Beden çekirdeğinde unutulmuş hazine: Pelvik taban
Zorlu doğumlardan ağrılı cinsel ilişkiye, idrar kaçırmaya pek çok sağlık sorununun pelvik taban fonksiyonlarının yeterince geliştirilememesinden kaynaklı olduğunu biliyor muydunuz?

İnsan bedeninin eğitilerek yapabilecekleri düşünüldüğünde; her birimiz muazzam bir potansiyele sahibiz. Ancak pek çok kişi için standart bir beden farkındalığı sağlamak bile uzak bir ihtimal gibi duruyor. Beden farkındalığını; bedeninizin duruşu ve hissiyatını algılayabilmek, fonksiyonlarında kontrolü sağlayabilmek olarak düşünebiliriz. Yıllar içinde gördüm ki farkındalığın en çok ihmal edildiği alan pelvis (leğen kemiği). Tabii gerek tabular gerekse yanlış bilgiler bu farkındalık eksikliğinde önemli rol oynuyor. Ancak pelvis ve pelvik taban fonksiyonları farkındalığı ile kendinizi daha iyi hissedebilir ve pek çok sağlık sorununu daha başlamadan engelleyebilirsiniz…

PEKİ NEDİR BU PELVİS VE PELVİK TABAN FONKSİYONLARI?
Örneğin, doğum eylemi pelvis halkası ve pelvik taban aracılığı ile gerçekleşir. Ve tuvalet alışkanlıklarımız da pelvik taban fonksiyonları ile ilgili ve kimi zaman sağlığımızı değiştirecek alışkanlıklar da buradan geçiyor. Kadınlar için adet döngülerinin nasıl geçtiği, kadın ve erkekler için cinsel yaşam deneyimleri ve yine herkes için hayati öneme sahip pelvik organların ev sahipliğini yapmak, onları taşımak pelvik taban kaslarının diğer fonksiyonlarıdır.

Buraya kadar anlattıklarımız size pek bir şey ifade etmediyse bir de pelvik taban kaslarımızın fonksiyonlarının yetersiz olduğu durumlardan bahsedelim; böylelikle neden pelvik farkındalık gelişimine ihtiyaç var, daha anlaşılır olur.

• Zorlu doğumlar

• Doğum sonrası hızlı toparlanamama

• Ağrılı cinsel ilişki

• Ağrılı adet görme

• Oturma sırasında kuyruk sokumu ya da oturma kemiğinde ağrı

• Geçmeyen kabızlık

• Sık idrara çıkma

• İdrar kesesinin tam boşalmadığı hissi ile tuvaletten kalkıyor olmak

• Zorlayıcı hareketler sırasında idrar kaçırma

• Organ sarkması

• Kalça ve bel ağrıları

PELVİK TABAN DESTEĞİ İÇİN TAVSİYELER

Okurlarımız için hayatlarının bir döneminde mutlaka pelvik taban desteği almalarını tavsiye etmenin yanında, hemen şu andan itibaren uygulayabilecekleri birkaç tavsiyeyi eklemek isterim.

Kronik ağrı, fibromiyalji ve stres tipi baş ağrılarında stres yönetimi ve beden için gevşemeyi öğrenmek sağlık durumunuzu geliştirirken yaşam kalitenizi de arttırır. Bedene gevşemeyi öğretmenin bir kasa kasılmayı öğretmekten daha zor olduğunun farkındayım. Genel gevşemeyi deneyimlemek için solunumdan başlamak iyi olacaktır.

- Önce nasıl nefes aldığınızı fark ederek başlayın. Acaba dakikada kaç nefes alıp veriyorsunuz? Nefes alıp verirken karnınız ve göğsünüz hareket ediyor mu? Omuzlarınız hareket ediyor mu? Ağzınız açık mı?

- Burundan nefes alıp verdiğiniz, omuzlarınızın gevşek olduğu, göğsünüz ve karnınızın beraber solunuma katıldığı bir solunum idealdir. Nefes alırken akciğer ve diyaframınızın adeta 360 derece açıldığını hissetmeniz güzel olacaktır. Bunu hissedebilmek için alt kaburgalarınız hizasından bir kemer geçirerek önden çaprazlayabilir ve uçlarından ellerinizle tutabilirsiniz.

- Nefes alışverişinizi görselleştirmeniz ve hissetmenizi kolaylaştıracaktır. Eğer dakikada 20’nin üzerinde nefes alıyorsanız bu sizin savaş-kaç modunda olduğunuzun başka bir göstergesidir. Derin nefesler alıp, aldığınız nefes süresinden daha uzun bir sürede nefes verirseniz birkaç nefesten sonra yavaşlayabildiğinizi göreceksiniz.

- Klinikte tavsiye ettiğimiz egzersizlerden birisi de 4’e 8 egzersizidir. Dörde kadar sayarak nefes alıp sekize kadar sayarak nefes vermeyi deneyin. İlk seferde zor gelse de yaptıkça kolaylaştığını fark edeceksiniz. Ve siz bu nefeste ustalaştıkça bedeninizin de daha sakin ve gevşek olduğunu fark etmeniz sürpriz olmaz.

Yaşam nefesini derince içinize çektiğiniz ve pelvik tabana ulaştırdığınız, bedeninizde cevheri fark ederek kontrolü ele aldığınız keyifli günler dilerim…

Görsel: Flaticon/Freepik