GÜNÜN KİTABI: Kutu
Nathalie Le Gendre KUTU’da zamanın akışını tersine çeviren, belleğin sınırlarında dolaşan bir kadının, cesaretle ve sevgiyle bezenmiş sarsıcı yolculuğunu dillendiriyor.

Hiçliğe ve zamansızlığa doğru ürpertici bir koşu…

Sayfayı yırttı, ağzına tıktı, uzun uzun çiğnedi ve o iğrenç kâğıt hamurunu, sanki nihai gerçeği ortadan kaldırıyormuş gibi bir seferde yuttu. Ansızın, uzun yıllar boyunca onu sarsan bütün olayları hatırladı; yeniden Myrtille’i düşündü ve kalbinin acıdan patlayacağını sandı.

“Yok olmak istemiyorum! Henüz değil!”

Komodinin çekmecesini karıştırıp bir kalem çıkardı.

Benim adım Shanel Kay ve ben yok olmamalıyım.

Cümle, akıl defterinin son boş sayfasını dolduruyordu.

Zamanın akışını gerçekten tersine çevirebilir miyiz? Bedenimizin ve belleğimizin yitirdiği bir mutluluğun parçalarını yeniden birleştirebilir miyiz? Çağdaş Fransız edebiyatının güçlü kalemlerinden Nathalie Le Gendre, belleğin çürüyüşüne ve zamana meydan okuyan bir anlatı sunuyor.

Gençlik aşılayacak deney uğruna hem geçmişini hem geleceğini yitiren bir bilimkurgu yazarı. Hayatı tersten yaşamayı seçtiği için sevdiği herkesten ve her şeyden ayrı düşen, tüm yaşamını bir deftere ve kutuya hapseden kadının zamanla ve gerçeklikle kıyasıya çatışması. New York sokaklarında salınacak sonsuz gençlik ve güzellik hayalinden, kliniğin soğuk ve yalnız duvarlarına… Zamanın girdabına kapılanların cesaret, umut, sevgi ve hayal kırıklığıyla dolu öyküsü…

Geçmişin bugünle iç içe geçtiği, hazmı zor, çokkatmanlı bir gelecek zaman klasiği!

1970’te Fransa’nın kuzeybatısında Saint-Nazaire’de doğan Nathalie Le Gendre (Natali Lö Jond), çocukken oyuncu, çizer, iç mimar, motosiklet yarışçısı ve öğretmen olmayı hayal ediyordu. Sekreter, mimar ve oyuncu olarak bir süre çalıştıktan sonra, ilk romanı Dans le larmes de Gaïa’nın (Gaïa’nın Gözyaşlarında, 2003) ardından yazarlığı meslek edindi. 2004’te Mosa Wosa’yı yazdı. Bu iki gençlik romanıyla Prix des Incorruptibles’a değer bulundu. 2010’da Brune et Jules (Brune ve Jules), 2011’de Libre (Özgür) ve Vivre’yi (Canlı) yazdı. Ender görülen ve tedavisi olmayan bir hastalık yüzünden bir süredir tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan, ellerini kullanamayan Le Gendre’un son romanları, Piégé (Kapana Kısılmış, 2016), Seule (Yalnız, 2017) ve La reine des Aurès contre le général Hassan (Aurès Kraliçesi, General Hasan’a Karşı, 2018). GPI - Grand prix de l’Imaginaire’in (Hayal Gücü Büyük Ödülü) de sahibi olan yazarın, 2020’de Türkçe’ye kazandırılan ilk romanı, belleğin sınırlarını zorlayan Kutu (Jeunesse eternelle, 2016).

Kutu, Nathalie Le Gendre, Türkçesi: Azade Aslan, 196 sayfa, On8 Kitap


İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Oyuncu

Sibel Öz, ‘Oyuncu / Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit’ kitabıyla Adile Naşit’i...

GÜNÜN KİTABI: Frida ile Mandalina

Frida ile Mandalina, odağında sevginin yer aldığı bir ilk okuma kitabı. Uzun süredir hayvan barınağı...

GÜNÜN KİTABI: Mavi Yıldız

‘Çevremizde neler oluyor’u anlatan, ‘Mavi Yıldız’la Dilge Güney Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün özüne...