Latin Amerika

Arjantin'de tarihi karar: Kürtaj hakkı yasallaştı

Nüfusun çoğunluğu Katolik olan Arjantin'de, kilisenin baskısına rağmen kürtaj hakkı konusunda tarihi bir adım atıldı. Arjantin'de kürtaj yasal hale geldi.

GÜNÜN DİKKATİ: Latin Amerika’da pandemide her 23 saatte bir kadın cinayeti

Geçtiğimiz günlerde Koronavirüsü vaka sayıları ve can kayıplarında dünyada ilk sıraya yerleşen Latin Amerika’da pandeminin gün yüzüne çıkardığı sorunlardan biri da kadın cinayetleri.

GÜNÜN İLKİ: Küba Devriminin ilk kadın gerillası Celia Sánchez

Tüm yaşamını ülkesine adayan, Küba tarihinin en güçlü kadın figürü: Celia Sánchez Manduley.

Latin Amerika’da ABD destekli ‘kadın kırımı’

20. yüzyıldan günümüze devam eden ekonomik, politik ve askeri ABD müdahaleleri, uyuşturucu kartelleri ve ‘gelenek’ bahanesi kadınları öldürüyor!

Dünya Haritası: Kadınlar İçin Şiddet Atlası

Avrupa, Asya, Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika, Amerika... ‘Dünya Haritası Kadınlar İçin Şiddet Atlası’ dosyamızda dünyanın dört bir yanını dolaşıp şiddeti ve şiddete karşı mücadeleleri ele alacağız.

PORTO RİKO: ABD sömürgeciliği, ‘kamu borçları’, neoliberalizm kadınlara karşı savaşta*

Porto Riko’da kadınlar uzun yıllardır süren kemer sıkma politikalarıyla bağımlı hale getirildi. Dini ve neoliberal söylemlerle bedensel ve medeni haklar tehdit altına sokuldu. Ama mücadele büyüyor!

EL SALVADOR: Eril şiddet kadınların hayatını cehenneme çeviriyor*

El Salvador, suç örgütlerinin kadın ve kız çocuklarını cinsel sömürü için hedef alması nedeniyle göçün en çok yaşandığı ülkeler arasında. Kürtaj, 30 yıl hapis cezasıyla karşılanıyor

MEKSİKA: Kadın işçilerin faili meçhullerle öldürüldüğü ülke

Ülkenin insanlıkdışı çalışma koşullarının ayyuka çıktığı bölgelerinde kadın cinayetleri de korkunç boyutta. Cezasızlık, sorunu derinleştiriyor. Kadın göçmenler şiddet ve yoksulluk tehdidiyle yalnız!

ȘİLİ: Öğrenci gençliğin kadın hareketini güçlendirdiği ülke*

Şili’de tabana dayalı sistematik kadın çalıșması farklı politik, toplumsal, kültürel alanlardan binlerce kadını, cinsel şiddeti görünür hale getirmek ve durdurmak talebinde buluşturdu.

GUATEMALA: Kadınları cezalandırma yasalarının ülkesi!*

Yasalar kadın mücadelesini suç sayıyor, kürtaja yüksek cezalar getiriyor, kadına yönelik şiddet cezalarını indiriyor. Burası, devlet başkanının- hükümet üyelerinin cinsel saldırı suçlusu olduğu ülke!

PERU: Yolsuzluk ve şiddet kadınların hayatını çalıyor*

Peru’da kırsal bölgelerde eşitsizlik derinleşiyor, yolsuzluk milyarlarca doları zenginlerin cebine akıtırken, kadınlar olanaksızlıklar yüzünden ölüyor!

EKVADOR: Sözde ‘vatandaş devrimi’ kadınların sorunlarını derinleştirdi*

Correacılığın vaazları ve uygulamaları eşitsizliği gidermek bir yana daha da derinleştirdi. Ekvadorlu kadınlar ‘neoliberal sosyal demokrasinin’ kadınlara faturasını kendi deneyimleriyle anlatıyor.

KOLOMBİYA: ‘Kadınların mücadelesi toplumun kendini savunmasıdır’*

Şiddetli iç savaşın en etkileneni olan kadınlar, barış sürecinde de en aktif katılımcılardı. Siyasi katılım, ekonomik haklar, şiddet, toprak sorunları hala ciddi sorunlar olarak kadınların gündeminde.

Kadınların bitmeyen mücadelesi: Dünyada kürtaj politikaları

‘Kadınlar, her halükarda istenmeyen gebeliklerini sonlandırıyorlar. Üstelik, bunu artık tehlikeli yöntemlerle değil, güvenilir yöntemlerle ve kürtaj haplarıyla yapıyorlar.’

Latin Amerikalı ve Karayipli Kadın Buluşması’na çağrı

Latin Amerikalı ve Karayipli kadınlar sömürüye, ayrımcılıklara karşı insan haklarını savunmak için ikinci kez buluşuyor.

Şili’de on binlerce kadın sokağa çıktı: Kürtaj haktır!

Şili’de yüz bini aşkın kadın güvenli ve yasal kürtaj hakkı talebiyle yürüyüş düzenledi.

Yaşasın Kelebekler

Latin dünyasındaki özgürlük mücadelesinin simgesinin kadınlardır. Çünkü bunun bir tarihi var: 25 Kasım’a adını veren Mirabal Kardeşler’i tanıyalım.

GÜNÜN KAMPANYASI: ‘Kızlar Anne Değil’

Her geçen gün çocuk yaşta kızların doğurma oranlarının arttığı Latin Amerika ülkelerinde Kızlar Anne Değil farkındalık kampanyası başlatıldı.

GÜNÜN RENGİ: Bastardilla’nın graffitileri

Bastardilla, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yaşayan ün salmış bir grafitti sanatçısı. Eserleri şimdiden dünyanın her yerinden takdir edilmeye başladı.

Latin Amerikalı kadınların kürtaj yasağı mücadelesi sürüyor

Kürtajın yasak olması ve kadınların sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırması tüm dünyada tartışma konusu. Latin Amerika’da ise kürtaj yaptıran kadınlar hapis cezasına çarptırılıyor.