GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Lisa Kristine
Modern köleliğe tanıklık eden fotoğraflar çeken dünyaca ünlü bir fotoğrafçı Lisa Kristine. Hayatının yirmi sekiz yılını, 70 ülke, 6 kıtada karşılaştığı insanları fotoğraflayarak geçirmiş.

Dünya çapında hümaniter fotoğrafçı olarak bilinen Lisa Kristine, çektiği fotoğraflarla altı kıtadan, yüzden fazla yerli kültürü belgeliyor ve onların hikâyelerini bu fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Kristine’in çektiği sosyal içerikli fotoğraflar, dünya çapında cesaretin bir örneği olarak gösteriliyor. Özellikle portre fotoğrafları insanların yüreklerine dokunuyor ve onları harekete geçiriyor. Aslında Kristine, NGO Kölelere Özgürlük’le bir arada yürüttüğü çalışmalarla geniş çapta bir ün sağladı. 2010’da kölelik hakkındaki çalışmalarının derlendiği fotoğraflar bir araya getirilerek yayımlandı. Çeşitli medya araçlarında bu konunun dikkat çekmesini sağladı.
2013 yılında Lucie Vakfı’nın 2013 Hümaniter ödülüne layık görüldü Kristine. Şimdiye kadar beş kitap yayımladı ve hakkında dört tane belgesel çekildi. 2014’teki üç film Kristine’in kölelik üzerine çalışmasıyla ilgiliydi.. Kristine’in dünyayı etkileyen pozitif etkiler yaratan fotoğraflar çekmeye devam edeceğini belirtiyor.

Hindistan, Nepal, Gana, Himalayalar ve Katmandu’da tanıklık ettiği köleliğe dair gerçekleri anlatıyor:

İyimser bir tahminle, bugün dünyada 27 milyon insan köle olarak yaşıyor... Çoğu, iyi bir eğitim veya iyi bir iş gibi sahte vaatlerle kandırılmış ve daha sonra kaçamayacakları bir şiddet tehdidi altında, ücretsiz çalışmak zorunda bırakılmış. Bugün kölelik ticaret için yaptırılıyor, yani kölelerin ürettiği malların değeri var, ama kölelerin yok, onlar elden çıkarılabilir. Kölelik hem dünyanın her yerinde var, hem de dünyanın her yerinde yasak.



İlgili haberler
GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Naciye Hanım (Suman)

Müslüman kadın fotoğrafçıların ilki olan Naciye Hanım, kadınlara fotoğraf dersi vermesi açısından da...

GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Jessi Tarbox Beals

Jessie Tarbox Beals, Amerika’nın fotoğrafları yayımlanan ilk kadın foto muhabiri ve ilk kadın gece f...

Yoksulluk, şiddet, istismar üçgeninde kadınlar ve...

Esenyalı’da ikisi bebek yedi kişinin yaşadığı bir evdeyiz. İstismarın, yoksulluğun, şiddetin, cehale...