GÜNÜN ÖNERİSİ: Masadan tuzu kaldırın
Dünya Sağlık Örgütü günde 2 bin 400 mg tuz tüketilmesini öneriyor. Türkiye’deki tüketim ise bu rakamın yaklaşık 3 katı.

Sofralarımızın vazgeçilmesi tuzu dengeli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Uzun süreli aşırı tuz tüketimi kan basıncını artırarak hipertansiyona yol açabiliyor. Uzun dönemli diyet yapanlarda sıklıkla karşılaşılan düşük tuz tüketimi ise kalp atım denetiminin bozulmasına, kas yorgunluğuna ve zihin bulanıklığına sebep oluyor.

Dengeli tuz tüketiminin önemine dikkat çeken Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, uzun dönemli aşırı tuz tüketiminin felç riskini artırdığına dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “İyot eksikliğine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasıyla beraber ’80’li yıllarda tuzlara iyot eklenmiştir. Ancak iyot uçucu bir mineraldir. Yemek pişirimi sırasında tuz eklendiğinde iyot buharlaşır ve etkisini kaybeder. Bu yüzden yemekleri pişirdikten sonra eklenirse hem tuzlu tat daha net alınır, böylece tüketimi de azalmış olur hem de iyot tüketimi de dolaylı yoldan artırılmış olur. Eğer hipertansiyon kontrol altına alınabiliyorsa Himalaya tuzu gibi mineral içeriği yüksek tuzlar kullanılabilir. Tuz olarak iyotlu tuz kullanılması özellikle iyot alımı için çok önemli. Ayrıca minerallerden zengin olsun isterseniz kaya tuzunu da salatalarda kullanabilirsiniz.”

1 TATLI KAŞIĞI TUZ GÜNLÜK İHTİYACI KARŞILIYOR
Dünya Sağlık Örgütünün önerisine göre, günde 2 bin 400 mg sodyum tüketiminin yeterli olduğunu, diğer besinlerle de aldığımızdan ortalama 5 gram tuz alımı önerildiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Köse, “Yaklaşık olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük ihtiyaç karşılanır. Bu miktarı ölçmek zor olabileceğinden tencere yemeklerinin yapımında göz kararı tuz atmak yerine 1 silme yemek kaşığı tuz aşılmamalıdır. Porsiyona göre ölçüldüğünde ortalama bir yemeğe düşen miktar günlük alınması gereken miktarı karşılayacaktır” uyarısında bulundu.

MASADAN TUZU KALDIRIN
Tuz tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmesi olduğunu belirten Köse, diğer tavsiyelerini ise şöyle sıralıyor: “2011 yılında yapılan bir çalışma üzerine ilerleyen zamanlarda restoranların çoğunda masalardan tuzluk kaldırıldı. Tüketicinin istemesi üzerine tuz ekleniyor. Bu çalışmadaki amaç kültürümüzde yoğun olarak kullanılan tuzun azaltılması. Günlük hayatta da evde masadaki tuzlukların kaldırılması ilk adım olacaktır. Ayrıca tuz içeriği yoğun olan hazır paketli besinler, atıştırmalıklara dikkat edilmesi gerekir. Günlük beslenmede bunlara yer veriliyorsa tuz kullanımı neredeyse hiç olmamalı. Tuz ile ilgili doğru bilinen bir yanlış paketli besinlerde yazmıyor diğer içeriğinin az olduğunun düşünülmesidir. Bir paket çubuk kraker yediğinizde neredeyse günlük tüketilmesi gereken miktara ulaşmış olursunuz. Tuzdan tamamen uzak durmak da sağlıklı değil, bu yüzden diğer besinler için de geçerli olan ‘azı karar, çoğu zarar’ sistemine devam edilmesinde fayda var.”

İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Aloe verayı dondurursanız...

Yaraya, yanığa, böcek ısırığına... Yüz temizliğine, el kremi niyetine... Her derde deva bir jel elde...

GÜNÜN ÖNERİSİ: Şıpır şıpır kilo verin

Havalar ısındı. Kışlık kıyafetler yerini yazlıklara bırakıyor. Aynaya bakıp iç çekmeler de başladı t...

GÜNÜN ÖNERİSİ: Susuz kalmayın

Suyun yaşamımızdaki önemini herkes bilir. Susuz kalmanın ya da yeterince su içmenin yorgunluktan haf...