Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde 1 Ocak günü yaklaşık 5 milyon kadın, 620 kilometrelik bir insan zinciri oluşturdu. Kadınların talebi Hinduizmin en önemli tapınaklarından olan Sabarimala’ya girebilmek ve cinsiyet eşitsizliğine son verilmesi. Kadınlar tarafından oluşturulan zincir, eyaletin kuzeyinden güneyine uzandı. Hinduizm için önemli ve kutsal sayılan Sabarimala tapınağı “regl olma yaşındaki kadınlara” kapalı olduğu için 10-50 yaş arasındaki kadınlar tapınağa alınmıyor.
Hindistan Yüksek Mahkemesi 2018 Eylül ayında yasağın kaldırılması hükmünde bulunmuştu, ancak tapınağa girmeye çalışan kadınlar Hindular tarafından engellenmeye devam ediliyor.
İKİ KADIN TAPINAĞA GİRDİ
Dün sabah erken saatlerde elli yaşın altında iki kadın tapınağa giren ilk kadınlar oldu. Hint basını tarafından isimleri Bindu ve Kanaka Durga olarak açıklanan kadınlar geçtiğimiz ay da tapınağa girmeye çalışmış, ancak Hindu protestocular tarafından engellenmişti.BBC Hintçe’ye konuşan protestoculardan Kavita Das, “Bu kadınların ne kadar güçlü olduğunu, birbirimize nasıl destek olabildiğimizi göstermenin çok güzel bir yolu. Tapınağa her yaştan kadının girebilmesi hakkını savunuyorum. Hiçbir gelenek ya da geri kalmış düşünce kadınları durduramaz. İbadet etmek isteyen herkesin buna hakkı var” dedi.
Mahkeme kararının uygulanması ve cinsiyet eşitliğini savunmak için oluşturulan “kadın duvarı” eyalette iktidarda olan sol eğilimli parti tarafından da desteklendi. Ancak Hindistan’ın iktidar partisi Bharatiya Janata (BJP) mahkeme kararının Hindistan’ın “değerlerine bir saldırı” olduğunu savunuyor. Çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu BJP, dini açıdan ayrılıkçı politikalar izliyor.
İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Hindistan’da kadın intiharları...
Dünyada kadın intiharlarının neredeyse yüzde 40’ı Hindistan’da gerçekleşiyor. Üstelik bu rakamlar so...
GÜNÜN İYİ HABERİ: Hindistan’da zina suç olmaktan ç...
Zinayı suç olmaktan çıkaran Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı, ‘Kocası kadının efendisi değildir’ d...
Hindistan’da Kast, Sömürü ve Dalit Kadınları Diren...
Hindistanlı Srishti Yadav, Hindistan’daki kast sisteminin toplum üzeirndeki etkisini ve kast sistemi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.