Norveç’in Bergen Üniversitesinde yapılan araştırmada 22 merkezde 6 bin 235 kadın ve erkeğin akciğeri 20 yıl boyunca takip edilerek değerlendirildi.
Kendilerine kendi evlerini temizleyip temizlemediği ya da profesyonel temizlikçi olarak çalışıp çalışmadıkları ve ayrıca sıvı temizleme ürünleri ve spreyleri ne sıklıkla kullandıkları soruldu.
Araştırmada, temizlik yapan, evini haftada bir temizleyen ya da ev emekçisi olarak çalışan kadınların akciğer kapasitesinde “hızlanan” bir düşüş olduğunu tespit ettiler. Her iki grupta da akciğer fonksiyonundaki düşme, 10-20 yıllık bir süre boyunca 1 paket sigara içmekle karşılaştırılabilir.
Çamaşır suyu ve amonyak gibi akciğerleri tahriş eden potansiyel maddelerin ev ürünlerinde bulunduğunu söyleyen araştırmacılar, temizlik yapmanın kadınlarda solunum sağlığı için bir risk oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Temizlik yapan erkeklerin akciğerlerinde -mesleki olarak ya da sadece ev işlerinin bir parçası olarak - hiçbir etki bulunamadı. Katılımcılara “sprey veya diğer temizlik maddelerini” kullanıp kullanmadıkları soruldu. Temizleme spreyi ile temizlik sıvısı kullanımı arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Akciğerler üzerindeki tıbbi etkileri açıklayan araştırmacılar, “düşük dereceli iltihaplanmanın uzun yıllar boyunca solunum yollarına kalıcı zarar verebileceğini” söyledi. Amonyak ve ağartma maddesi gibi tahriş edici maddelerin (çamaşır suyu ve tuvalet temizleyicisi gibi ev ürünlerinde bulunan) akciğer dokusunda ‘fibrotik’ değişikliklere neden olduğu ve akciğerlerde yara izi oluştuğunun belgelenmiş olduğunu da ekledi. Temizlik ürünleri hem akciğerleri tahriş edebilir hem de zamanla kalıcı değişikliklere neden olabilir. Araştırmacılar, insanların daha az çamaşır suyu kullanması gerektiğini ve çoğu temizlik işleri için su ve mikrofiber bezin yeterli olduğunu söylüyor.
ERKEKLERİN AKCİĞERLERİ DAHA AZ ETKİLENİYOR
Avrupa Topluluğu Solunum Sağlık Araştırması 6 bin 235 katılımcının verilerine dayanıyor. Kayıt yaptırdıklarında ortalama yaşları 34 olan katılımcılar 20 yıldan fazla süre takip edildi. Çalışmada, hiç temizlik yapmayan 197 kadına karşılık bin 512 erkek hiç ev temizlemedi. Bin 363 erkek ve 2 bin 808 kadın ev temizliği yaptı. Profesyonel temizlikçiler 57 erkek ve 293 kadından oluşuyordu. Araştırmacılar, ev temizliği yapan kadınların yüzde 13.7’sinde, temizlik yapmayan kadınların ise yüzde 9,6’sında astım hastalığının geliştiğini tespit etti. Araştırma, akciğer kapasitesindeki azalmanın, temizlik kimyasallarının solunum yollarına astar olan mukoza zarlarını tahriş etmesi nedeniyle zamanla hava yollarında kalıcı değişikliğe neden olduğunu ileri sürüyor. Araştırmada ayrıca düzenli olarak temizlik yapan erkeklerin temizlik ürünlerinin kullanılmasından etkilenmediği ortaya çıktı. Bunun, erkeklerin ciğerlerinin temizleme kimyasallarının etkisine daha az duyarlı olması nedeniyle olabileceği belirtildi. Önceki araştırmalar erkek akciğerlerinin tütün dumanı ve odun tozu gibi çeşitli tahriş edicilere karşı daha dirençli olduğunu bulmuştur.
İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Rujun ilginç tarihi
Dudakları renklendirmenin tarihi çok eskilere uzanıyor. Üstelik bu, sadece kadınlara özgü bir şey de...
GÜNÜN BİLGİSİ: Özel bölgeler neden özeldir?
Cinsel eğitimin ne kadar önemli olduğunu, çocuklara özel bölgelerinin öğretilmesi gerektiği ve kimin...
GÜNÜN SIRRI: Topuklu ayakkabı
Topuklu ayakkabı nasıl keşfedildi, toplumda yeri neydi hiç düşündünüz mü?
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.