İtalya'da işçi kadınlara 3 gün regl izni
Orada da kadınlar bu iznin kağıt üzerinde kalmasından endişeli... Türkiye'de de bir dönem regl izni tartışılmıştı. Sonra ne mi olmuştu? İşte İtalya'dan ve Türkiye'den regl izni tartışmaları...

İtalya'nın regl iznini yasal bir düzenlemeyle ayda 3 gün ücretli izne dönüştürmesi pek çok yerde haber oldu.
İtalya’da tartışılan yeni bir yasa tasarısına göre, regl dönemini ağrılı geçiren işçi kadınlar ayda 3 gün ücretli izin kullanabilecek. Ancak düzenlemenin kağıt üzerinde kalabileceğine dair kaygılar da var.
Genel olarak bakıldığında İtalya yasaları çalışan kadınların yanında görünüyor. Örneğin, hem patronlar hem de işçiler için 5 aylık ücretli doğum izni zorunlu, yani şirketler bu izni vermek zorunda olduğu gibi kadınlar da bunu kullanmak zorunda. Bu sürede kadınlar ücretlerinin yüzde 80’ini alıyor. Tercihe bağlı ekstra 6 ay daha izin kullanmak isteyenler ücretlerinin yüzde 30’unu alabiliyor. Fakat uygulamaya bakıldığında kadınların işgücüne katılımda Avrupa ülkeleri içinde en düşük oran İtalya’da.
Yasak olsa bile hamile kadınların dörtte biri çocuk doğurduktan hemen sonra işten çıkarılıyor. Hal böyleyken ücretli regl izni şirketlere yaptırım uygulanmaksızın yasalaşırsa, kadınlar için sadece kâğıt üzerinde bir hak olarak kalma tehlikesi taşıyor.

TÜRKİYE'DE DURUM NE, BİLİYOR MUSUNUZ?
2004 yılında Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği yürürlüğe girdi ve bu yönetmelikte regl izni ile ilgili bir düzenleme vardı. “Kadın işçilerin Özel Günleri” başlığı altında “Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir. Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir” şeklinde bir madde konuldu.Ancak kadınlara sorulmadan hazırlanan bu düzenleme, uygulamada karşılık bulmadı. 2010 yılına kadar şeytanın bacağını kırmak için dahi bir tek uygulama örneği görülmedi. Sonra bir baktık, 2010 yılında, tekstil ve konfeksiyon sektöründe bazı işler ağır ve tehlikeli işler kapsamına alındı. Regl izni uygulamayan işyerlerine ceza kesilmesi gündeme geldi. Tekstil patronları, yasa koyucuyu kadın işçileri işten çıkartmakla tehdit etti. Çalışma Bakanlığı, 2008 tarihinde hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun taslağının yasalaşması durumunda ağır ve tehlikeli işler kavramının ortadan kalkacağını, bu tartışmanın da sona ereceğini söyledi. Veee 7 Mart 2010 tarihinde yapılan değişiklikle kadınların en yoğun çalıştığı konfeksiyon ve triko, dokuma, giyecek imali işyerleri ile otel ve tatil köylerinin mutfakları gibi 42 sektör ağır ve tehlikeli işler kapsamından çıkarıldı! 8 Şubat 2013 tarihinde çıkarılan bir yönetmelikle Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Böylece, kadınların regl izninin de hukuki zemini ortadan kalkmış oldu. Kadınlara sorulmadan hazırlanan düzenleme, kadınlara sorulmadan kaldırıldı. Yetti mi? Yetmedi. Regl iznini gündeme getirip fırtınalar kopmasına neden olanlar sadece regl iznini ortadan kaldırmakla yetinmediler. Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nin kaldırılmasıyla,kadınlara çalışma yasağı olan pek çok işte kadınların çalışmasının da önünü açtılar. Şimdi artık kadınlar, 4857 sayılı İş Kanununun 72. maddesine göre maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı ve su altında çalışma dışında içinde kadın sağlığını ciddi şekilde etkileyecek çalışma alanları da olan tüm çalışma alanlarında -kadın çalışanların sağlığını koruyacak önlemlerin alınıp alınmadığına bakılmaksızın- çalıştırılabilecekler. Ama tabi regl izni yasal düzenlerden kaldırılmış olsa bile işyeri düzeyinde düzenleme yapmak mümkün. Bunun yolunda toplu sözleşmelerden, dolayısıyla sendikalaşmaktan geçiyor.

Siz bu regl izni konusunda ne düşünüyorsunuz? Şuraya tıklayıp bizimle paylaşın:


 

İlgili haberler
Doğum teşviki öyle değil böyle yapılır: Küba'da an...

"En az 3 çocuk" diyen ve kadınlar o üç çocuğa canlarından bezmeden, hayattan vazgeçmeden nasıl bakac...

Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...