işe iade davası
Hamile olduğu için ayrımcı bir biçimde işten çıkarılan ancak 30’dan az işçi çalıştıran bir işyerinde çalıştığı için işe iade davası açamayan işçi, ayrımcılık ya da kötü niyet tazminatı isteyebilir.
Vestel’de Kovid-19 vakalarına dikkat çekmek için yapılan basın açıklamasına katıldığı için işten atılan Yeliz Kurt’un işe iade davasının ilk duruşması görüldü. Dava 4 Mayıs 2021 tarihine ertelendi.
Koronavirüs salgını nedeniyle arabulucu ve dava açma süreleri 13 Mart’tan başlayarak 30 Nisan’a kadar durduruldu. İşten çıkarılan işçiler için de arabulucu ve dava süresi durmuş oldu.
İşe iade davası sonucu işbaşı yaptırılan işçi, işten çıkarılmadan önceki tüm hizmet süresi ile birlikte işe devam etmiş olur. İş ilişkisi kesintisiz devam etmiş sayılır.
İş güvencesi kapsamında olmak, işe iade isteyebilmek için “30 işçi” şartı aranır. İşçi sayısının hesabına ilişkin tüm detaylar yanıtımızda!
Taşeronda çalışırken işten çıkarılan ve asıl işveren olan hastaneye işe iade kararı verilen işçinin işbaşı yaptırılmasının önünde hiçbir yasal engel yok.
İşe iadeye ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı tebliği edildiğinde işçi 10 gün içinde başvurur. Ancak işçiyi işe başlatıp başlatmama kararını işveren verir.
İşveren işe iade davasını kazandığı halde işbaşı yaptırmadığı işçi için 4 aylık prim ödemek, yeniden işten ayrılış bildirgesi vermek ve doğru kodu bildirmekle yükümlüdür.
İşe iade davası devam eden işçilerin kadro geçişi için yaptığı başvuruların reddedilmemesi gerekir. Ret işlemine karşı 60 gün içinde idari yargıda dava açılması gerekiyor
Taşeron işçilerle ilgili düzenlemede yargı süreci devam eden işçiler belirsizliğe itildi. Ancak bu işçiler de kadroya alınmalıdır. İşte yapabilecekleriniz...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.