tülin tankut
Derinlere kök salmış sorunlara el attığı gibi onlara karşı verilmiş mücadeleleri de yansıtır şiirine. Yazgıya boyun eğmek yerine başı dik tutmayı benimsemiştir, bu yüzden tok seslidir şiirlerinin çoğu
Sevim Korkmaz Dinç, yeni kitabı ‘Çocuk İnadı’na üzerine Yazar Tülin Tankut ile söyleşti…
İnternet kullanımı her sınıftan, her sosyal çevreden kadının hayatında önemli bir yer tutuyor. Özellikle sosyal medya kullanımının yoğunluğu, kadınların hayatlarında büyük değişimlere sebep olabiliyor
‘İzleyiciler olarak, cinsiyet ayrımcılığına, kadın düşmanlığına yer veren yapımları ekrandan kaldırabilecek güce sahip olduğumuza inanmamak için bir neden yok.’
Roman, egemenlerin eril tarihini sosyo- ekonomik, siyasal yönden sorgularken cinsiyetçi toplumsal ilişkileri eleştirerek dönüşüme açık bir üslupla yansıtıyor.
Şiddet sorunu siyasaldır, çözüm de haliyle siyasal olacaktır. Dizinin senaryosu siyasi bir zemine oturmasa da toplumsal düzenin temellerine dokunmuyor diye yargılamak da haksızlık olur.
Tülin Tankut bakım emeği üzerine yazdı: “Bakım emeği sömürülenlerin, ezilenlerin mücadelesini de kapsayan yanlar barındırıyor. Kadınlar güçlerinin farkına varmalılar.”
‘Kadının doğal isteklerini “günah” telkiniyle ketlemeye çalışmak ; inananların inançlarıyla oynayarak dini, bir yönetim biçimi olarak kullanıp insanları terbiye etmeye uğraşmak, boşuna bir çaba...’
Gülperi için ödünsüz yaşamanın yolunu bulmak, özgürlüğe yönelen tehdit ve engellerle baş edebilmek kolay değil. Ama o, özgürleşme arzusunu diri tutabilecek, yenik düşmeyecek biri izlenimi veriyor.
Küresel kültür, yaşamlarımıza, kararlarımıza müdahale eder hale geldi. Bu sürece hazırlıksız yakalanmanın, başka bir deyişle sindirememişlik halinin zararlarını çekiyoruz.
Tuvalet kağıdının zamlanması kitlesel hastalıklara davetiye çıkarmaktır. Gazete kağıdının zamlanması bağımsız gazeteciliği yok edeceği için habersiz kalmaktır.
Yazar, yıllardır biriktirdiği toplumbilimsel ve siyasal bilgiyi okurla paylaşıyor. Resmi tarihte hak ettiği yeri alamayan çok sayıda kişinin, olayın görünür kılınmasını da başarıyla gerçekleştiriyor.
Tülin Tankut’un kadın emeğinden şiddete, tacize, medyanın kadın kimliğinin oluşumuna etkisinden modaya, kozmetiğe, politikaya pek çok konuda düşüncelerini içeren Serbest Düşüş raflarda.
Çocuklarımızın geleceğini kimlere teslim edeceğimizi düşünüyor muyuz? Dünyayı belirsizliğe sürükleyen küresel güçlere mi?
Hükümet 2019 seçimleri hesabına düşmüşken emekleri görünmeyen, yoksullukla başbaşa bırakılan ev kadınları ne yapacak? Güçlerinin bir farkına varsalar…
“Evet... Kadın olmaktan doğ(urul)an sorunlarımız var ve bunlar ancak kadın kadına verilecek bir savaşımla tam anlamıyla aşılabilir.”
Tülin Tankut’un 2004'te Papirüs Yayınevinden çıkan, yeni yazılarla sürekli güncellenen “Alt tarafı bir film (mi?) Kadın bakış açısıyla film izlemek” kitabı yeniden kadınlarla buluşuyor.
Süreyya’nın bebeğinin engelli doğacağını bile bile doğurmak istemesi bir nevi “annelik” tescili haline geldi dizide. Peki ama meseleler böyle çözülebilir mi?
Tülin Tankut’un otuz yıl önce yazdığı “Yalnız Bir Kadının Denge Arayışları” adlı romanı, aralık ayında Yazılama Yayınevinden çıktı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.