14 yaşındaki çocuk, kendisini istismar eden erkekle zorla evlendirilmiş
Arnavutköy’de 14 yaşındaki Suriyeli çocuğun, kendisini istismar ettiği suçlamasıyla tutuklanan erkekle zorla evlendirildiği ortaya çıktı.

İstanbul Arnavutköy’de cinsel istismara maruz kalan 14 yaşındaki Suriyeli çocuğun, şüpheli Cafer Ç. ile dini nikahla zorla evlendirildiği ortaya çıktı. Çocuk ve ailesi tehdit edildiklerini, çocuğun kaçırıldığını ileri sürerken, şüpheli erkek ise ailenin suçlu olduğunu öne sürdü. Yaşananların bütünüyle hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Avukat Nazan Moroğlu, 14 yaşındaki bir çocuk için “evlendirilmesi” kavramının bile kullanılamayacağını söyledi.

DHA’nın haberine göre, bir yardım kuruluşuna ulaşarak, cinsel istismara uğradığını söyleyen Suriyeli 14 yaşındaki çocuğun iddiası üzerine konu emniyete bildirildi. Ev sahiplerinin oğlu 35 yaşındaki Cafer Ç. tarafından defalarca istismara maruz kaldığını söyleyen çocuk ve annesi, yardım kuruluşu aracılığıyla başka bir eve taşındı. İddialar üzerine soruşturma başlatan Arnavutköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, istismar şüphelisini kardeşinin evinde gözaltına aldı. Çocuk ile annesinin yanı sıra, onlardan ayrı yaşayan baba da ifade vermesi için polis merkezine getirildi.

AİLE, ÇOCUĞUN KAÇIRILDIĞINI ÖNE SÜRDÜ
Cafer Ç’nin ifadesinde, kiracıları olan çocuğun yaşının ailesi tarafından 17 olarak söylendiğini iddia etti. Cafer Ç, 5 ay önce ailesinin de rızasıyla Sultangazi’de imam nikahıyla evlendiklerini iddia etti.

Çocuk ve ailesinin ise Cafer Ç’nin kendilerini tehdit ederek çocuğu kaçırdığını, yeğenlerinin polis olduğunu ve şikayetçi olmaları durumunda hiçbir sonuç alamayacaklarını söylediği için polise gitmekten çekindikleri yönünde ifade verdikleri öğrenildi.

ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Aile, çocuklarının defalarca istismara uğrayarak, çok kez şiddete maruz kaldığını da söyledi. Şüpheli Cafer Ç. emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi ve “reşit olmayan kişi ile birlikte olmak” suçundan tutuklandı.

GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
Çocuğun bir süre önce Cafer Ç. ile dini nikahla evlendirilmesine ilişkin görüntüler ortaya çıktı. Yaklaşık 1.5 ay önce çekilen görüntülerde iki aile de yer alıyor. Görüntülerde çocuğa gelinlik giydirildiği görülüyor.

Çocuğun bir süredir şiddet gördüğü için ailesinin şikayetçi olduğu da kaydediliyor.


AVUKAT MOROĞLU: BÜTÜNÜYLE HUKUKA AYKIRI
Medeni kanuna göre 17 yaşın altında çocukların evlendirilmesi suç sayılırken, Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de 3.5 milyon çocuğun evlendirildiğini ortaya koyuyor. İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu, “14 yaşta evlilik söz konusu olamaz. Çünkü henüz çocuktur, ailenin bakımı, gözetimine ihtiyacı vardı. Ve çocuğun en temel hakkı; eğitim hakkıdır. Özellikle eğitim hakkından yoksun bırakmak ailenin çocuğuna karşı görevlerini yapmaması demektir. Bu bir anlamda suç da teşkil eder. Çünkü hukuk devletiyiz, evlilik yaşına gelmemiş 14 yaşındaki bir çocuk için 'evlendirilme' kavramı bile kullanılamaz. İmam nikahının herhangi bir resmi yansıması yoktur. Bütünüyle hukuka aykırıdır. Yaşadığımız ülkenin kurallarına aykırıdır” dedi.

‘AİLE DE SUÇLU’
Moroğlu, “Aileler böyle bir davranışta bulunduğu zaman devletin o çocuğun bakımını, gözetimini üstlenmesi tamamen temel bir hakkıdır. Çocuk aileden alınabilir. Aile hem bu şekliyle çocuğunu kanun dışı, hukuk dışı bir şekilde bir beraberliğe yönlendirmişse zaten kendisi bir haksız davranış içerisindedir. Eğer bir şiddet olayı varsa herkesin bunu şikayet etme hakkı vardır. Anne-baba da çocuklarına karşı bir şiddet söz konusuysa şikayet edebilir. Ama kendi görevlerini yerine getirmeyen anne-babanın bundan bir hak talep ederek bir de şikayette bulunması hukuk devleti ile bağdaşmaz” diye konuştu.

İNSAN HAKLARI, ÇOCUK HAKLARI VE HUKUK DEVLETİYLE BAĞDAŞMAZ
Avukat Moroğlu, daha önce Meclis gündemine gelen ve bu sıralar ikinci yargı paketinde de yer alacağı konuşulan tecavüz zanlılarının istismar ettikleri çocuklarla evlendirilmesi durumunda ceza almamasını öngören yasa değişikliğini de hatırlatarak şöyle konuştu: “Bir çocuğa tecavüz edildikten sonra ‘evlendirelim’, tecavüz edenin suçsuzluğu kabul edilsin, ceza verilmesin anlayışı tabii ki insan haklarıyla, çocuk haklarıyla ve hukuk devletiyle bağdaşmaz.”

İlgili haberler
Çocuk evliliklere tepkiyi azaltan ne?

Araştırmalar, erken yaşta evlilikleri onaylayanların son 3 yılda inanılmaz oranlarda arttığını göste...

GÜNÜN RAKAMI: Erken yaşta evlilikler

TÜİK rakamlarına göre hazırlanan Sosyal Bozulma Raporu erken yaşta evliliklerle ilgili çarpıcı rakam...

Devletin görevi çocuk evliliklerin önüne geçmektir...

‘İstismarı aklama yasası’ adıyla gündeme gelen yasa tasarısıyla ilgili açıklama yapan Cinsel Şiddetl...