Ocak ayının ilk günlerinde memur maaşlarına yapılan zam yüzde 11,54 olarak ilan edildi. Zammın ardından Etlik Şehir Hastanesinde çalışan genç kadın hemşireler yatırılacak maaşlarını beklerken oldukça kaygılı. Yetersiz maaş zammıyla artan kaygıların ve sorunların yönünü anlayabilmek, hastanede yaşananları konuşabilmek adına hemşirelerle anket yapıyoruz. Bu yazımızı da anket çalışmamızı sürdürürken edindiğimiz izlenimleri paylaşmak adına kaleme aldık.
‘NE SEVİNÇ KALDI NE HAYALPERESTLİK’
Upuzun hasta kuyruklarının, ambulans sirenlerinin arasında soluk almaya çalışan hemşireler ile konuştuğumuzda ilk olarak paylaşılan duygular olumsuz oluyor. 27 yaşındaki bir kadın hemşire “Üç yıldır hemşirelik yapıyorum. Mesleğe başladığımda, genç yaşta çalıştığım için kendimi şanslı hissediyordum. Şimdilerde hissettiğim duygu umutsuzluk. Etrafımdaki hemşirelerin çoğu da mesleğe başlamasının üzerinden birkaç ay geçtikten sonra aynı yorgunluğu ve umutsuzluğu hissediyor. Çünkü verdiğimiz emek ile gördüğümüz değer arasında dağlar kadar fark var” sözleriyle durumu özetliyor. Kadın hemşirelerin birçoğu maaşlarına yapılan zammı, tüketim maddelerine yapılan zamlar ile kıyaslıyor. Ocak zammının yetersizliğini dile getiren bir kadın hemşire “Maaşa yapılan zam oranı yüzde 10’larda, o sırada kirama gelen zam yüzde 40” derken beş yıldır hemşirelik yaptığını söyleyen başka bir kadın ise “İşe atandığımızda çok sevinmiştik, şimdilerde ne sevinç kaldı ne de hayalperestlik. Kiraya yetişemediğimiz bir ücret alır olduk. Zam yüzünden iş bırakmak bile aklımıza geldi” diyor.
İki yıldır burada çalışan bir hemşire kamuda tasarrufla malzemelerdeki kalitesizliği yorumlayarak “Kan tüplerine yapıştırdığımız barkodların kalitesi bile eksildi. En temel malzemeler yetersiz. Eksikler yüzünden zar zor hastaya yetişmeye çalışıyoruz” diyor. Devamında, artan yoğunluk karşısında emeğinin karşılığını alamadıklarını, verilen zammın oldukça yetersiz olduğunu vurguluyor.
Çay aralarında genç kadın hemşireler gelecek kaygılarını paylaşıyorlar, mesleklerinin değer görmediğini ifade ediyorlar. Sohbetin konusu “Sorunlar nasıl çözülecek?” kısmına geldiğinde ise genç kadınların kafası karışık. Nöbetlerde, artan iş yoğunluğunda çoğalan dertler, bireysel yöntemler ile çözülmeye çalışılıyor.
Fotoğraf: Google Street view
İlgili haberler
Binlerce kamu emekçisi 'sefalet zammına' karşı iş...
Eğitimden sağlığa kadar birçok iş kolundan kamu emekçileri "Sefalet zammını kabul etmiyoruz" diyerek...
Yüzde 55 enflasyona yüzde 11.5 sosyal yardım zammı
ENAG verilerine göre 2024 için yıllık enflasyon yüzde 83.4, İTO’ya göre yüzde 55.2, TÜİK’e göre ise...
Pazar sohbeti: ‘Ne zaman et yedim unutmuşum’
Yılbaşı geldi diye hindi mi alıyoruz? Ayranlı çorba pişirirdik, o da yoğurt bulabilirsek. 11 bin lir...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.