GÜNÜN GÜZELLERİ: Sari ve Sirak
Afganistan’da yayımlanan Sari ve Sirak çocuk programı standart çocuk programlarından öte toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine eğilmesiyle dikkat çekiyor.

Afganistan’da 40 yıldan beri savaş devam ediyor. Özellikle Taliban’ın 1996’da iktidar olması sonrası kadınlar için zor zamanlar başladı. Taliban’ı yıkıp demokrasiyi getirmek için yapıldığı iddia edilen emperyalist müdahale koşulları hiç de iyileştirmedi. Afganistan’da hâlâ kız çocukları okula gönderilmiyor, kadınlar üzerindeki katmerli baskı devam ediyor. Kadınların verdiği mücadeleye bağlı olarak kadın erkek eşitliği konusunda yavaş yavaş da olsa adımlar atılıyor. Bu adımlardan biri, ağacın yaş iken eğileceğinden yola çıkarak yayımlanmaya başlayan Susam Sokağı benzeri bir program.
Programda Sari ve Sirak adında iki kardeş yer alıyor. Sari, kız, Sirak da oğlan çocuklara örnek olma amacıyla yaratılmış figürler. Sari 6 yaşında bir kız çocuğu. Bir yıldan beri programda yer alan küçük kız çocuklar ve aileleri tarafından beğenilip kabullenince, şimdi de dört yaşındaki oğlan kardeşi Sirak programa sokuldu. Sirak, kız kardeşini eşit gören, eşit haklarla yaşaması, okuması, çalışmasının zorunlu olduğuna inanan bir çocuk. İki kardeş arasındaki konuşmalar cinsler arasındaki eşitsizliğin ne kadar kötü sonuçlar doğurduğunu, eşitlik olursa ne kadar mutlu olacakları üzerine geçiyor. Kız çocuklarının okula gönderilmesi konusu programın esas konularından biri. Eleştirilebilecek tek şey isimler, Sirak akıllı, zeki, Sari ise parıltı anlamına geliyor Yani erkek yine aklıyla öne çıkıyor. Bu eleştiriye verilen cevap Sari ve Sirak’ın, Afganistan’da bizdeki Ali, Ayşe gibi çok yaygın isimler olduğu şeklinde...

İlgili haberler
Kız çocukları için cinsiyetçi izleri aşan bir kita...

Amerikalı Psikolog Stephanie Tabashneck hazırladığı boyama kitabıyla kız ve oğlan çocuklarına yöneli...

Kadın ve erkeklerin ev işleri savaşı

Pek çok erkek eşlerini "ev işlerinden sorumlu müdür" gibi görür ve işleri söylenmeden değil, ancak k...

Çocukların cinsiyet algısı

Sunucu; küçük kız çocuğunu soruya hazırlamak için soruyor: “Sence develer pantolon giyer mi?” diye....