Mezun olduktan sonra “babamın referansı” ile bir aile dostumuzun fabrikasında üretim mühendisi olarak işe başladım. Hem üretim mühendisi olma hem de yeni mezun olma heyecanı ile işime dört elle sarıldım. Ancak, ilk ay maaşımın sadece yarısını alabildim. Ailemin ekonomik durumu daha iyi olduğu için deneyim kazanmayı daha önemli gördüm ve çalışmaya devam ettim. Bu durum beni yordu ve aileme karşı mahcup hissettirdi. Yorgunluktan ne aileme zaman ayırabiliyordum ne de aileme ev işlerinde yardımcı olabiliyordum. Bu yüzden yeni bir iş arayışına girdim.
Sonunda bulduğum iş, maddi ve manevi olarak beni tatmin etti. İlk işimde günde 10 ya da 12 saat çalışırken servisle geçen bir saati de düşününce günümün yarısından çoğu gidiyordu. Yeni bulduğum işte ise günde 8 saat çalışmayı şans olarak görüyorum.
Şimdiki işimde de kadınların özellikle daha zor koşullarda çalıştığını gördüm. Kadınlar hem maddi açıdan hem de iş yükü açısından erkeklere göre daha dezavantajlı. Hamur karan erkekler tam otomatik sisteme sadece un atıyorlar ve 25 bin lira artı pirim alıyorlar. Arka tarafta paketleme, paket dikişi, koli yapımı, palet yapımı, vardiya sonu temizliği yapan kadınlar ise 20 bin lira artı pirim alıyorlar. Yani yaptıkları iş yoğunluğu artıyor ama ücretleri düşüyor.
10-15 sene önce annemin yaşıtı kadınlar asgari ücretle işe giderlerdi. Kollarında sinir sıkışması oluyordu, patronları “Evde otursan bu ücreti sana kim verecek?” diye kadınların emeği üzerinden geçiniyorlardı. Daha düşük vergi veriyorlar ve daha fazla verim alıyorlardı. Ben de üniversite öğrencisiyken çalıştığım bir sanayi sitesinde paketleme işine gittiğimde 8 saat aynı pozisyonda otururken boynumda sinir sıkışması oldu. Hâlâ dik durduğumda boynuma bir ağrı giriyor.
POZİTİF AYRIMCILIK SADECE DAMACANA SU TAŞIRKEN
Kadın olmak zor, kadın işçi olmak çok daha zor. Pozitif ayrımcılık maalesef sadece damacana su taşırken “Sen kadınsın, ben taşıyayım” demekten öteye gitmiyor. Artık iş yerinde ürün sıkıştığında kendim hallediyorum. Hemen atılıp “Ben halletseydim” diyorlar ama işi yaparken de ortada olmuyorlar. Sorumluluk bende. Üründe sorun çıksa, makine sorunlu olsa sorumlu benim ama iki-üç katım maaşı alanlar da onlar.
Görsel: Canva Pro yapay zeka görsel oluşturma aracı
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.