GÜNÜN BİLGİSİ: Sağlıklı saçlar için sağlıklı tüyolar
Saçlarınız dökülüyor, yağlanıyor ve cansız mı duruyor? O halde Dr. Demet Diner’in önerilerine bir kulak verin, sağlıklı saçlarınız olsun.

İşini iyi bilen bir kuaförden daha çok moral düzelten bir şey düşünemiyorum. İşin gücün arasında insanlıktan çıkmaya ramak kala canım kuaförüm Ayşen’in kapısından içeri “beni tamir et” diye girmek bana hep iyi gelmiştir. Doktor olmak her şeyin en doğrusunu bilmek anlamına gelmediği için, bir bilene danışmak da yapılabilecek en iyi şey olduğu için hiç üşenmedim gittim Ayşen’in kapısını bu sefer de sizin için çaldım. “Anlat Ayşenciğim sevgili okurlarıma, ne yapalım saçımıza başımıza” dedim.

BİR GÜZEL YIKANIN
Saçı yıkamak sandığımızdan daha önemli bir işlem mesela. Genel inanışın aksine saçları sık sık yıkamak saçları güçsüzleştirmiyor, aksine güçlendiriyor. Saç derisi aktif çalışan yağ bezleri ile örülü. Bu bezlerden üretilen yağların azı da çoğu da zarar. Eğer yağlı bir saçınız varsa günlük yıkayın, yok eğer az yağlı ya da kuru saçlara sahipseniz gün aşırı yıkasanız da olur. Koparak dökülmelerin ve kepeğin başlıca nedeni saç derisinde kalan jöle, köpük gibi saç bakım ürünlerinden kalan artıklar, toz ve yağ nedeniyle tıkanan saç kökleri. Bu nedenle saç derisinin her zaman temiz olmasına dikkat edin. Eğer saç kökleri kirden dolayı tıkanırsa saç telleri zayıflar, koparak dökülmeler artar ve saçınız donuk görünür. Vazelinli ürünlerden ve kolesterol içeren şampuanlardan kaçının. Saça şekil vermek için kullanılan jöle, köpük ve spreyler çoğunlukla alkol içerirler. Saçı kurutarak kırıkların oluşmasına yol açacağından, fazla kullanmamak, kullanıldığında da saçı bir güzel yıkamak, alınacak önlemler arasındadır. 


SICAK SU SAÇA ZARAR
Saç derisinde üretilen yağın fazlası belki kötü ancak saç derimizin ve saç tellerinin bu yağa ihtiyacı var. Eğer bu yağı tamamen ortadan kaldırırsanız çok çabuk kırılan, kuru ve donuk görünen saçlarınız olur. Çok sıcak suyla yıkanırsanız saç derisinde bulunan bu yağ tamamen ortadan kalkar. Belki 15 günde birçok sıcak suyla yıkanmanın bir zararı olmaz ancak haftada 2-3 kez saçlarınızı sıcak suyla şampuanlıyorsanız bir süre sonra saçlarınız kuruyacaktır. Soğuk suyun sıcak suya göre bir diğer avantajı da saç derisindeki kan dolaşımını arttırarak canlılık vermesidir. Saç derisindeki kan miktarı arttıkça saç kökünde bulunan hücrelere giden oksijen miktarı da artar. Ne kadar çok oksijen o kadar iyi.


SAÇ ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN ANNENİZİN YÖNTEMLERİNİ KULLANIN
Saçınızı son teknolojik aletlerle kurutmak, şekillendirmek güzel de, sonuçta kel kalmanıza neden olabilir. Güzel olacağım derken saçınızdan olmayın, o alet edavatı gereksiz yere kullanmayın. Unutmayın, dağınık da çok güzelsiniz. Saçlara şekil vermek için kullandığımız fön makineleri, düzleştiriciler, maşalar; saçlara sıcak hava ile şekil verdiğinden, saçların aşırı kurumasına ve kırıkların artmasına yol açacaktır.
Tabii ki saç kurutmak için sıcak makinelerden uzak dururken bu sefer de havlunuza sarılmanız ve ıslak saçlarınızı hızlı, sert bir şekilde kurulamanız da onlara verilebilecek zararlardan birisi. Bu hızlı ve yoğun kurulama işlemi sırasında kırılan ve gücünü kaybeden saçlarınızın bu duruma gelmemesi için doğal bir şekilde kurumasını sağlamalı yahut çok sıcak olmayan bir makine ile kurutmalısınız.
Saçınızı ıslakken tarayın. Saçınız için maşa kullanmak yerine annenizin yöntemini, yani bigudiyi kullanın. Eski kadınların bir bildiği olduğu gerçeğini de aklınızdan hiç çıkarmayın! Saçınızı her gün düzleştirmeyin, bırakın bazen dağınık kalsınlar ki kafanızda kalabilsinler. Saçı boyamamak en iyisi, ama bunun mümkünatı yok diyorsanız hiç değilse doğal rengine yakın boyaları tercih edin.


SAÇA SİRKE VE KARBONAT
Ayşen’in her saç kesiminden sonra bana önerdiği iki şey vardır: Biri; haftada en az bir kez 2-3 litre suya 1 su bardağı sirke ekleyip, şampuanladıktan sonra bu suyla durulamak. Ben bunu ilk duyduğumda “sirkeli sirkeli insan içine nasıl çıkayım” dedim, kızdım. Kadının bir bildiği varmış da öneriyormuş. Sirke saç ıslakken koku yapıyor, ama saç kuruyunca koku moku kalmıyor. Çok hassas bir burnunuz varsa siz de önce sirkeli suyla yıkayın, 5 dakika bekleyin, sonra şampuanlayın.
İkinci öneri de her derde deva karbonat. Sabahları midemi rahatlatmak için bir bardak ılık su içine koyup içtiğim bir çay kaşığı karbonatı, 2 litre suya üç yemek kaşığı şeklinde karıştırarak saçıma da sürüyorum. Yine Ayşen’in önerisiyle. Ben böyle şeyleri pek düşünemem. O, mesleki deneyimiyle bunun faydasını görmüş, ben de azıcık kimya okumuş biri olarak nasıl işe yaradığını ise şu şekilde açıkladım kendime; karbonat saç ve saç derisinde kalan artıkları temizlerken saç derisinin pH değerini dengeliyor, saçı yıpratan cilt hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.



İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Rujun ilginç tarihi

Dudakları renklendirmenin tarihi çok eskilere uzanıyor. Üstelik bu, sadece kadınlara özgü bir şey de...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kim buldu bu baş belası sütyeni!

Evet şimdi bir baş belası olabilir sütyen çoğu kadın için ama icat edildiği dönemde bir süre kadını...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kadınların düğmesi neden solda?

Şöyle bir dışarıdan bakabilsek günlük yaşamımıza aslında ne kadar çok ilginç detayla dolu olduğunu h...