Okurumuzun sorusu:
Taşeron işçi olarak çalışırken 01.01.2016 tarihinde sebep gösterilmeksizin üniversite hastanesinde işten çıkartıldım. İşe iade davası açtım ve hastaneye işe iade kazandım. Kesin sonuç yeni geldi. Noterden ihtar çekip hastaneye başvurumu yaptık. Hastane “ihtiyacım var, almak istiyorum” diyor. Yalnız kadrodan faydalanabilir miyiz? 4 Aralık şartından dolayı işe alabilirler mi? Kurumların bu konuda esnekliği var mı? Eğer ki almaz ise yürütmeyi durdurmak için idari mahkemeye dava açsak kazanma şansım var mı?
Daha önce de bir okurumuz benzer bir soru sormuş, şu yanıtı vermiştik: İşe iade kararı çıksa bile takdir işverende
Gelelim okurumuzun sorusunun yanıtına:
1) Okurumuz hastaneye işe başlamak üzere başvuruda bulunmuş. Ne yazık ki İş Yasası’nın 21. maddesi gereği işveren bu durumda işçiyi 1 ay içinde işe başlatabilir ya da başlatmayabilir. Yani bu kararı vermek işverenin (hastanenin) elinde. Hastanenin okurumuzu işe başlatma zorunluluğu yok.
2) Eğer hastane okurumuzu işe başlatırsa okurumuz aynı diğer kadrolu işçiler gibi hastanenin kendi işçisi olarak çalışmaya başlar ve ayrıca “4 aylık boşta geçen süreye ilişkin ücret” öder. Hastanenin okurumuzu işe başlatmasının önünde hiçbir yasal engel yok. Aksine İş Yasası işverene işe iade davasını kazanan işçiyi işbaşı yaptırma hakkı ve yetkisi tanımıştır. Mahkeme kararının uygulanması için ayrıca Maliye Bakanlığından kadro alınmasına da gerek yok. 4 Aralık koşulu 696 sayılı KHK kapsamındaki geçişlere ilişkin bir koşul. İşe iade davasını kazanan işçinin işbaşı yaptırılmasına engel teşkil etmiyor.
3) Eğer hastane okurumuzu işe başlatmazsa hem “4 aylık boşta geçen süreye ilişkin ücret”, hem de mahkemenin karar vereceği (4 ila 8 aylık ücret arasında) işe başlatmama tazminatını öder. Ayrıca ödenmediyse kıdem tazminatı ve diğer yasal hakların da ödenmesi gerekir.
4) İlk üç maddede anlattıklarımın taşeron işçilerin kadroya geçişine ilişkin 696 sayılı KHK ve bu KHK’nın uygulaması ile bir ilgisi yok. Okurumuzun 696 sayılı KHK kapsamında bir süreç işletebilmesi için 2-11 Ocak 2018 tarihleri arasında kadroya geçiş için başvuruda bulunmuş olması gerekiyor. Eğer okurumuz, bu tarihler arasında başvuru yapmış, başvurusu reddedildiğinde de itiraz etmişse; itirazın reddedilmesi tarihini takip eden 60 gün içinde idari yargıda kadro için dava açma hakkına sahipti. Eğer okurumuz bu şekilde idari yargıda dava açmamış ise okurumuzun işbaşı yaptırılmaması halinde idari yargıda bugünden sonra yeni bir dava açma hakkı olduğunu düşünmüyorum. Ancak yine de okurumuz her ihtimale karşı bu yolu da deneyebilir.
Son olarak şunu belirtmek isterim. 2 Ocak-2 Nisan 2018 tarihlerini kapsayan taşeron işçilerin kadroya geçişi sürecinde, işe iade davası devam eden işçilerin muhakkak başvuru yapmasında, başvuru ve itirazın reddedilmesi halinde ise idari dava açmasında yarar olduğunu aktarmıştık. Ayrıca 696 sayılı KHK’da işe iade davası devam eden işçilere ilişkin özel bir düzenleme yapılmamasını da eleştirmiştik. İşte bu okurumuzun örneğinde görüldüğü üzere, sürecin sancıları devam ediyor. Haksız bir biçimde işten çıkarılan ve bunu dava yoluyla da ispatlayan okurumuz işe geri dönme noktasında sorun yaşıyor…
İlgili haberler
İşe iade davam devam ederken 4-d kadrosuna geçebil...
Taşeron işçilerle ilgili düzenlemede yargı süreci devam eden işçiler belirsizliğe itildi. Ancak bu i...
İşe iadesi devam eden taşeron işçiler dava yoluna...
İşe iade davası devam eden işçilerin kadro geçişi için yaptığı başvuruların reddedilmemesi gerekir....
İşe iade kararı çıksa bile takdir işverende
İşe iadeye ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı tebliği edildiğinde işçi 10 gün içinde başvurur. Ancak...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.