10 yıl hapis cez...