Dünyada sağlık çalışanları neler yaşıyor?
Dünyanın her yerinde sağlık çalışanları ve bakımevi işçileri ücret zammı, daha iyi çalışma koşulları, ek personel ve sağlık önlemleri için iş durduruyorlar.
FİLİPİNLER: Sağlık çalışanları vaat edilen Kovid-19 haklarını kazandı

Artan COVID-19 enfeksiyonları Filipin hastanelerini zorlarken sağlık çalışanları daha iyi ücretler ve sosyal haklar talep ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, hemşirelerin istifa tehditleri ve sendikaların grev uyarıları üzerine sağlık ve bütçe bakanlıklarına 21 Ağustos'tan itibaren sağlık çalışanlarına ödeme yapmaları için 10 gün süre verdi.

Hemşireler basına, Kovid-19 yatakları tam kapasiteye ulaştığı için tükenmişlik yaşadıklarını söyledi. Özel Hastaneler Birliği, özel hastanelerdeki hemşirelerin yüzde 40’ının geçtiğimiz yıl istifa ettiğini açıklamıştı. Sağlık Çalışanları İttifakı son ödeme tarihini 31 Ağustos olarak belirledi, yoksa daha yaygın protestolar başlatacakları konusunda uyarıda bulundular.

Görsel: Hindistan/ All India Federation of Anganwadi Workers/ Helpers Aifawh/ CITU

HİNDİSTAN: Çocuk bakım işçilerinden iki günlük iş durdurma eylemi
Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh genelinde yaklaşık 150 bin anganwadi (çocuk bakımı) çalışanı, yüzde 100 ücret artışı da dahil olmak üzere taleplerinin kabulü için 17 ve 18 Ağustos’ta çalışmayı durdurdu. Diğer talepler arasında iyileştirilmiş çalışma koşulları, emeklilik yardımları yer alıyor.
Eyalet genelinde 189 bin çocuk bakım merkezinde çalışan 350 binden fazla çocuk bakım çalışanı ve yardımcısı var.
Ana çocuk bakımı merkezlerindeki çalışanlara ayda yalnızca 4 bin 500 rupi (60 ABD doları) ödenirken, küçük merkezlerdeki çalışanlara 3 bin 500 rupi ve yardımcılara 2 bin 250 rupi ödeniyor. Anganwadi işçileri, eyalet hükümeti tarafından 4 yıl önce 2017’de vaat edilen ayda 8 ila 10 bin rupi talep ediyor.

Görsel: Avustralya/ Mikita Yo/ Unsplash

AVUSTRALYA: Ambulans görevlileri vardiya başlarında hızlı Kovid-19 testi talep ediyor

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde ambulans sağlık görevlileri her 12 saatlik vardiyanın başında hızlı Kovid-19 testi yapılması talepleri için eylem yapıp yapmama konusunda oylama yapıyor. Ambulans görevlilerinin talep ettiği hızlı Kovid-19 testleri kendi kendine uygulanabilen ve sadece 15 dakika süren testler.

Sağlık görevlileri verilen oylar sonucunda eyleme karar verirse, Kovid-19 sıcak noktalarında çalışan ADHSU üyeleri, hızlı antijen veya PCR testi yapılana kadar hiçbir hastaya yanıt vermeyecekler. Ancak yönetim, sağlık görevlilerinin hızlı antijen test kitlerinin hazır bulundurulması, Kovid-19 sıcak noktalarındaki ambulans ekibine öncelik verilmesi yönündeki taleplerini reddetti. Üyelere gönderilen bir mailde, yönetimin sağlık görevlilerinin talebini reddettiği ve her vardiyada hızlı testin ambulansların konuşlandırılmasının geciktireceği iddia edildi.

Görsel: Güney Kore/ KHMU2

GÜNEY KORE: Sağlık emekçileri hükümetin oyalamalarına karşı greve gitmek için oy kullandı
Sendikalı sağlık çalışanları hükümetle yaptıkları görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine 2 Eylül’de greve gittiler. Giderek artan sayıda ön saftaki hemşire ve sağlık çalışanı, kronik işgücü sıkıntısı ve yoğun çalışma saatleri sebebiyle yetersiz yardımlar nedeniyle tükenmişlik yaşıyor.
Kore Sağlık ve Tıp İşçileri Sendikası (KHMU) Mayıs ayından bu yana hükümet ile 12 tur görüşme yaptı, ancak talepleri kabul edilmedi.
KHMU üyesi sağlık çalışanları daha iyi çalışma koşulları ve halk sağlığı altyapısının genişletilmesi talebiyle 2 Eylül’de greve gitti. Sendika, hükümetten sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmesini ve kamu hastanelerinin ve sağlık personelinin sayısını artırmasını talep etti ancak hükümeti bu talepleri kabul etmedi.
KHMU Başkanı Na Soon-ja basına, “Hükümetin sahada savaşan sağlık çalışanları için hangi destek önlemlerini hazırladığı sorusuna cevap vermesi gerekiyor” dedi ve ekledi: “Hükümet ve iktidar partisini grevden önce temel sorunları çözmek için kesin bir karar almaya çağırıyoruz.”
Sağlık Bakanı Kwon Deok-cheol ise sağlık çalışanlarının ek personel, daha iyi çalışma koşulları taleplerini yerine getirmeyip greve karşı açıklamalarda bulundu. Kwon “Şimdi pandeminin dördüncü dalgasına yanıt vermeye odaklanma zamanı. Bu vahim durumda (biz) grev gibi toplu hareketlerin yapılmamasını, mevcut durumun görüşmeler ve istişarelerle çözülmesini talep ediyoruz” diyerek “pandeminin dördüncü dalgasına” yanıt verecek sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını göz ardı etti ve sanki 12 görüşme yapılmamış gibi istişareye çağrı yaptı.
KHMU, ülke çapında hastanelerde ve tıbbi kliniklerde çalışan toplam 56 bin 91 hemşire, tıp mühendisi, hemşire yardımcısı ve diğer sağlık çalışanlarını temsil ediyor.

Görsel: Filipinler/ Ben Pederick, Good-Morning Beautiful/ Films CC BY 2.0

İlgili haberler
Afganistan'da 3 kadın sağlık çalışanı vurularak öl...

Afganistan'da çocuk felcine karşı aşılama kampanyasında çalışan sağlık emekçisi kadınlar, sağlıkçıla...

Kenya’da hemşireler Kovid-19’a karşı sağlık çalışa...

Geçtiğimiz Pazartesi günü 20 binden fazla Kenyalı hemşire, yeterli Kovid-19 kişisel koruyucu ekipman...

Sağlık emekçisi kadınların pandemi ile mücadelesi

Türkiye’de ‘yeni normal’e geçişle birlikte görmezden gelinen sağlık emekçisi kadınlar neler yaşıyor,...