11 ayda 94 kadın iş cinayetinde yaşamını yitirdi
İSİG Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunda, son 11 ayda 94 kadının ve 61 çocuğun iş cinayetlerinde katledildiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), her ay düzenli yayınladığı iş cinayetleri raporunun Kasım ayı verilerini paylaştı. Açıklanan raporda, Kasım ayında 4’ü kadın, 7’si çocuk, 4’ü mülteci olmak üzere 127 kişinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, son 11 ayda ise bin 658 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Verilere göre 2022 yılında her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İş cinayetleri “mevsimlik çalışmanın arttığı” Mayıs-Eylül periyodunda artış gösterirken, son 11 ayda 94 kadın katledilirken, ucuz işgücünde ve güvencesiz koşullarda çalıştırılan 84 mülteci ve göçmen de katledildi. Sayısı giderek artan göçmen işçi cinayetlerinin yüzde 67’si Suriyeli ve Afganistanlı. Bu durum Türkiye’de “göçmen işçiliğin mültecilik temelinde hayata geçtiği” gerçeğini de ortaya koyuyor.

Raporda göçmen işçi ölümlerinin bir kısmında kimlik bilgilerine bile ulaşılamadığı kaydedilirken, “Kayıtsız çalışan göçmenlerin yaşamını yitirmesi ise patronlar tarafından “kolaylıkla” saklanıyor” denildi.

Grafik görselleri: İSİG Meclisi 

İlgili haberler
22 yaşındaki geri dönüşüm işçisi Hacer İsmail Al H...

Geri dönüşüm işçisi olarak çalışan Iraklı Hacer İsmail Al Hardanı 2 ton ağırlığındaki preslenmiş poş...

Tekirdağ'da iş cinayeti | Asiye Önal forkliftin al...

Tekirdağ'da, çalıştığı fabrikada forkliftin altında kalan Asiye Önal, hayatını kaybetti.

13 yaşında iş cinayetinde ölen Suriyeli Ula’yı 25...

Kadınlar için türlü biçimlerde ‘ölüm’ dayatan, emeğimizin, bedenimizin, çocukluğumuzun çalındığı bu...