Biz bize güçleniyoruz!
Mor Salkım Derneği Gençlik Grubunda çalışma yürüten genç kadınlar çalışmalarını anlatıyor: ‘Kendi hayatımızın ve kimliğimizin farkına vardık, dayanışma ile güçlenmeyi öğrendik...’

Kadınların sadece “kadın” olmalarından, taşıdıkları kimliklerinden kaynaklanan dışlanmışlık, şiddetle ve tahakkümle olan mücadelesi yıllardır sürüyor. Bu mücadelenin sonucunda “kız kardeşlik” kavramı oluşmuş ve kadınlar el ele, omuz omuza verdikleri mücadeleyle hak ve özgürlüklerini elde etmeye başlamışlar.

Mücadele hâlâ devam etse de kadınlar “kadın” oldukları için kocalarından, babalarından, sevgililerinden, sokaktaki bakkaldan veya otobüsteki yolcudan şiddet görmeye devam ediyor. Her durumda, yaşanan her olayda önce kadın suçlanıyor; “O da onu söylemeseymiş. O eteği giymeseymiş” gibi söylemler üretiliyor. Kayıtlı verilere göre erkekler 2017 yılında (Kasım ve aralık verileri dahil değil) 240 kadının ölümüne sebep oldu.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği de bu mücadelenin parçası olmak ve daha fazla kadının güçlenmesini sağlamak için beş sene önce bir grup aktivist kadın tarafından kuruldu. Bu kadınlar da Mor Salkım’ın büyüyüp, salkım gibi genişleyip daha fazla kadın ve çocuğun güçlenebilmesi hayaliyle çalışıyor.

Mor Salkım Gençlik Grubu olarak bir sene önce bu hayalin bir parçası olarak; gençler üzerinde sosyal sorumluluk, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini aşılamak ve dayanışmayla güçlenmek için üniversiteli genç kadınlar tarafından kuruldu.


Bu hedeflerle Mor Salkım Gençlik Grubu olarak, birçok etkinlik düzenledik, eğitimlere katıldık. Daha etkili ve sistemli çalışmalar yapabilmek için çeşitli alanlara ayrıldık. Üniversite İlişkileri, Eğitim Planlama, Proje ve Fon Kaynakları ile Danışma Merkezi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bursa’da Mor Salkım tarafından gerçekleşen ve 13 hafta süren Kadın Sağlığı Eğitim Programına da katıldık. Konuşmanın bile tabu olduğu konuları konuştuk ve birçok genç kadının kendilerini tanımasını sağladık. Mor Salkım’ın ev sahipliği yaptığı 20. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Ara Kurultayına katıldık. Hem organizasyonun yürütülmesine destek verdik hem de Türkiye içinde birçok farklı kadın danışma merkezleriyle bir araya gelerek ortak sorunlarımıza çözüm aradık, bir araya gelerek güçlenmenin önemini konuştuk. Bunlar gibi pek çok etkinlikte yer aldık ve son olarak da kendi etkinliğimizi düzenledik.

“Biz Bize” atölyeleri kapsamında, Mor Salkım Gençlik Grubu adına ilk etkinliklerimizi gerçekleştirmeye başladık. “Bu da mı şiddet” isimli ilk atölyemizle, 25 Kasım’da gençlerde şiddet konusunda farkındalık uyandırmak istedik. Birçok alanda şiddete uğrayan veya tanık olan gençler olarak önce şiddeti tanımını yaparak, çeşitli alanlarda karşılaştığımız şiddete yönelik mücadeleyi tartıştık. Önce şiddeti ve şiddet türlerini tanımladık, sonra partnerlerimiz tarafından maruz bırakıldığımız flört şiddetini konuştuk. Medyanın her kanalının doğrudan etkisi altına kalan gençler olarak medya şiddetini de konuşup, Mor Salkım’la tüm bunlara yönelik neler yapabileceğimizi atölyeler ile tartıştık. Büyük ilgi gören etkinliğimiz 2018’de de devam edecek.

TIKLAYIN – Flört şiddeti nedir?

Mor Salkım içerisinde yer aldığımız tüm süre boyunca önce kendi hayatımızın ve kendi kimliğimizin farkına vardık. Başkanımızdan gönüllümüze, destek verdiğimiz kadın ve çocuktan atölye katılımcımıza kadar birlikte dayanışma ile güçlenmeyi öğrendik. En önemlisi “dayanışma” bizim için yeniden şekillenmeye başladı. Hiç bir hiyerarşik tahakküm olmaksızın, omuz omuza vermenin ne demek olduğu hissettik. Kullandığımız dili değiştirmeyi, hayatımızı disipline etmeyi, toplumsal hayat içerisindeki her türlü ayrımcılıkla mücadele etmeyi öğrendik.

Biz Mor Salkım ile birlikte, çalıştığımız tüm insanlarla önce ekip, sonra aile olduk. Yönetim Kurulunun mentörlüğü ve öğreticiliğiyle aktivizmi ve politika üretmeyi öğreniyoruz. Onların her fırsatta fikirlerimize verdikleri değer, destek ve öğrenebilmemiz için gösterdikleri emek, bizi her geçen gün daha da güçlendiriyor.

Ve Mor Salkım bize en temelde; karşılıksız, gönülden sevmenin ve gönüllü olmanın ne demek olduğunu, herhangi bir başka gruplarda öğrenemeyeceğimiz değerlerle öğretti.

Artık Mor Salkım, bizim evimiz oldu.

İlgili haberler
Çocukluğumu ‘bana’ bırak!

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Dünya Kız Çocukları Günü’nde çocukların gözüyle çocukluklarını an...

GÜNÜN ARAŞTIRMASI: Üniversitelerde flört şiddeti

Araştırmalar, üniversitelerde flört şiddetinin yaygınlığını gözler önüne seriyor. Gençlerin yarısınd...

Bir araya gelmek bizi güçlendirir

Bursa’da kadına yönelik şiddete karşı bir araya gelen kadınlar, hükümetin kadın düşmanı yasalarla ha...