Sosyalizm mücadelesinde bir kadın Şekibe Çelenk!
Sosyalizme olan inancını son nefesine kadar korumuş, mücadeleyi yaşam biçimi haline getirmiş, öfkesi diri bir kadındır Şekibe Çelenk. Tarihimizin en onurlu sayfalarında adı hep anılacak bir kadındır!

Şekibe Çelenk hep “Denizlerin Şekibe Ablası” ya da “Denizlerin Avukatı Halit Çelenk’in eşi” diye bilinir. Ama sadece bunlar değil; devrim ve sosyalizm mücadelesini yaşam biçimi haline getirmiş, ömrü mücadele ile geçmiş bir kadın, hukukçu, anne, eş... Hepsi birden Şekibe Çelenk.

Şekibe Çelenk, evlilik öncesi adıyla Şekibe Sayar, Selanikli göçmen bir ailenin iki kızından büyüğüdür. Baba Macaristan’da makine mühendisliği okuyan, Macarca, Fransızca, Almanca, Arapça bilen ve Marksizm’in çok ileri ve doğru bir düşünce akımı olduğunu düşünen biridir. Darwin teorisini yaşam biçimi haline getirmiş babanın kızı olarak bir adım daha ileri gider Şekibe Sayar.
Yolu, Hukuk Fakültesi’nde Halit Çelenk’le kesişir; düşünce birlikteliği yaşam birlikteliğine evrilir ve artık ‘Çelenk’ler olarak mücadeleyi ön planda tutar, sosyalizm ve Marksizm inancını yaşam biçimi haline getirirler.

Her ne kadar Şekibe Çelenk avukatlığı bıraksa da mücadeleyi bırakmaz.

BEHİCE BORAN’DAN BİLE ÖNCE…
Örneğin 1963 belediye seçimleri dönemi. TİP’te radyo konuşması yapan ilk kadın olduğunu bilen var mı? Behice Boran’dan bile önce ilk kez radyoda partisinin seçim propagandasını yapandır Şekibe Çelenk.

Radyodan; “İşçi, köylü, ırgat, zanaatkâr, esnaf, dar gelirli memur yurttaş!”a seslenen Şekibe Çelenk, Altındağ gecekondularında ev ev, sokak sokak dolaşır, propaganda yapar, oylarını kimden, nereden yana kullanmaları gerektiğini anlatır.

TİP’te Ankara Merkez İlçe Başkanlığı, Partinin YSK’da temsilciliği, parti yüksek onur kurulu üyeliklerinde bulunur. TİP adına yasa teklifleri hazırlayan ekipte yer alır.

MİNYON GÖVDESİNİN TÜM GÜCÜYLE!
Öğrenciliği döneminde Nâzım Hikmet’i Bursa hapishanesinde Halit Çelenk ile birlikte ziyaret eden Şekibe Çelenk, sonrasında Ankara’da başta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan olmak üzere gençleri ne hapiste ne de dışarıda ne de mahkeme salonlarında yalnız bırakır. Komer davasının görüldüğü Ankara Adliyesi salonlarında gençlerle birliktedir. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in Sıkıyönetim 1 Nolu askerî mahkemesi duruşmalarında ve TBMM’de üç babayla birlikte yine Şekibe Çelenk vardır.

Yusuf Aslan Şarkışla’da yaralanmıştır, Ankara’ya Numune Hastanesi’ne getirilir. Odanın kapısında bir er nöbet tutar, doktorlar dışında kimse içeri alınmaz. Ama Şekibe Çelenk ne yapar eder girer Yusuf Aslan’ın yanına ve yaralı evladı, yoldaşı ile yarım saat sohbet eder.

Ev işleri, çocukların yükü de verdiği mücadeleyi engelleyemez. Lastik İş’te başarılı bir sendika hakemliği görevi yapar, kızı Serpil Güvenç’in ifadesiyle “Partide de Parti dışında da sosyalizmin emekçiliğini sadece beyniyle, kafasının emeğiyle değil, minyon gövdesinin tüm gücüyle yapmış olan ender insanlardan birisidir Şekibe Çelenk.”

İnsan Hakları Derneği’nde “Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi uluslararası sözleşmesi” kapsamında “Anayasa ve yasalarımız” konulu araştırma yapan ekiptedir.

SÜLEYMAN DEMİREL’E HİÇ DİNMEYEN ÖFKE…
Son nefesini verene kadar sosyalizm inancını diri tutan Şekibe Çelenk’i en çok öfkelendiren, adı geçtiğinde gözlerini yerinden oynatan ise Süleyman Demirel’dir.

Şekibe Çelenk, Denizlerin idam kararının görüşüldüğü Meclis’te babaları yalnız bırakmaz. Cemil Gezmiş, Hıdır İnan ve Beşir Aslan’ın yanında, görüşmeyi izler. Yapılan oylamada üç genç için idam kararı çıkmıştır.

Şekibe Çelenk’i en çok öfkelendiren Süleyman Demirel’in oylama sonrası, ağzından köpükler saça saça “üçe üç, üçe üç” diye bağırıp üç parmağını havaya kaldırarak yaptığı sevinç gösterisidir.
Öylesine öfkelenir ki 40 yıl geçer yine unutmaz o sahneyi. Deniz Gezmiş’in idam sehpasına giderken Halit Çelenk’e “Şekibe Ablaya selam söyle” demesi boşuna değildir.

Şekibe Çelenk’i Şekibe Çelenk yapan bu dinmeyen öfkesidir… Ve elbette son nefesine kadar sosyalizme olan inancı…

Güle güle yüreği büyük kadın… Tarihimizin en onurlu sayfalarında adın hep anılacak!


İlgili haberler
Seyirci kalmaya tahammülümüz yok, değiştirmeye güc...

‘Her gün hayatımız yokluklarla, yasaklarla sınanırken, #BöyleGitmez diyen kadınların çoğalmasına, bi...

Köleliğe başkaldıran Harriet’in öyküsü

Harriet Tubman, mücadele dolu hayatını aklımızın bir köşesine kazıyacağımız o kadınlardan biri. Amer...

Gülenaz

O küçük kafeste, erkek baskısından uzak, çukulata tadına sigara kokusunu harmanlar, vatanımızın tadı...